14 septembrie: Zi de Adorație Euharistică pentru pace în Ucraina, în Capela Catedralei Sf. Iosif – o inițiativă CCEE

ADORATIE UCRAINA

14 septembrie: Zi de Adorație Euharistică pentru pace în Ucraina, în Capela Catedralei Sf. Iosif – o inițiativă CCEE

În genunchi în fața Euharistiei pentru a invoca pacea: pe 14 septembrie, Adorație euharistică în toate bisericile din Europa

Miercuri, 14 septembrie, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, la invitația IPS Mons. Gintaras Grušas, Arhiepiscop de Vilnius și președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) va fi celebrată o zi de rugăciune pentru a invoca pacea pentru Ucraina, anunță un comunicat al CCEE. La această inițiativă de rugăciune va adera și Arhidieceza de București, printr-o Zi de Adorație Euharistică în capela de la subsolul Catedralei Sf. Iosif, unde Sfântul Sacrament va fi expus în tăcere, între orele 9.00 – 17.00.

În același timp, ÎPS Aurel Percă îndeamnă fiecare parohie și comunitate să se alăture acestei inițiative pentru a cere pacea în Ucraina, organizând în fiecare biserică momente de adorație în fața Sf. Sacrament, înainte sau după Sfânta Liturghie.

Adorația euharistică este forma comună de rugăciune aleasă pentru această inițiativă: în toate Conferințele episcopale europene au fost pregătite programe de rugăciune pentru această întâlnire. Păstorii și credincioșii se vor aduna în genunchi în fața Preasfântului Sacrament pentru a se ruga ca Domnul să dăruiască pacea Ucrainei, preluând chiar apelul Papei Francisc care a cerut ca fiecare persoană „să fie un edificator al păcii și să se roage pentru ca în lume să se răspândească intenții și planuri de concordie și reconciliere”.

Episcopii europeni și-au unit în repetate rânduri vocea cu cea a Papei, cerând oprirea armelor, încetarea imediată a războiului din Ucraina și eforturi pentru pace. Au făcut numeroase apeluri către șefii de națiuni și către comunitatea internațională pentru a face tot ce le stă în putință pentru a pune capăt războiului actual, care distruge vieți și provoacă suferințe de nedescris.

Inițiativa din Postul Mare, numită „lanțul euharistic”, concepută ca semn al apropierii Bisericii de victimele COVID-19 și de familiile acestora, a devenit anul acesta și o ocazie de a se ruga pentru victimele războiului și de a invoca pacea în Ucraina.

Conferința episcopală a ritului romano-catolic din Ucraina a declarat anul 2022 drept Anul Sfintei Cruci. Într-o scrisoare publicată pentru a marca începutul Anului Sfintei Cruci, episcopii ucraineni scriu următoarele: „Începând din 24 februarie, de când Rusia a atacat Ucraina, parcurgem un dureros drum al crucii, pe care oameni nevinovați suferă, sunt răniți și uciși, există mult rău, multă suferință! În acest moment, simțim mai mult ca niciodată ce înseamnă violența împotriva celor nevinovați, ce înseamnă răstignirea celor nevinovați. Acum, mai mult ca oricând, îl înțelegem pe Isus Cristos în drumul său pe cruce, înțelegem suferința și moartea sa ca un Miel nevinovat care a fost răstignit de oameni care s-au pus în slujba răului”. Anul Sfintei Cruci se va încheia cu o Sfântă Liturghie solemnă și un Drum al Crucii cu participarea tuturor episcopilor romano-catolici din Ucraina, la 14 septembrie 2022, în timpul Zilei europene de rugăciune pentru Ucraina, la Sanctuarul Patimilor Domnului din Sharhorod.

Pe site-ul www.ccee.eu se pot consulta lista inițiativelor organizate de diferitele Conferințe episcopale și câteva resurse de rugăciune.

Hits: 197

/ Știri / Tags: ,

Share the Post