Două participante din Arhidieceza de București, la al III-lea Congres Internațional de Cateheză

WhatsApp Image 2022-09-10 at 6.25.52 PM

Două participante din Arhidieceza de București, la al III-lea Congres Internațional de Cateheză

Al III-lea Congres Internațional de Cateheză, desfășurat în zilele 8-10 septembrie a.c., a adus împreună sub același acoperiș în Aula Paul al VI-lea din Cetatea Vaticanului cateheți din toate colțurile lumii uniți în credință și iubire de Dumnezeu. Tema acestui congres a fost „Catehetul, martor al noii vieți în Cristos”

Două participante din Arhidieceză (Parohia Sf. Elena din București), Mariliana și Aiza Botezatu-Enache, au notat câteva impresii de la Congres.

„«Vă rog, nu încetați niciodată nu atât să dați lecții de cateheză, ci mai ales să fiți cateheți!», este îndemnul Papei Francisc în discursul adresat astăzi cateheților.

Subiectele abordate au fost pe cât de diverse, pe atât de actuale.  Au fost prezentate perspective noi cu privire la abordarea catehismului în viața de zi cu zi: o masă împărtășită cu familia, o discuție despre predica de la biserică, a asculta un prieten la nevoie, a ne bucura sincer de micile împliniri cotidiene ale noaste și ale aproapelui nostru, a oferi ajutor fără discriminare și fără pretenții, a admira ce este frumos in dans, în muzica, în natură, a ne pune întrebări ca sa putem găsi răspunsuri. În era digitală actuală prea mulți dintre noi suntem atât de narcisiști încât, la modul figurat, ne facem selfie cu Isus în loc să vorbim cu El. Prea mulți dintre noi vorbim ca sa ne auzim, nu ca sa ascultăm și prea puțini dintre noi punem întrebări la care sa așteptăm răspuns.

Muzica este foarte prezentă în viață catolică și avem multă arta religioasă care poate fi folosită ca forme senzoriale de cateheză. Toata lumea are nevoie de cateheză, nu doar copiii sau doar în vederea pregătirii la sacramente. Nu trebuie să încetăm să facem cateheză, pentru că avem mereu ceva nou și frumos de descoperit. Un catehet este o fantă de bucurie, de sinceritate și bunătate lângă care oricine, indiferent de origine, confesiune, culoare, vârstă sau nivel de credință, poate face un popas pe drumul vieții.

Ca resurse, așa cum s-a menționat de multe ori în cadrul congresului, noul Directoriu pentru Cateheză publicat în 2020, este foarte util pentru a înțelege parcursul de reînnoire a catehezei. Real+True este un proiect dezvoltat sub patronajul Sfântului Scaun, care publică zilnic conținut catehetic creativ și, foarte important, într-o formă contemporană”

Un interviu acordat Radio Vatican de cele două participante din Arhidieceza de București poate fi ascultat aici.

Hits: 244

/ Știri / Tags:

Share the Post