Asociația Papa Luciani, prezentă la beatificarea Papei Ioan Paul I
Albino Luciani – Papa Ioan Paul I este de-acum Fericit. Papa Francisc l-a ridicat la cinstea altarelor duminică, 4 septembrie a.c., în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne prezidate în Piața Sf. Petru din Vatican, la care au participat peste 25 de mii de persoane, dintre care mulți pelerini veniți din nord-estul Italiei, din diecezele în care Luciani a slujit ca preot, episcop și patriarh, nepoți și strănepoți ai lui Ioan Paul I, membrii Postulaturii Cauzei de beatificare și ai Fundației vaticane Ioan Paul I. La celebrarea solemnă a participat și o delegație din România, formată din Cristina Grigore și Daniel-Marius Filip, președinta și secretarul Asociației Papa Luciani, o organizație de credincioși înființată în primăvara acestui an și aprobată la 1 august de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.
După ce Cardinalul Beniamino Stella, postulatorul Cauzei de beatificare a Papei Luciani, însoțit de jurnalista Stefania Falasca, vice-postulatoare, a prezentat public o scurtă biografie a lui Ioan Paul I, Sfântul Părinte Papa Francisc a dat citire decretului prin care l-a declarat fericit pe predecesorul său: „Noi, primind dorința fratelui nostru Renato Marangoni, Episcop de Belluno-Feltre, a multor altor frați în episcopat și a multor credincioși, după ce am ascultat părerea Dicasterului pentru Cauzele sfinților, cu autoritatea noastră apostolică acordăm ca venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu Ioan Paul I, papă, să fie chemat de acum Fericit și să fie sărbătorit în fiecare an, în locurile și conform normelor stabilite de dreptul canonic, pe 26 august”.
Imediat a urmat dezvelirea icoanei oficiale a Fericitului Papă Ioan Paul I, în cântul „Aleluia”, intonat de Corul Bazilicii vaticane, și în aplauzele pelerinilor, a preoților, episcopilor și cardinalilor participanți la celebrare. Icoana, care conform tradiției a fost fixată pe o tapiserie și atârnată la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru, este un tablou pictat în ulei pe pânză de către artistul chinez Yan Zhang și îl reprezintă pe Papa Ioan Paul I zâmbind și ținând cu degetele de la mâna stângă inelul pescarului fixat pe inelarul de la mâna dreapta, un detaliu care amintește de caracterul timid al noului fericit. Relicva noului Fericit a fost prezentată la altar de nepoata Papei Luciani, doamna Lina Petri, fiica surorii lui Albino Luciani. Este vorba de o relicvă inedită, dar cu o semnificație deosebită: o pagină albă pe care preotul Albino Luciani a scris de mână, în 1956, schița pentru o reflecție pe marginea celor trei virtuți teologale: credința, speranța și iubirea. Prin această alegere, Postulatura Cauzei de beatificare a confirmat valoarea scrierilor și învățăturilor Papei Ioan Paul I. Relicva a fost așezată într-un suport din lemn provenit din zona Veneto, de unde provine Luciani.
De ce a fost declarat fericit acest papă care a condus Biserica Catolică doar 34 de zile? Pentru că „a trăit în bucuria Evangheliei, fără compromisuri, iubind până la sfârșit”, a explicat Papa Francisc la omilie, amintind totodată că noul fericit a întruchipat sărăcia ucenicului lui Cristos, „care nu înseamnă doar detașare de bunurile materiale, ci mai ales învingerea tentației de a pune propriul eu în centru, căutând propria mărire”. „Urmând exemplul lui Isus, a fost păstor blând și umil”, a subliniat Papa Francisc, amintind și de surâsul cu care predecesorul său „a reușit să transmită bunătatea Domnului” și să prezinte chipul senin, zâmbitor al Bisericii. „Să-l rugăm pe acest părinte și frate al nostru – a îndemnat Papa Francisc în încheierea omiliei –, să-i cerem să ne dobândească surâsul sufletului. Și să cerem cu cuvintele lui, așa cum se ruga el în mod obișnuit: «Doamne, ia-mă așa cum sunt, cu defectele mele, cu lipsurile mele, dar fă-mă să devin așa cum tu mă dorești». Amin”.
„Pregătindu-ne pentru beatificarea Papei Ioan Paul I, vineri, pe 2 septembrie, ne-am rugat la mormântul acestuia, din Grotele Bazilicii Sfântul Petru din Vatican, încredințându-i țara noastră și Biserica Catolică din România, și pe toți cei care ne-au cerut în mod expres să-i amintim în rugăciune în acest pelerinaj. Apoi, sâmbătă seara am participat la Veghea de rugăciune organizată de Fundația vaticană Ioan Paul I și Dieceza de Roma la Bazilica Sfântul Ioan din Lateran, care este Catedra Episcopului Romei. Un moment de rugăciune foarte emoționant. Am ascultat mărturii ale celor care l-au cunoscut și invocat: nepoata Lina Petri a vorbit despre omul Luciani, iar Sr. Margherita Marin despre păstorul Luciani; apoi Pr. Juan Dabusti a povestit despre legătura sa spirituală cu Ioan Paul I și cum, în vara anului 2011, a cerut mijlocirea lui atunci când s-a rugat asupra Candelei Giarda, o fetiță de 10 ani din Argentina, grav bolnavă și în pragul morții, dobândind vindecarea ei completă. În timpul veghii de rugăciune a răsunat din nou vocea lui Albino Luciani, rostind predica pe care a ținut-o în Bazilica din Lateran pe 23 septembrie 1978, asupra căreia am avut, astfel, ocazia să reflectăm. Și după ce duminică am participat la Sfânta Liturghie a beatificării, care a fost punctul culminant al pelerinajului nostru, am vizitat ulterior Bazilica Sfântul Marcu Evanghelistul, din Roma, care a fost biserica titulară a lui Luciani atunci când a fost creat cardinal, dar și mormântul Preotului iezuit Felice Cappello, din Biserica Sf. Ignațiu, a cărui cauză de beatificare este în curs: rudă îndepărtată pe linie genealogică cu Luciani, dar apropiată de familia lui și de el, acest preot, supra-numit „confesorul Romei”, a avut un rol fundamental în formarea culturală și spirituală a preotului Albino Luciani”, a relatat Cristina Grigore, președinta Asociației Papa Luciani.
Fericitul Papă Ioan Paul I este, de-acum, înscris în calendarul Bisericii Catolice la 26 august, data la care a fost ales Urmaș al lui Petru. Să-l invocăm cu încredere pe acest „păstor blând și umil”, convinși că așa cum ploaia a căzut abundent peste pelerinii prezenți în Piața Sfântul Petru din Vatican, la Sfânta Liturghie a beatificării, tot la fel Dumnezeu va revărsa belșug de haruri peste cei care invocă mijlocirea Fericitului Ioan Paul I.
Asociația Papa Luciani
Hits: 119