Actualitatea creștină: nr. 9/2022, disponibil în parohii și la Librăria Sf. Iosif
Noul numărul al revistei Actualitatea creștină din luna septembrie se deschide, așa cum ne-am obișnuit, cu editorialul ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, care ne îndeamnă să „Ascultăm glasul Creației” și să trăim acest Timp al Creației în istoria prezentului, unde conflictul de război are mari repercusiuni în viața fiecăruia dintre noi, în Europa și mai ales în Ucraina. De aceea, te invit să parcurgi cuvântului Arhipăstorului pentru a descoperi problemele generale cu care ne confruntăm cu toții, azi, precum pacea pe Pământ, pericolul distrugerii formelor de viață, amenințările și riscurile războiului, precum și îndemnurile diferiților Pontifi despre rugăciune, pace și respectarea casei noastre comune.
Care este „remediul pentru rănile umanității” este următoarea temă propusă, un fragment din discursul Papei Francisc adresat participanților la Festivalul Internațional al Tineretului (Mladifest) care a debutat pe 1 august și s-a încheiat pe 6 august la Medjugorje. Îndemnul Sfântului Părinte către tinerii de azi rămâne de actualitate pentru suferințele pe care le traversăm zi de zi, pentru nesiguranța, pentru problemele în relație care pot apărea în viața fiecărui tânăr și nu numai. De aceea, citește și descoperă misiunea ta prin dragoste alături de Isus.
În jurul tău, acum, vezi oameni în suferință, migranți și refugiați care și-au lăsat căminul lor ca să-și salveze viața. Sfântul Părinte Papa afirmă că „nimeni nu trebuie să fie exclus. Proiectul său este în mod esențial inclusiv și pune în centru pe locuitorii din periferiile existențiale”. Hai să înveți alături de Papa Francisc cum să te apropii mai mult de Împărăția Cerurilor prin caritate.
„Să ne amintim, să ne întoarcem, să ne odihnim și să restabilim” este unul din mesajele propuse de Papa Francisc pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Ocrotirea Creației. Ascultarea Creației, pe de o parte, este ca „un cântec dulce care îl laudă pe iubitul nostru Creator”, iar pe de altă parte, este „un strigăt amar care se plânge de maltratările noastre umane”. De aceea, tu ai „datorii ecologice”, alături de cei dragi de lângă tine, alături de comunitatea ta, de satul tău, de orașul tău, de națiunea ta să păstrezi ceea ce ne-a dat Creatorul.
Partea a doua al articolului Identitatea culturii în Biserică, scris de părintele Daniel Benchea, își continuă argumentația despre cultură, având la bază documente papale din Evangelii nuntiandi și Fides et ratio, iar împreună cu părintele, poți să concluzionezi că „identitatea culturii în Biserică este o identitate care provine din Revelație, în timp ce identitatea culturii în societate derivă din acțiunile fiecărui om”.
Rubrica Suflet tânăr vine cu un raport de activitate la final de an pastoral în care Părintele Marian Blaj și tinerii de la CDPT vin să-și prezinte activitatea de misiune din cadrul Bisericii locale. Tot la rubrica pentru tineri, sora Gabriela Lungu fcJ scrie un editorial despre o temă dureros de recurentă în societate noastră: avortul.
Pentru mulți dintre noi, anul școlar tocmai a început. Fie că ești elev sau student, părinte sau bunic, mătușă sau unchi, prieten sau prietenă, cu toții avem emoțiile începutului. Părintele Fabian Măruț îți propune cei 7 pilaștri pe care se sprijină educația autentică: „Așa se formează o comunitate trainică, nu prin a pretinde ca altul să se supună criteriilor și priorităților mele, nu prin a-l absorbi, ci recunoscându-l pentru ceea ce este în sine.”
Călătoria ta trebuie să coincidă cu începutul Evangheliei, dând dovadă că „itinerarele oamenilor, dacă au trăit prin credință, pot deveni un loc de trecere a mântuirii lui Dumnezeu, prin Cuvântul credinței care este capabil să transforme situațiile și să deschidă căi mereu noi”. Iulia Cojocariu, la rubrica Spiritualitate, alături de Sfântul Apostol Paul și de Sfântul Părinte Papa ne introduc pe drumul nostru ca să descoperim Roma din noi. Să călătorim împreună ca să descoperim „Cenacole de fraternitate”.
Suntem la începutul anotimpului roadelor: compoturile, murăturile și zacusca se pregătesc încă de cu toamnă pentru iarnă. Timpul de acum, prezentul tău este momentul de față ce „se deschide înaintea noastră”. Atunci „cu ce inimă privim înainte?” Meditația-suport propusă de Părintele profesor Tarciziu Șerban, ancorată pe sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului din 8 septembrie, vine să te ajute să înțelegi, precum zice psalmistul, că „fericirea și îndurarea mă vor însoți în toate zilele vieții mele și voi locui în casa Domnului până la sfârșitul zilelor mele” (Ps 23).
„Mentalitatea sclaviei este încă vie pe continentul african”, unde populația a căzut victimă colonialismului și opresiunii. La rubrica Biserica misionară, Părintele Ștefan Lenghen își intitulează articolul „Ador sclavia sau pe unicul Dumnezeu?”, trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că atunci când „omul care uită că există un unic Dumnezeu se promovează pe sine ca zeu”.
Pagina Ghika ni-l aduce pe Panait Istrati, o figură grecească ce s-a născut și a poposit pe drumurile sărace și pavate a unei Brăile de altă dată, un înfloritor port comercial, care cunoaște tot felul de națiuni în goana după prosperitate. Rămâi alături de Monseniorul Ghika și Istrati în câteva rânduri succinte semnate de Luc Verly.
Este dificil de trasat o linie clară, care să contureze fără echivoc ce este sacrul sau lumescul dintr-o artă. Viața unui artist, fie el pictor, poate avea capricii, dorințe, plăceri, mofturi, tandrețe, gingășie, iubire, spiritualitate, fie că e la modă, fie că a prins acest gust al reprezentării sacrului, a divinității. Diego Velázquez a redat prin culoare și pensulă epoca sa chipurile care acum fac parte din istoria universală a umanității, precum Maria a Austriei, Regina Ungariei, Filip al IV-lea, regele Franței, Papa Inocențiu al X-lea, Infantul Don Carlos, precum și alții.Pânza lui Velázquez a primit importanță și în spațiul religios, iar Părintele Andrei Dumitrescu propune una din capodoperele pictorului, Cristos răstignit, „plinătatea dramei Pătimirii Domnului”.
În paginile revistei vei regăsi și alte materiale, articole, știri ce-ți sunt propuse de către redacția „Actualitatea creștină”. Lectură plăcută!
Alexis Dimcev
Hits: 49