1 septembrie – 4 octombrie: Timpul Creației 2022 – „Să ascultăm vocea creației”

timpul creatiei final

1 septembrie – 4 octombrie: Timpul Creației 2022 – „Să ascultăm vocea creației”

Invitație pentru a vă alătura Timpului Creației 2022

Timpul Creației este celebrarea creștină anuală pentru a asculta și a răspunde împreună la strigătul Creației: familia ecumenică din întreaga lume se unește pentru a se ruga și a proteja casa noastră comună, oikos-ul lui Dumnezeu.

Timpul „Sărbătorii” începe la 1 septembrie, Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, și se încheie la 4 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi, patronul ecologiei, iubit de multe confesiuni creștine.

După Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, începem „Pregătirea” Timpului Creației, pentru a ajunge la liderii locali și pentru a chema comunitățile noastre să participe activ prin promovarea temei și a modului de a răspunde la strigătul creației, acolo unde Domnul ne cheamă în diversele noastre contexte.

Psalmistul declară: „Cerurile vorbesc despre slava lui Dumnezeu și firmamentul vestește lucrarea mâinilor sale. Ziua încredințează zilei mesajul, iar noaptea transmite nopții cunoașterea. Nu e vorbire, nu sunt cuvinte ale căror glasuri să se poată auzi, şi totuși vocea lor străbate tot pământul, vestea lor ajunge la marginile lumii” (Psalmul 19, 1-5). Creația nu încetează̆ niciodată̆ să proclame, dar oare noi o ascultăm?

Pe parcursul Timpului Creației, rugăciunea și acțiunea noastră comună ne pot ajuta să ascultăm vocile celor care tac. În rugăciune, ne arătăm compasiunea față de persoanele, comunitățile, speciile și ecosistemele care sunt pierdute și față de acei oameni ale căror mijloace de trai sunt amenințate de pierderea habitatului și de schimbările climatice. În rugăciune, aducem în prim-plan strigătul Pământului și strigătul săracilor.

Ascultarea vocii creației le oferă membrilor familiei creștine un punct de plecare generos pentru dialogul și practica interconfesională și interdisciplinară. Ascultând vocea întregii creații, oamenii din toate culturile și sectoarele vieții pot fi uniți în vocația de a avea grijă de casa noastră comună (oikos).

Fie ca acest Timp al Creației 2022 să reînnoiască unitatea noastră ecumenică! Și fie ca acest timp de rugăciune și acțiune să fie un moment în care să ascultăm vocea creației, astfel încât viețile noastre, prin cuvinte și fapte, să proclame vești bune pentru tot Pământul!

Tema pentru 2022

Anul acesta ne vom uni în jurul temei „Să ascultăm vocea creației”

În timpul pandemiei de COVID-19, mulți s-au familiarizat cu conceptul de a fi puși pe modul silențios în conversațiile virtuale. Multe voci sunt silențioase în discursul public despre schimbarea climatică și etica purtării de grijă față de Pământ. Acestea sunt vocile celor care suferă̆ impactul schimbărilor climatice. Acestea sunt vocile oamenilor care dețin înțelepciunea generațiilor despre cum să trăiască cu recunoștință în limitele pământului. Acestea sunt vocile unei diversități în scădere a speciilor mai mult decât umane. Este vocea Pământului. Tema Timpului Creației 2022 ne sensibilizează cu privire la nevoia noastră de a asculta vocea creației.

Simbolul pentru 2022

Rugul aprins este simbolul Timpului Creației 2022

„Am auzit strigătele lor…. le cunosc durerea… Acum mergi, te trimit! Eu voi fi cu tine…” (Exod 3, 1-12)

Vă invităm să folosiți simbolul rugului aprins în cadrul evenimentelor dumneavoastră. Astăzi, prevalența incendiilor nenaturale este un semn al efectelor devastatoare pe care schimbările climatice le au asupra celor mai vulnerabile persoane de pe planeta noastră. Creația strigă atunci când pădurile se prăbușesc, animalele fug, iar oamenii sunt forțați să migreze din cauza incendiilor nedrepte pe care le-am provocat. Dimpotrivă, focul care l-a chemat pe Moise în timp ce acesta îngrijea turma pe Muntele Horeb nu a mistuit sau distrus tufișul. Această flacără a Duhului a dezvăluit prezența lui Dumnezeu. Acest foc sfânt a arătat că Dumnezeu a auzit strigătele tuturor celor care au suferit și a promis că va fi cu noi când urmăm cu credință eliberarea noastră de nedreptate. În acest Timp al Creației, acest simbol al Duhului lui Dumnezeu ne cheamă să ascultăm vocea creației și să răspundem cu credință prin rugăciune, căință și acțiune. În timp ce celebrați acest Timp al Creației, aprindeți lumânări, aprindeți focul pascal, împodobiți un rug în lăcașul de cult sau în alte locuri unde vă desfășurați activitatea. Și fie ca acest simbol să ne amintească să ne dăm jos sandalele, să contemplăm legătura noastră̆ cu pământul sfânt, să ascultăm vocea creației și să ne umplem de speranță pentru a stinge focul nedreptății cu lumina iubirii vindecătoare a lui Dumnezeu, care susține casa noastră comună.

Alăturați-vă Timpului Creației

Sperăm ca acest Timp al Creației să ne reînnoiască și ne unească prin unicul Botez și chemarea de a avea grijă de casa noastră comună.

Vă invităm să vă programați propria participare la acest Timp al Creației. Ca un prim pas, accesați SeasonOfCreation.org. Veți găsi Scrisoarea liderilor religioși care ne invită să ne alăturăm Timpului Creației, prezentarea temei și Ghidul oficial de celebrare a Timpului Creației, cu o gamă largă de resurse (care va fi tradus în diferite limbi).

Persoanele și comunitățile sunt invitate să participe prin rugăciune, proiecte de sustenabilitate și advocacy:

Rugăciune: Găzduiți o slujbă de rugăciune ecumenică care să-i unească pe toți creștinii pentru a avea grijă de casa noastră̆ comună; călătoriți împreună în Creație sau în locurile afectate de schimbările climatice și de pierderea biodiversității, organizați momente liturgice pentru a asculta Cuvântul Domnului.

Sustenabilitate: Organizați un eveniment de conștientizare publică, prin care să ajungă la un public mai larg vestea bună că fiecare dintre noi își poate aduce contribuția sa.

Advocacy: Ridicați-vă vocea pentru echitatea climatică, participând sau alăturându-vă unei campanii în curs de desfășurare; de exemplu, pentru reciclarea selectivă.

Ca un val de neoprit, creștinii din întreaga lume vor fi martori pentru a asculta și a răspunde împreună la strigătul creației și, pe măsură ce ne vom îngriji de casa noastră comună (oikos), fiecare inițiativă va fi o piesă esențială a mozaicului pe care numai împreună îl putem crea.

 

Material pus la dispoziție de Dicasterul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale
Traducere: ARCB

Hits: 274

/ Știri / Tags:

Share the Post