15 august: ÎPS Aurel Percă va celebra Sfânta Liturghie de hram a Sanctuarului național marian de la Cacica

cacica

15 august: ÎPS Aurel Percă va celebra Sfânta Liturghie de hram a Sanctuarului național marian de la Cacica

În sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va celebra Sfânta Liturghie de hram a sanctuarului național marian de la Cacica (jud. Suceava), alături fiind şi PS Iosif Păuleţ, Episcop de Iași, care va avea un mesaj special adresat pelerinilor. Vor concelebra PS Petru Sescu, Episcop auxiliar de Iaşi, PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași şi aproximativ 100 de preoţi din ţară şi din străinătate, anunță un comunicat al Diecezei de Iași.

În aceeași zi, Arhiepiscopul nostru va sărbători frumoasa vârstă de 71 de ani.

Mii de pelerini sunt aşteptaţi şi anul acesta la sanctuarul naţional marian de la Cacica în zilele de 14 şi 15 august 2022, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. În afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi şi credincioşi din străinătate sau credincioşi români care locuiesc în diaspora, veniţi special pentru a participa la pelerinajul de la Cacica. Printre pelerini vor fi: PS Iosif Păuleţ, Episcop de Iaşi, PS Petru Sescu, Episcop auxiliar de Iaşi, şi PS Petru Gherghel, Episcop emerit. Întregul program al pelerinajului va fi transmis în direct audio/video de echipa ERCIS FM, radioul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, iar transmisiunile vor fi preluate de Angelus TV, care va realiza și materiale speciale.

Programul complet al celebrărilor poate fi consultat aici. 


Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei “Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului şi la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lvov: Józef Bilczewski şi Józef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de “basilica minor”.

Sursa: ercis.ro

Foto: ERCIS Media

 

Hits: 252

/ Știri / Tags:

Share the Post