Parohia Sf. Anton de Padova din Câmpina a găzduit Festivalul „Jean de Krassowsky”

Festival Jean de Krassowsky

Parohia Sf. Anton de Padova din Câmpina a găzduit Festivalul „Jean de Krassowsky”

Aflat la cea de-a doua ediție, evenimentul cultural organizat de Societatea Filarmonică din Câmpina, în colaborare cu Parohia Romano-Catolică Sf. Anton de Padova a avut loc miercuri, 6 iulie 2022, la ora 18 în biserica parohială. Manifestarea a primit numele de Festivalul „Jean de Krassowsky” în memoria celui care a fost preot paroh al comunității romano-catolice din Câmpina, din 1932 până în 1951. În timpul apostolatului, acesta  s-a preocupat intens atât de creșterea  spirituală, de dezvoltarea teologică a enoriașilor, cât și de cea culturală.  Organiza frecvent manifestări culturale în anumite perioade ale timpurilor liturgice, susținute de o mică orchestră dirijată de el însuși, promovând și susținând muzica cultă.

Concertul a reunit soliști din diferite categorii de vârstă, amatori sau profesioniști, cu toții animați de aceeași pasiune: muzica clasică. Invitații de onoare au fost doamna Ștefana Tiron, solistă soprană în corul Madrigal peste 40 de ani, profesor asociat de canto la Universitatea Națională de Muzică din București, deținătoare a medaliei „Meritul cultural în grad de Cavaler în arta spectacolului” și a Medaliei jubiliare cu prilejul aniversării a 50 de ani ai corului Madrigal;  Cristian Munteanu, student la Academia de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca, secția clarinet și dirijat, absolvent al Universității din Portsmouth, Anglia, specialitatea Inginerie de Sunet; Eugen Munteanu, violoncel, student UNATC București, secția Animație; Petru Șfabu, cornist al Orchestrei de Cameră Radio București, colaborator al multor orchestre simfonice din țară și din străinătate; Niculai Apostol, corn, solist al Orchestrei Simfonice din Sonderborg, Danemarca, solist al Orchestrei Simfonice Radio și al Filarmonicii George Enescu, București, profesor la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București; Radu Stănescu, orgă, elev la Colegiul Național N. Grigorescu Câmpina; Romeo Anastase, orgă, profesor de muzică și membru al Societății Filarmonice din Câmpina; Maria Cristina Croitoru, absolventă a Institutului Politehnic București, organist amator de la vârsta de 12 ani la Biserica Catolică din Câmpina și Laurențiu Costin Dumitru, absolvent al Institutului Teologic „Sf. Tereza” din București, Doctor în Teologie, Vicepreședinte al Societății Filarmonice din Câmpina, organist titular al Bisericii Catolice, organizator al actualului festival, precum și al recitalurilor de orgă din luna decembrie.

Publicul care a umplut biserica s-a bucurat de audiția pieselor din creația compozitorilor J.S.Bach, H.J.Baermann, L.v.Beethoven, J.B.Dubois, G.F.Handel, L.J.A.Lefebure-Wely, W.A.Mozart, Swart.Prokofiev, C.Rose, J.Zwart.

                 Mălina Victoria Dumitru

 

 

Hits: 648

/ Știri / Tags:

Share the Post