Târgoviște: Descoperiri arheologice importante pentru Biserica Romano-Catolică din România

sf f

Târgoviște: Descoperiri arheologice importante pentru Biserica Romano-Catolică din România

De curând, în contextul încheierii primei etape a lucrărilor de pregătire pentru restaurarea bisericii romano-catolice Sfântul Francisc din Assisi din Târgoviște, au fost făcute importante descoperiri arheologice ce privesc prezența catolică în zona de sud a țării noastre. Sub coordonarea domnului profesor doctor Sergiu Musteață de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, au fost scoase la iveală fundațiile vechii biserici a mănăstirii franciscane, cunoscute cu numele de „Bărăția”, ce datează de la începutul secolului al XVI-lea și este una din cele mai vechi aparținând de teritoriul de astăzi al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.

img_4221

Totodată, în perimetrul interior al șantierului arheologic a fost descoperită, printre altele, și o importantă piatră tombală, din anul 1647, ce poartă numele Sofiei Starzawska, despre care s-a emis ipoteza că ar fi fost soția unui medic al Curții Domnești. Pelicanul sculptat în basorelief, alături de inscripție, este simbolul Euharistiei si al jertfei lui Cristos, și se regăsește și în basorelieful tabernacolului de la Catedrala Sf. Iosif.

thumbnail-2-3

Dimensiunile fundației vechii biserici franciscane din Târgoviște ne oferă o idee despre cât de mare era edificiul în care se reunea o parte a comunității catolicilor din capitala Valahiei secolelor XVI-XVII. În perioada medievală, la Târgoviște au existat cel puțin trei biserici catolice. În partea a doua a secolului al XV-lea, erau prezenți în cetate atât călugării dominicani, cât și cei franciscani, fiind atestată și o biserică a sașilor, Sancta Maria Gratiarum ad Rivum („Sfânta Maria a harurilor, de la râu”).

thumbnail-11

În secolul al XVII-lea, domnitorul Constantin Brâncoveanu a susținut refacerea bisericii afectate de trecerea timpului și de diverse calamități. Noua biserică Sfântul Francisc de Assisi, devenită biserică parohială, a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, o parte din fonduri fiind donate personal de împăratul Franz Iosef al Austriei.

Pr. Tarciziu Șerban
Purtător de cuvânt al ARCB


În acest scurt material video despre Biserica Sfântul Francisc de Assisi din Târgoviște, realizat cu ocazia vizitei Papei Francisc în România, Prof. dr. Silviu Marian Miloiu, Profesor de istorie la Facultatea de Științe Umaniste din cadrul Universității Valahia din Târgoviște, expune succint importanța acestei biserici pentru istoria Valahiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hits: 594

/ Știri / Tags:

Share the Post