ÎPS Aurel Percă a binecuvântat copia Icoanei Maicii Domnului de la Jasna Góra

WhatsApp Image 2022-05-20 at 15.09.08

ÎPS Aurel Percă a binecuvântat copia Icoanei Maicii Domnului de la Jasna Góra

Miercuri, 18 mai 2022 s-au împlinit 102 ani de la nașterea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Cu această ocazie ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a prezidat o Sfântă Liturghie în cadrul căreia a binecuvântat o copie a icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Jasna Góra (Polonia).

Icoana Maicii Domnului de la Jasna Góra a fost oferită Arhidiecezei de București de către Ordo Equestris Beatissimae Deiparae Claromontanae – Ordinul Cavalerilor Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Jasna Góra, fondat în Polonia de Pr. Jan Nalaskowski, Superiorul General al Ordinului Paulin, OSPPE, în 1991 și așezat sub protectoratul Papei Ioan Paul al II-lea din data de 23 august 1998.

whatsapp-image-2022-05-11-at-11-12-34-am

La începutul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a subliniat că luna mai ne apropie mai mult de Sfânta Fecioară prin devoțiunile specifice, iar această icoană va fi pentru „bucuria Catedralei și a Arhidiecezei”. Prezentând icoana, care pentru multe momente a fost punctul de referință pentru istoria întregii națiuni poloneze, care o invocă drept Maica Poloniei, ÎPS Aurel Percă a precizat că aceasta va fi amplasată în Capela de la subsolul Catedralei, unde în timpul săptămânii se face Adorație euharistică, în partea dreaptă a Tabernacolului. „Am putea spune că în această seară se face și o «înfrățire» între Sanctuarul de la Jasna Góra și Catedrală. Să venim deseori pentru a vedea cum Isus și Maria veghează aici, în inima Arhidiecezei noastre”, a concluzionat Arhiepiscopul de București.

screenshot-2022-05-20-at-12-05-53

În cadrul omiliei, ÎPS Aurel Percă a subliniat că aniversarea nașterii Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea este un prilej de a ne aminti de viața lui și de devoțiunea pe care a avut-o către Maica Domnului. O dată cu alegerea sa în Scaunul lui Petru, Papa Ioan Paul al II-lea a adus în capela sa personală o copie a icoanei miraculoase de la Jasna Góra (Częstochowa) fiind de asemenea un mare promotor al devoțiunii Rozariului. Salvarea din atentatul din 13 mai 1981, Sfântul Papă polonez a atribuit-o tot Sfintei Fecioare. Amintind de vizita Sfântului IoanPaul al II-lea în Catedrala Sf. Iosif, Păstorul Arhidiecezei a subliniat că „este un exemplu grăitor pentru noi, în modul în care trebuie să o cinstim pe Maica Domnului, să o purtăm cu noi pretutindeni”.

Înainte de binecuvântarea icoanei, dl Ștefan Dragu, Cavaler al Ordinului, a trasat succint istoria acesteia: „Icoana are o istorie agitată: a fost răpită, rănită, prădata, redescoperită și venerată în mod special. Ea a acompaniat poporul polonez prin totate bucuriile și suferințele. În istoria recentă, l-a întărit în mod salutar în curajoasa sa opoziție împotriva opresiunii comuniste și dictatului sovietic”. Dl. Dragu a explicat că misiunea centrală a Ordinul Cavalerilor Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Jasna Góra este promovarea cultului Maicii Domnului de la Jasna Góra, statutele acestuia prevăzând „promovarea unei culturi a adevărului, a iubirii, a reînnoirii și a integrării in spiritul sistemului de valori creștine, prin multiple acțiuni ale membrilor săi, în diversele lor domenii de activitate”, subliniind, totodată, că scopul darului vrea sa fie și o punte de prietenie polono-română.

screenshot-2022-05-20-at-13-57-00

În numele confraților Cavaleri, dl Ștefan Dragu i-a mulțumit ÎPS Aurel Percă și Parohului Catedralei, Pr. Ioan Ciobanu, „pentru deschiderea cu care au acceptat acest dar și pentru ideea de a expune icoana Maicii Domnului la loc de cinste”, remarcând, de asemenea, că printr-o fericită coincidență, data de 18 mai coincide cu un moment-cheie din istoria spirituală personală, și anume, Prima Sfântă Împărtășanie primită cu 64 de ani în urmă, în chiar Parohia Catedralei. „Sperăm ca icoana aceasta sa ne fie încă un prilej și un îndemn de venerare a Maicii Domnului. În spiritul Ordinului de Cavaleri ai Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Jasna Góra, nădăjduim ca Maica Domnului să ne dea credință, speranță și iubire. Să fie o neobosită mijlocitoare pentru noi!”, a concluzionat reprezentantul Ordinului.

ÎPS Aurel Percă a transmis mulțumirile sale domnului Ștefan Dragu și Ordinul Cavalerilor Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Jasna Góra. „Ne bucurăm să ne simțim sub privirile aceleiași Mame, care îi privește și pe cei din Polonia, și pe cei de aici, dar mai ales, poate, în aceste zile, privește la toată Europa și dorește ca fiii ei să trăiască în pace”.

48e52c6a-ef2e-400d-9ecf-2fea882dde38

A urmat rugăciunea de binecuvântare a icoanei, care a fost purtată în procesiune până în Capela Catedralei, unde a fost amplasată de Părintele paroh în dreapta Tabernacolului. Printre numeroșii participanți la liturghie au fost reprezentanți ai Uniunii Polonezilor din România „Dom Polski” și ai Ambasadei Poloniei la București.

 

 

 

Hits: 398

Share the Post