18 mai: Sf. Liturghie și binecuvântarea copiei Icoanei Maicii Domnului de la Jasna Góra (Polonia)

jasna gora2

18 mai: Sf. Liturghie și binecuvântarea copiei Icoanei Maicii Domnului de la Jasna Góra (Polonia)

Miercuri, 18 mai 2022, la ora 18.30, în Catedrala Sf. Iosif, cu ocazia împlinirii a 102 ani de la nașterea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va prezida o Sfântă Liturghie în cadrul căreia va binecuvânta o copie a icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Jasna Góra (Polonia), care va fi apoi dusă în procesiune pentru a fi amplasată în Capela Catedralei.

whatsapp-image-2022-05-11-at-11-12-34-am

Icoana Maicii Domnului de la Jasna Góra este oferită Arhidiecezei de București de către Ordo Equestris Beatissimae Deiparae Claromontanae – Ordinul Cavalerilor Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Jasna Góra, fondat în Polonia de Pr. Jan Nalaskowski, Superiorul General al Ordinului Paulin, OSPPE, în 1991. De la data de 23 august 1998, Ordinul a fost așezat sub protectoratul Papei Ioan Paul al II-lea. Scopul Ordinului este promovarea unei culturi a adevărului, a iubirii, a reînnoirii și a integrării in spiritul sistemului de valori creștine si promovarea cultului Maicii Domnului de la Jasna Góra.

picture-1-5

În martie 2022, dl. Ștefan Dragu, enoriaș al Parohiei Sfântul Iosif și Cavaler al Ordinului, a fost primit în audiență de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, pentru a-i înmâna o icoană a Maicii Domnului de la Jasna Góra în numele Cavalerilor, spre a fi expusă și venerată și la Catedrala Sfântul Iosif din București. Acest demers constituie atât o legătură între Sanctuarul de la Jasna Góra și Catedrala Sfântul Iosif, cât și un omagiu adus Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, care a avut o devoțiune specială pentru Maica Domnului de la Jasna Góra. Brâul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, pătat cu sângele său, ca urmare a atentatului din 13 mai 1981, este expus în Sanctuarul de la Jasna Góra, alături de icoana miraculoasă. Demersul este menit să fie și o punte de prietenie româno-poloneză.

whatsapp-image-2022-05-11-at-10-46-00-am

Mănăstirea Jasna Góra („Muntele luminos”) în Częstochowa, Polonia este altarul cel mai faimos dedicat Maicii Domnului, „Reginei Poloniei”, și cel mai mare loc de pelerinaj din țară – pentru mulți, Jasna Góra reprezintă capitala spirituală a Poloniei. Icoana Madonei Negre de la Częstochowa, căreia îi sunt atribuite puteri miraculoase, este comoara cea mai prețioasă a Jasnei Góra.

Icoana este pictată pe trei plăci de tei cu următoarele dimensiuni totale: înălțime: 121,8 cm, lățime: 81,3 cm, grosime maximă: 3,5 cm. Reprezintă o Madonă în picioare, pe jumătate de lungime, cu Pruncul Isus pe braț. Maria este cu fața spre credincioși, iar ochii ei îi urmăresc indiferent de unghiul din care aceștia o privesc. Isus este întors spre pelerini, dar nu-și oprește privirea asupra lor. Pe ambele chipuri se observă o privire gânditoare, serioasă și detașată. Obrazul drept al Maicii Domnului este marcat de două tăieturi verticale paralele, iar cea de-a treia orizontală trece pe linia nasului. Pe gât pot fi urmărite șase tăieturi, dintre care două sunt vizibile destul de clar, iar celelalte patru mai puțin. Isus, îmbrăcat într-o rochie carmin și sprijinit pe brațul stâng al Mariei, ține o carte în mâna stângă, ridicând-o pe cea dreaptă într-un gest caracteristic unui învățător, conducător sau binecuvântător. Mâna dreaptă a Mariei, sprijinită de pieptul ei, îl indică pe Isus, singurul Mântuitor al lumii. Roba și mantia (maforion) de culoare albastru închis a Fecioarei sunt decorate cu crini de aur din dinastia Angevinilor. Deasupra frunții Fecioarei, pictorul a plasat o stea cu șase colțuri. Fundalul este albastru și verde, semănând cu nuanța apei mării. Aureolele aurite din jurul capetelor Mariei și lui Isus – simbolul lui Dumnezeu Tatăl, sunt elementele dominante ale icoanei. Ele se îmbină într-o compoziție luminoasă care contrastează cu tenul întunecat al fețelor figurilor sfinte. Din acest motiv, Maica Domnului este numită uneori “Madona Neagră”.

În 1430, în timpul unui jaf la Jasna Góra, Capela Icoanei miraculoase a fost jefuită de ofrandele votive scumpe și de cea mai mare comoară a sa – icoana miraculoasă. Icoanei i-au fost smulse bijuteriile valoroase, a fost tăiată cu săbii și ruptă în bucăți. A fost găsită în apropiere de Jasna Góra, într-un loc unde au izvorât ape miraculoase și unde se află astăzi biserica Sfânta Barbara. Călugării au dus icoana deteriorată la Cracovia, la curtea regelui Ladislau Jagiello, care, împreună cu soția sa, Sfânta Hedwige, este fondatorul celei mai vechi părți a Capelei Maicii Domnului de la Jasna Góra.

Restaurarea Icoanei a fost supervizată personal de regele Jagiello. În timpul acestui proces meticulos au apărut numeroase dificultăți în ceea ce privește tehnica de pictură. Probabil că Icoana de la Jasna Góra a fost atât de deteriorată încât s-a decis ca pe lemn, considerat relicvă, să fie așezată o pânză nouă. Imaginea a fost repictată în conformitate cu imaginea vizibilă pe vechile pânze deteriorate, din care au rămas bucăți sub noua pânză. Cicatricile de pe chipul Maicii Domnului sunt un vestigiu permanent al profanării icoanei din 1430.

Cicatricile de pe chipul Maicii Domnului sunt cea mai caracteristică și mai ușor de recunoscut trăsătură a Icoanei Miraculoase și exprimă în mod simbolic rănile și durerea provocate. Există multe dintre aceste tăieturi pe Icoană (pe gât, pe față și două sub ochiul drept), ca și cum Maica Domnului ar vrea să ne spună că este Mama și Regina națiunii sale martirizate și chinuite timp de secole. Și așa cum sub Cruce îi putem vedea Inima străpunsă de cele șapte săbii ale durerii, în Icoana de la Jasna Góra îi privim Chipul purtând semnele durerii suferite.

Icoana miraculoasă este așezată într-un altar de abanos din secolul al XVII-lea și are o îmbrăcăminte specială de argint care o protejează. Este o perdea cu o compoziție alegorică reprezentând Neprihănita Zămislire a Sfintei Fecioare Maria (1723). Perdeaua este ridicată în fiecare zi la ora 6.00, permițând o întâlnire intimă cu Sfânta Fecioară Maria din Jasna Góra pe tot parcursul zilei, pentru a fi coborâta după „Apelul de la Jasna Góra” la ora 21.00. În dreapta Picturii, se află un Trandafir de aur și o inimă votivă de aur cu inscripția “TOTUS TUUS”, înmânate de Papa Ioan Paul al II-lea în 1979 și 1982.

Încă de la începuturile sale la Jasna Góra, Icoana a câștigat faima pentru miracole și a adus popularitate Sanctuarului Marian din Czestochowa, atrăgând pelerini din toată Polonia și, în secolele următoare, din țări europene mai îndepărtate. Jan Dlugosz, cel mai mare istoric medieval polonez (decedat în 1480), scria: „Din toată Polonia și din țările vecine, și anume: Silezia, Moravia, Prusia și Ungaria, pentru solemnitatea Sfintei Maria – a cărei pictură rară și evlavioasă se află aici – un popor pios vine pentru minunile uimitoare pe care le-a făcut aici Sfânta Fecioară și Avocata noastră” (sursa: jasnagora.pl)

 

 

 

 

Hits: 509

/ Știri / Tags: ,

Share the Post