27 aprilie: Concert Pascal al Orchestrei Inginerilor „Petru Ghenghea”
Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif și Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR) vă invită miercuri, 27 aprilie, ora 19:30, la Concertul Pascal dedicat aniversării a 139 de ani de la înființarea Arhidiecezei Romano-Catolice de București, susţinut de Orchestra Inginerilor „Petru Ghenghea”, sub bagheta dirijorului Andrei Iliescu.
Concertul pe care Orchestra Inginerilor îl susţine în Catedrala Sfântul Iosif se înscrie în tradiţia concertelor de celebrare a sărbătorilor tradiţionale pe care acest ansamblu o împlineşte de foarte mulţi ani. Muzica acestei seri este străbătută de spiritul zilelor Sărbătorilor Pascale când fiecare dintre noi poartă în el aspiraţia regăsirii de sine și dorința de a fi mai bun și mai senin.
Prezența artiștilor-ingineri în acest binecuvântat sfânt locaş se numără în zeci de ani, începând cu anii ‘70 ai secolului trecut, când aparițiile acestora aveau loc sub protecția Catedralei, ca orchestră a acesteia, apariții care ofereau ocaziile realizării unor reprezentații cu mari lucrări vocal-simfonice.
În Catedrala Sf. Iosif, între anii 1970-1980, prof. univ Mircea Cazacu, inginerii Teodor Chircu, Mihai Dogaru, Andrei Iliescu ș.a erau fervenţii muzicieni care făceau parte din ansamblul muzical al Catedralei – dirijat de-a lungul anilor de maeştrii Porfetye sau Albici – care, împreună cu mari artiști ai scenei muzicale românești, au prezentat melomanilor capodopere de gen ale lui Bach, Haendel, Haydn sau Mozart care nu puteau fi performate în acele vremuri decât în cadrul Catedralei Sfântul Iosif sau al Bisericii Luterane.
După anii ’90, Orchestra Inginerilor a continuat să susțină spectacole în Catedrală sub nume propriu, în colaborare cu artiști profesioniști și cu soliști din cadrul propriului ansamblu.
Prezentul concert se vrea un omagiu adus unei mari prietenii legate prin muzică, timp de peste treizeci de ani, între întemeietorul şi dirijorul Orchestrei Inginerilor, prof. univ Petru Ghenghea şi marele organist Iosif Gerstenengst, a cărui întreaga viaţă artistică a fost legată de Catedrala Sfântul Iosif, al cărei cantor a fost, prietenie care a generat multe spectacole memorabile pe scena Ateneului Român, în care orchestra l-a avut solist pe maestrul Gerstenengst, rămas în istoria Orchestrei muzicianul cu cele mai multe apariții solistice alături de aceasta.
Concertul Pascal din acest an al Orchestrei Inginerilor „Petru Ghenghea” are și semnificația unei dedicații de suflet, plină de spiritualitate ecumenică pe care membrii ansamblului o fac Arhidiecezei Romano-Catolice de București la aniversarea a 139 de ani de existență.
Întregul colectiv al Orchestrei aduce alese mulțumiri Înalt Preasfințitului Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, Oficiului pentru Bunuri Culturale Ecleziastice şi Patrimoniu al Arhidiecezei și conducerii parohiale a Catedralei Sfântul Iosif.
PROGRAM
Ottorino Respighi
Suita în Sol major pentru orgă și orchestră de coarde
Preludio, Aria, Pastorale, Cantico
Solist: Eduard ANTAL – orgă
durată 20 min.
Allesandro Marcello
Adagio din Concertul pentru oboi și orchestră de coarde în re minor
Solistă: Doris IORGA
durată 5 min.
Gioachinno Rossini
O salutaris hostia – Arie pentru soprană din Oratoriul Petite Messe Solennelle
Solistă: Cristina VASILACHE – soprană
durată 5 min.
Ennio Moriconne
Gabriel’s oboe – arie pentru oboi și orchestră de coarde
Solistă: Doris IORGA
durată 5 min.
Cristoph Willibald Gluck
Uvertura operei Alcesta
durată 10 min.
Gioachinno Rossini
Crucifixus – Arie pentru soprană din Oratoriul Petite Messe Solennelle
Solistă: Cristina VASILACHE
durată 5 min.
Thomaso Albinoni
Adagio Obligatto
Soliști: Ileana IONEȘTI – vioară; Eduard ANTAL – orgă
durată 10 min.
Hits: 315