Duminica Floriilor la București: Procesiunea și Sfânta Liturghie solemnă la Catedrala Sf. Iosif

WhatsApp Image 2022-04-11 at 23.59.00

Duminica Floriilor la București: Procesiunea și Sfânta Liturghie solemnă la Catedrala Sf. Iosif

Ploaia și frigul nu i-au împiedicat pe cei câteva sute de credincioși, preoți și persoane consacrate din București și împrejurimi să participe duminică, 11 aprilie, la tradiționala procesiune ce marchează Duminica Floriilor, reluată cu multă bucurie după cei doi ani de pandemie și condusă de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.

img_8137

„Suntem aici pentru a-l însoți pe Mântuitorul în Săptămâna Sfântă; asemenea mulțimilor din Ierusalim, îl însoțim și noi în procesiune solemnă, chiar dacă vremea nu este prielnică, dar aceste picături de ploaie care cad din cer sunt un semn al binecuvântării lui Dumnezeu. Să-l urmăm și noi pe Domnul, pentru ca, împărtășindu-ne de Crucea lui, să avem parte de înviere și viață”, au fost cuvintele ÎPS Aurel Percă adresate celor prezenți în Piața Fericitul Vladimir Ghika și împrejurimile acesteia, sub o ploaie torențială, pentru a asista la binecuvântarea florilor și a ramurilor și pentru a-l urma simbolic pe Cristos în intrarea Lui în Ierusalim, cu cântări și într-o atmosferă de reculegere.

Este prima dată când ÎPS Aurel Percă a putut conduce procesiunea de Florii pe străzile Capitalei, după luarea în posesie canonică a Arhidiecezei de București pe 11 ianuarie 2020, dat fiind că Paștele 2020 a fost celebrat în condițiile stării de urgență, fără participarea credincioșilor în biserici, iar Paștele 2021, în condițiile stării de alertă, cu participarea limitată la slujbe și suspendarea procesiunilor.

img_8253

După ce procesiunea a ajuns la Catedrala Sf. Iosif, a început Sfânta Liturghie solemnă prezidată de ÎPS Aurel Percă; au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, preoții Catedralei și preoții care au participat la procesiune.

În cadrul predicii, ÎPS Aurel Percă a subliniat că această duminică ne introduce în misterul pascal: „Ceea ce comemorăm și retrăim în această săptămână nu este doar moartea și învierea lui Cristos, ci și propria noastră moarte și înviere în Isus, care va avea ca rezultat vindecarea, reconcilierea și răscumpărarea noastră. Participarea atentă la toate Liturghiile din Săptămâna Sfântă ne va ajuta să aprofundăm relația noastră cu Dumnezeu, ne va spori credința și ne va întări cu siguranță în vocația noastră de a fi adevărați ucenici ai lui Cristos”.

img_8345

„Atunci când ne confruntăm cu o cruce, cu suferința, cu boala, putem să fim fie în situația de a renunța la credință, de a intra într-o criză de credință, fie să ne deschidem inimile față de Dumnezeu, prezent în suferința noastră, care ne iubește cu o iubire pe care nu o vom înțelege niciodată pe deplin în această viață”, a subliniat ÎPS Aurel Percă, amintind că „așa cum a fost prezent pentru Isus și pentru întreaga omenire pe Calvar, Dumnezeu este prezent în fiecare experiență a Crucii, suferind cu cel care suferă”.

La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul de București le-a mulțumit tuturor pentru „manifestarea de credință” de care au dat dovadă care au făcut efortul de a participa, cu toată ploaia, la procesiune și apoi la Sfânta Liturghie, precum și celor care au asigurat ordinea în timpul procesiunii, voluntarilor, Poliției și Jandarmeriei.

Angelus TV a transmis live procesiunea și Sfânta Liturghie de Florii, care pot fi urmărite aici.

Foto: Bogdan Moisă

Hits: 326

Share the Post