Chiara Lubich, comemorată la București
Luni, 14 martie 2022, s-au împlinit 14 ani de când Chiara Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarelor, s-a născut pentru Împărăția cerească a lui Dumnezeu. Cu ocazia acestei zile, marți 15 martie, în Catedrala Sfântul Iosif, Înalt Preasfințitul Aurel Percă a prezidat o Sfântă Liturghie comemorativă, înconjurat de mai mulți confrați preoți și în prezența celor care promovează spiritualitatea unității – focolarinele din București – sau simpatizanți ai Mișcării Mariane.
Chiara Lubich s-a remarcat ca o personalitate marcantă a secolului XXI. Multe dintre scrierile sale sau discursurile audio-video a fost traduse în foarte multe limbi, circulând în lumea întreagă și influențând generații mereu noi pentru a construi unitatea cu aproapele indiferent de condiția socială sau religioasă. Pentru contribuția adusă, Biserica a început procesul recunoașterii sale ca Venerabilă, în vederea beatificării și apoi a canonizării.
Chiara Lubich a trăit în perioada dintre anii 1920-2008, fiind originară din Trento, Italia. În anul 1943, în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial a considerat oportună o reînnoire spirituală pornind de la Sfânta Scriptură. Pentru a da viață cuvântului scripturistic, a ales să se implice și să ușureze efectele războiului, ajutându-i pe cei care sufereau din cauza lui. Își găsea forța de a susține această muncă epuizantă din lectura Sfintei Scripturi, a comuniunii cu Dumnezeu și cu aproapele. Cu timpul i s-au alăturat și alte persoane, la început câteva fete, apoi și băieți, care au ales să se consacre lui Dumnezeu ca laici și să se dedice în totalitate acestei reînnoiri carismatice spirituale. Astfel, prin munca lor, noua comunitate „năștea un popor nou din Evanghelie”. Un popor care trăia din punerea în practică a Evangheliei în situațiile concrete de fiecare zi.
Scopul primordial al noii Mișcări era acela de a lucra pentru construirea unei lumi unite -„ca toți să fie una” (In 17,21). Atrași de același ideal, cu timpul s-au alăturat primilor focolarini laici și multe alte categorii sociale sau confesionale: preoți, familii, tineri, ortodocși, protestanți sau chiar necreștini ori fără afiliere religioasă, cu toții atrași de spiritul unității pe care comunitatea focolarină îl promovează. Focolarinii sunt o familie mondială, prezentă în 185 de țări și 5 continente.
Cine încearcă să cunoască spiritualitatea acestei comunități va întâlni idei precum: Dumnezeu iubire, Isus Părăsit, Isus în mijloc, unitatea, dialogul interconfesional sau interreligios, Duhul Sfânt care animă, comuniunea cu Sfântul Părinte, Cuvântul Vieții etc.
În România se află 4 comunități de focolarini, 3 de femei (București, Cluj și Iași) și una de bărbați (Cluj).
Ralf Marcu
Hits: 483