Întâlnirea reprezentanților pentru pastorația familiilor din România

IMG-20220316-WA0008

Întâlnirea reprezentanților pentru pastorația familiilor din România

Între 15-16 martie 2022, la inițiativa și invitația PS Iosif-Csaba Pál, responsabil al Comisiei pentru Familie din cadrul Conferinței Episcopilor din România, a avut loc la Centrul Spiritual Manresa din Cluj consfătuirea reprezentanților pentru pastorația familiilor din toate diecezele și eparhiile din România. Zece dintre acestea au participat fizic și o eparhie prin intermediul aplicației Zoom. Prin intermediul aceleiași aplicații a participat și Dieceza de Chișinău, din Republica Moldova.

Întâlnirea a început în 15 martie, cu salutul de bun venit al PS Iosif-Csaba Pál, care, în contextul evenimentelor dureroase, ne-a vorbit despre a face bine voința lui Dumnezeu în fiecare zi. A povestit și o mică experiență, împărtășindu-ne că atunci când ne este foarte greu, ne ajută să spunem: cinci minute voi rezista să fac voința lui Dumnezeu, apoi încă cinci minute și tot așa mai departe. S-a continuat cu prezentarea participanților din fiecare dieceză sau eparhie.

Prima temă, „Sinodalitatea în Sfânta Scriptură și în tradiția Bisericii”, a fost prezentată de Părintele Fabian Măriuț, Responsabil al Oficiului Pastoral pentru Familie al Arhidiecezei Romano-Catolice de București. Cu exemple din Vechiul și Noul Testament, Părintele a subliniat că Dumnezeu se face cunoscut mergând împreună cu omul pe calea sa. În același timp, provocările zilelor noastre nu pot fi înfruntate cu succes de către o singură persoană, ci de o comunitate în care fiecare ascultă de Duhul Sfânt, care vorbește și prin ceilalți – în special prin cei aflați la periferie. La final, tema a fost completată de mărturiile familiilor Constantin și Robu, din Arhidieceza de București.

img-20220315-wa0033

După o pauză, fiecare eparhie sau dieceză a povestit experiențe legate de Drumul sinodal. A urmat Sfânta Liturghie în ritul bizantin, iar seara s-a încheiat cu o tragere la sorți a diecezei/eparhiei din care se va alege preotul care va participa la Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Roma. S-a tras biletul cu Eparhia Greco-Catolică din Oradea. În final s-a prezentat site-ul pastorației familiilor la nivel național, care urmează în cel mai scurt timp posibil să fie lansat în limba română și mai apoi în limba maghiară.

Miercuri 16 martie, ziua a început cu Sfânta Liturghie în ritul latin și a continuat cu prelegeri. Părintele István Szénégető, coordonator al pastoraţiei familiei în Arhidieceza de Alba Iulia, a descris proiectul Arhidiecezei de Alba-Iulia, legat de „Formarea familiilor animatoare” care se întinde pe o perioadă de 1 an și jumătate. El se axează pe trei piloni și anume: primul pilon –  autocunoaștere, cum vrem să îl slujim pe Dumnezeu, cum să comunicăm cu cei către care suntem trimiși; în al doilea pilon se dorește ca participanții să aprofundeze învățătura Bisericii asupra căsătoriei și asupra familiei; latura teologică și spirituală; în cel de-al treilea pilon se studiază pastorația familiilor în mod concret.

Cea de-a treia temă, „Misiuni populare” a fost prezentată de părintele Felician Tiba, din Dieceza de Iași. Marele beneficiu adus de misiunile populare este întărirea credinței. La acestea participă întreaga comunitate și foarte mulți se spovedesc și se împărtășesc. Au urmat discuții în grupuri mici despre temele prezentate și apoi rezumatul în plen.Întâlnirea Mondială a Familiilor, prezentată de părintele Călin Sechelea, a fost cea de-a patra temă. Părintele a expus atât planul propus de Roma, cât și planul Eparhiei de Cluj-Gherla în legătură cu acest eveniment.

A urmat o pauză și împărțirea pentru discuții pe cele 3 regiuni. Fiecare regiune a putut discuta despre întâlniri pe regiuni și alte piste de colaborare. La inițiativa părintelui Fabian Măriuț, am avut surpriza de a avea o prelegere neplanificată din partea părintelui profesor Renzo Bonetti, care a subliniat prezența lui Cristos în familie și faptul că, prin trăirea sacramentului, soții reflectă iubirea lui Cristos față de Biserică.

În încheiere, s-a stabilit ca următoarea întâlnire să aibă loc între 14 și 15 martie 2023 la Traian, în centrul „Gaudium et Spes” condus de părintele Felician Tiba.

Rezumat pus la dispoziție de Comisia pentru Familie a Conferinței Episcopilor din România
Foto: ercis.ro

 

 

Hits: 578

Share the Post