Încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

sapt unit 2 casin

Încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor s-a încheiat în București la biserica ortodoxă „Mănăstirea Cașin”, marți, 25 ianuarie 2022, cu reprezentanții confesiunilor creștine care au participat în perioada 18-25 ianuarie la întâlnirile de rugăciune ecumenică sub deviza „Am văzut steaua la răsărit și am venit să ne închinăm Lui” (Mt 2, 2)”.

Din partea Bisericii Romano-Catolice au participat Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova; ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, care a ținut cuvântul de învățătură, preoți, persoane consacrate și laici.

Din partea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a participat PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București; din partea Bisericii Armene, ÎPS Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Armene din România; din partea Bisericii Evanghelice Luterane C.A., Dr. Daniel Zikeli, Episcop vicar; din partea Bisericii Evanghelice Luterane S.P. de limbă maghiară, preotul paroh Illyés Márton; din partea Bisericii Reformate Calvineum, pastorul Zsold Béla, împreună cu credincioși de toate confesiunile, care au asistat la slujba Vecerniei.

În cuvântul său, ÎPS Aurel Percă a subliniat importanța acestor întâlniri de rugăciune ecumenică:

„Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor este momentul privilegiat de rugăciune, de întâlnire şi de dialog. Este ocazia prielnică pentru a recunoaşte bogăţia şi valoarea prezentă în ceilalţi, în cei care sunt diferiţi de noi, pentru a cere lui Dumnezeu darul unităţii. Să adunăm toate intenţiile şi rugăciunile noastre, pentru ca Domnul Isus Cristos să ne transforme cu harul său şi să ne facă să fim şi noi colaboratori ai săi în nobila misiune şi menire de  a fi instrumente vii ale slavei şi ale unităţii Bisericii”.

Referindu-se la sărbătoarea zilei, Convertirea Sf. Ap. Paul, ÎPS Aurel Percă a subliniat:

„ Apostolul Paul a fost ales să predice evanghelia, nu cu înţelepciunea cuvântului, ca nu cumva să devină zadarnică crucea lui Cristos (cf. 1Cor 1,17), ci prin forţa iubirii, a jertfei şi a crucii. Evanghelia ne spune că ea devine realitate când ne angajăm să fim martori ai lucrării lui Isus Cristos în viaţa noastră proprie, în familiile noastre şi în Biserică. Isus ne alege pe toţi, ne îmbogăţeşte cu harurile sale prin Duhul Sfânt şi ne trimite în lume să facem vie Evanghelia, să vestim şi să făurim unitatea şi pacea şi să realizăm marele adevăr al unităţii neamului omenesc şi al Bisericii. Isus contează pe noi și ne vrea uniți în misiunea și în chemarea noastră”.

La finalul celebrării, Părintele Gabriel Cazacu, Parohul Bisericii „Mănăstirea Cașin”, le-a mulțumit tuturor reprezentanților Bisericii, reprezentanților corpului diplomatic, Asociației Ecumenice a Bisericii din România, Aidrom, inițatorul acestui proiect în România, Părinților delegați pentru dialogul ecumenic, cu ajutorul cărora s-au pregătit întâlnirile, participanților și membrilor comunității parohiei Cașin „pentru dragostea și jertfa cu care, în aceste zile de rugăciune, ne-am întâlnit, ne-am rugat, am cerut binecuvântarea bunului Dumnezeu”.

„Am nădejdea că Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștină ne face pe toți mai buni; găsim resurse în sufletele noastre pentru restul celor unsprezece luni care au rămas până la următoarea întâlnire”, a subliniat Pr. Gabriel Cazacu, mulțumind și  Angelus TV, care a făcut efortul de a transmite în direct toate întâlnirile de rugăciune.

Foto: Cristian Dumitrache

 

 

 

 

”.

 

 

 

 

Hits: 299

Share the Post