Celebrare la Catedrala Sf. Iosif la 160 de ani de la nașterea Generalului Henri Mathias Berthelot

42 Comemorare Berthelot – ARCB 20220119

Celebrare la Catedrala Sf. Iosif la 160 de ani de la nașterea Generalului Henri Mathias Berthelot

Miercuri, 19 ianuarie 2022, la ora 10, în Catedrala Sf. Iosif, a fost celebrată o Sfântă Liturghie în limba franceză, pentru comemorarea Generalului Henri Mathias Berthelot (1861-1931), în prezența Excelenței sale, Doamna Ambasador al Franței, Laurence Auer, a corpului diplomatic, a reprezentanților Armatei române și a membrilor comunității francofone din București.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București; au concelebrat Pr. Gabriel Popa, secretar arhidiecezan și Pr. Ioan-Thomas Răileanu, Rector Ecclesiae al comunității francofone din Arhidieceza de București.

În cuvântul de învățătură din predică, ÎPS Aurel Percă a evocat figura importantă a Generalului Berthelot, șef al Misiunii Militare Franceze în România între anii 1916 și 1918, amintind și faptul că strada Catedralei Sfântul Iosif poartă numele ilustrului General.

33-comemorare-berthelot-arcb-20220119

Generalul Berthelot a făcut foarte mult pentru apropierea dintre România și Franța. A ajutat la îngrijirea răniților de război și a bolnavilor de tifos, la reechiparea armatei române și pregătirea militarilor români în noile tehnici de luptă, insuflând un nou spirit de relaționare, mai umană, a ofițerilor cu soldații din subordinea lor. Soldații români il iubeau mult și îl porecliseră „Papa Berthelot”.

Regina Maria a spus despre General, în momentul când el a părăsit România: „aceste uniforme albastre sunt ultimul petic de cer senin pe care-l putem contempla înainte de a pătrunde în negură”.

Devenind comandant al armatei dunărene, Generalul Berthelot a condus a doua oară Misiunea Militară Franceză, detașamentul francez trimis în România în timpul operațiilor militare postbelice, între 1 octombrie 1918 și 4 mai 1919, asigurând consilierea, sprijinirea și instruirea unităților și autorităților militare române.

Generalul a iubit nespus România, spunând: „Îmi știam numai una, dar aveam două patrii: țara mea, Franța, și apoi România”. A fost declarat cetățean de onoare al României și a fost ales membru de onoare al Academiei Române. яндекс

Rugaciunea Sfintei Liturghii celebrate cu evlavie în Catedrala Sf. Iosif a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru că a ridicat pe unul dintre fii săi – Generalul Berthelot – ca făcător de pace în această lume, lucrător asiduu pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Pr. Ioan-Thomas Răileanu

Foto: Alexis Dimcev

 

Hits: 512

/ Știri / Tags:

Share the Post