Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a debutat la Catedrala Sf. Iosif

sruc20222

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a debutat la Catedrala Sf. Iosif

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, inițiativă ecumenică ce se desfășoară în toată lumea în perioada 18-25 ianuarie, a debutat în București la Catedrala Sfântul Iosif, marți, 18 ianuarie 2022.

Din partea Bisericii Romano-Catolice, gazda întâlnirii de rugăciune ecumenică, au participat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, care a prezidat celebrarea; Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova; PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București; preoți ai Arhidiecezei de București.

Din partea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a participat PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, însoțit de doi preoți; din partea Bisericii Ortodoxe Române, PS Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar patriarhal, însoțit de doi preoți; din partea Bisericii Armene, ÎPS Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Armene din România, însoțit de un preot; din partea Bisericii Evanghelice Luterane C.A., Dr. Daniel Zikeli, Episcop vicar; din partea Bisericii Evanghelice Luterane S.P. de limbă maghiară, preotul paroh Illyés Márton; din partea Bisericii Reformate Calvineum, pastorul Zsold Béla.

La celebrare au asistat reprezentanți ai corpului diplomatic, printre care Ambasadorul Ordinului de Malta în România, Excelența Sa, Dl. Roberto Musneci, persoane consacrate și credincioși de diferite confesiuni.

La începutul celebrării, ÎPS Aurel Percă i-a salutat pe cei prezenți, referindu-se la motoul întâlnirilor de anul acesta, propus de Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu: „Am văzut steaua la răsărit și am venit să ne închinăm Lui” (Mt 2, 2):

 „Am venit cu toții pentru că avem nevoie de această lumină, să mergem împreună pe calea unității, pentru ca toți să fie una, așa cum s-a rugat Mântuitorul nostru la Cina cea de taină. Sunt bucuros că în această seară putem începe această Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor și să ne regăsim din nou aici, împreună, în Catedrală, ierarhi, preoți, credincioși, persoane consacrate, ca să implorăm darul unității. Să înălțăm ruga noastră, pentru ca Dumnezeu să ne dăruiască unitatea mult dorită, și mai ales să ne lăsăm călăuziți de lumina care vine de la Duhul Sfânt”.

Lectura din Evanghelie propusă pentru celebrarea ecumenică din această zi (Ioan 16, 7-14) a fost comentată de PS Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar patriarhal, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române.

„Este foarte important pentru noi ca în această căutare a lumii, mergând pe drumul stelei, să percepem Duhul lui Dumnezeu, care este întotdeauna ca o chemare, ca o adiere către noi toți, și mai ales către cei care nu au fost binecuvântați cu darul cunoașterii și al credinței. Trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să-i lumineze, să le dăruiască o picătură din harul dumnezeiesc al Duhului Sfânt, ca să înțeleagă cine este Isus Cristos, care a fost lucrarea sa, de ce a trebuit să vină în lume și care este perspectiva ultimă a vieții noastre.”

„Fie ca lumina, mireasma, puterea, iertarea și  binecuvântarea Duhului Sfânt să ne călăuzească, să o găsim și noi, ca magii de altădată, cum este tema acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor – Am văzut steaua la răsărit și am venit să ne închinăm Lui” (Mt 2, 2). Să o vedem cu toții și să fie un nou început pentru fiecare dintre noi, pentru noi toți, pentru Biserici, pentru toți cei care doresc binele și mersul înainte, propășirea neamului omenesc, concordia generală, frățietatea și dragostea. Dacă vom avea dragoste în viața noastră creștină, socială, avem speranța că Dumnezeu ne va mișca sufletul și spre alte fapte bune, de unire și de cooperare”.

La finalul celebrării, ÎPS Aurel Percă le-a mulțumit tuturor celor prezenți și i-a îndemnat să participe și la următoarele întâlniri de rugăciune ecumenică.

Programul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor în București poate fi consultat aici. Toate întâlnirile vor fi transmise live de Angelus TV.

 

 

 

Hits: 510

Share the Post