ÎPS Aurel Percă, la primiția PS Petru Sescu (Săbăoani, NT)

202111057-2

ÎPS Aurel Percă, la primiția PS Petru Sescu (Săbăoani, NT)

Duminică, 14 noiembrie 202, Preasfinţitul Petru Sescu, Episcop Auxiliar de Iași, a celebrat prima Sfânta Liturghie ca episcop în satul natal, Săbăoani (NT), la care au concelebrat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași, și numeroși preoți.

Ziua a început cu primirea Episcopului într-un mod cu totul deosebit, fiind însoţit încă de la intrarea în sat de o coloană de maşini, într-o trăsură trasă de cai, alături fiindu-i Înalt Preasfinţitul Aurel Percă şi Preasfinţitul Petru Gherghel. Pe tot parcursul drumului oamenii au împodobit gardurile cu ştergare şi covoare, semn de mare sărbătoare. Părintele paroh Irinel a transmis salutul de „Bine aţi venit!” din partea întregii comunităţi din Săbăoani. Un element inedit a fost că pe tot parcursul procesiunii până la biserică corul a fost acompaniat de „Fanfara de la 10 prăjini”.

Biserica a fost împodobită de sărbătoare, iar mulţi dintre cei prezenţi au îmbrăcat portul popular şi au dat culoare întregii sărbători.

După ce evanghelia a fost proclamată într-un mod deosebit de către diaconul Petru Vârga, cuvântul de învăţătură a fost ţinut de părintele Iosif Dorcu.Pornind de la o scurta meditaţie a unui episcop, Părintele Dorcu a prezentat amploarea misiunii unui episcop, ulterior prezentând o reflexie vizavi de citatul ales de Preasfinţitul Petru, lansând un îndemn şi o rugăminte noului episcop: „Preasfinţite, să slujeşti totdeauna pe Domnul, dar şi pe cei săraci cu aceeaşi veselie!”.

La finalul Sfintei Liturghii Înalt Preasfinţitul Aurel Percă şi Preasfinţitul Petru Gherghel l-au felicitat şi l-au încurajat pe noul episcop” (ercis.ro)

În cuvântul său, ÎPS Aurel Percă s-a referit la solida tradiție catolică din Săbăoani:

„Săbăoaniul are 4 episcopi [Mihai Robu (1884-1944), ÎPS Ioan Robu, ÎPS Aurel Percă, PS Petru Sescu] și ne bucurăm că este o binecuvântare a lui Dumnezeu pentru această comunitate catolică din Moldova, pentru mult timp punct de referință, cu prezența a numeroși preoți și a acestor patru „apostoli” asociați la Colegiul episcopal. Îl felicităm pe Preasfințitul Petru și îi dorim mulți ani în via Domnului, în acest ogor atât de frumos și extins care este Dieceza de Iași. Îi dorim să aibă multă bucurie și veselie, iar pașii pe care-i va face în lung și în lat în această Dieceză să fie făcuți cu multă bucurie, știind că va duce vestea bună săracilor.

Preasfințite Petru, pentru aproape șapte ani m-ai însoțit în călătoriile pe care le făceam ca Episcop Auxiliar în această Dieceză. Deja ai văzut multe realități, multe comunități, multe probleme și cred că va fi mai ușor acum să intri în acest ogor al Domnului cu mai multă determinare și cu mai mult curaj. Mult succes, Domnul să te ajute și să te binecuvânteze cu tot ceea ce ai nevoie pentru ca să-i slujești Domnului cu veselie.

Transmit un salut deosebit din partea Conferinței Episcopilor din România (CER) și o urare în numele tuturor episcopilor care alcătuim această Conferință în care Preasfinția Ta intri și vei avea o contribuție deosebită pentru ca CER să fie, într-adevăr, „o fărâmă de cer” pentru toți credincioșii de pe tot cuprinsul țării. La mulți și binecuvântați ani în slujirea episcopală!”

Articolul integral semnat de Camelia Fechetă și un album cu fotografii de la eveniment pot fi accesate pe ercis.ro

Sfânta Liturghie transmisă de ERCIS Media și preluată de Angelus TV poate fi urmărită aici.

 

 

 

 

Hits: 420

/ Știri / Tags: ,

Share the Post