Întâlnire de formare a lectorilor în Parohia Adormirea Maicii Domnului (București)

WhatsApp Image 2021-11-14 at 10.37.47

Întâlnire de formare a lectorilor în Parohia Adormirea Maicii Domnului (București)

La inițiativa și invitația Pr. Mihai Mărtinaș, Paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului și Decan de București Nord, un număr de 30 de lectori din această parohie au participat la un moment de formare biblică și liturgică, sâmbătă 13 noiembrie 2021.

Invitați au fost Pr. Emil Moraru, Responsabil al Oficiului Pastoral pentru Cateheză al ARCB, și Pr. Claudiu Eva, care a lansat o serie de întâlniri de rugăciune biblică la Catedrala Sf. Iosif, ce vor începe din 25 noiembrie.

Startul întâlnirii a fost dat de un moment de rugăciune condus de Pr. Mihai Mărtinaș. Aflându-ne în prima fază diecezană a Sinodului episcopilor din anul 2023, ne-am rugat invocându-l pe Duhul Sfânt asupra noastră și asupra tuturor care sunt implicați în pregătirea și desfășurarea acestui eveniment atât de important pentru Biserica Catolică.

whatsapp-image-2021-11-14-at-10-43-40-1

După citirea canoanelor din Codul de Drept Canonic despre implicarea laicilor în Biserică, am purces să străbatem frumosul drum al Cuvântului lui Dumnezeu și importanța lui în pregătirea lectorilor.

În prezentările lor, Pr. Emil Moraru și Pr. Claudiu Eva au subliniat importanța Bibliei în viața creștinilor, oferind câteva date generale despre Sf. Scriptură: organizarea Bibliei, cum a apărut și cine a scris-o, când a fost redactată și în ce limbi. S-au subliniat formele de lectură „greșite” ale Bibliei – lectura fundamentalistă, moralistă, spiritualistă, ezoterică/gnostică, milenaristă, de rutină și ideologică –  dar și anumite criterii pentru o lectură biblică corectă: lectura credinței, a experienței lui Dumnezeu. De asemenea, a fost prezentată importanța de a avea cunoștințe liturgice atât magisteriale, cât și practice, pentru a proclama Cuvântul lui Dumnezeu cu demnitate.

whatsapp-image-2021-11-14-at-10-43-40

Întâlnirea s-a încheiat cu câteva indicații practice pentru lectori: modul de a se pregăti înainte de a citi și a proclama Cuvântul Domnului, gesturile și îmbrăcămintea decentă, tonul folosit. S-a subliniat importanța pe care o au lectorii în adunările liturgice, rolul lor în comunitate, în familie și în societate. Exemplul lor de viață morală, coerentă cu valorile evanghelice îi angajează să fie mărturisitori fideli ai lui Cristos, Cuvântul Întrupat în lumea de azi.

Întâlnirea s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire din partea Pr. Mihai Mărtinaș și recitarea rugăciunii Îngerul Domnului.

Pr. Claudiu Eva

Hits: 760

Share the Post