Stres, depresie și epuizare: Papa Francisc cere rugăciuni pentru cei care se simt copleșiți

Screenshot 2021-11-04 at 21.25.18

Stres, depresie și epuizare: Papa Francisc cere rugăciuni pentru cei care se simt copleșiți

Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei a anunțat printr-un comunicat de presă lansarea videoclipului Papei pentru noiembrie, în care Papa Francisc își exprimă apropierea față de toți cei care se simt copleșiți în viața lor de zi cu zi, mai ales cei care suferă de stres și depresie, și ne cere să ne rugăm pentru ca aceștia să primească ajutorul de care au nevoie. .

În noul videoclip al Papei care a fost lansat recent, Papa Francisc își încredințează intenția de rugăciune pentru luna noiembrie întregii Biserici Catolice prin intermediul Rețelei Mondiale de Rugăciune a Papei. Cu această ocazie, Sfântul Părinte ne atrage atenția asupra stresului și depresiei care afectează multe persoane. Conștient de faptul că oamenii din întreaga lume trec prin perioade de epuizare mentală, emoțională și afectivă, în diferite forme și grade, Papa cere ca aceștia să fie însoțiți corespunzător, să ne rugăm pentru ei și să nu uităm de apropierea lui Isus.

Această ediție a videoclipului Papei a fost creată cu sprijinul Association for Catholic Mental Health Ministers, o asociație care oferă sprijin spiritual persoanelor care suferă de o formă de boală mintală și care promovează acțiuni pentru prevenirea oricărui tip de discriminare care le-ar împiedica să participe pe deplin la viața Bisericii.

Mesajul intenției de rugăciune a Papei Francisc abordează o problemă centrală în viața a milioane de oameni: sănătatea mintală. În videoclip, el explică că, în multe cazuri, „tristețea, apatia și oboseala spirituală ajung să domine viața oamenilor, care sunt supraîncărcate din cauza ritmului vieții de astăzi”.

De fapt, un studiu publicat anul acesta estimează că aproximativ una din zece persoane din întreaga lume trăiește cu o tulburare de sănătate mintală, adică aproximativ 792 de milioane de oameni, sau 11% din populație. Printre diferitele tulburări care există, studiul identifică depresia (264 milioane, 3%) și anxietatea (284 milioane, 4%) ca fiind cele mai răspândite în viața oamenilor.

ONU avertizează, la rândul său, că atunci când depresia este recurentă și de intensitate moderată sau severă, poate deveni o stare gravă de sănătate. În cel mai rău caz, poate duce la sinucidere, care în prezent ia viața a peste 700.000 de oameni în fiecare an și este a patra cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani.

Pandemia de COVID-19 la nivel mondial a provocat moartea a milioane de oameni. De asemenea, a pus la încercare rezistența mentală și emoțională a nenumărați oameni, afectându-le echilibrul psihologic. Uneori, acest lucru a creat situații de reală angoasă și disperare. Având în vedere această realitate, Sfântul Părinte ne cere „să fim aproape de cei epuizați, de cei disperați, fără speranță. Adesea, ar trebui pur și simplu să ascultăm în tăcere.”

Dicasterul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale a întocmit un document adresat celor care doresc să ajute însoțirea persoanelor care suferă din punct de vedere psihologic, mai ales din cauza pandemiei. Acesta evidențiază unele dintre cauzele principale, cum ar fi incertitudinea cu privire la un loc de muncă în viitor, care au afectat persoanele sănătoase mintal sau au agravat tulburări mintale grave, cum ar fi depresia, atacurile de panică și anxietatea, printre alte patologii conexe.

Mesajul Papei este împărtășit de Association for Catholic Mental Health Ministers, o asociație laică a credincioșilor fondată în Statele Unite, ai cărei membri sunt chemați să fie o prezență vindecătoare în viața persoanelor cu boli mintale. Președintele acesteia, diaconul permanent Ed Shoener, a explicat necesitatea de a răspunde apelului Papei Francisc: „Misiunea noastră este să sprijinim creșterea slujirii sănătății mentale în Biserică. Papa Francisc a spus că trebuie să depășim pe deplin stigmatizarea cu care boala mintală a fost adesea marcată, pentru a ne asigura că asupra mentalității de respingere prevalează o cultură a comunității. Ne angajăm să urmăm apelul Papei de a construi o comunitate călduroasă și plină de afecțiune, în care oamenii care trăiesc cu depresie și alte provocări de sănătate mentală să poată găsi speranță și vindecare”.

Pr. Frédéric Fornos, S.J., Director Internațional al Rețelei Mondiale de Rugăciune a Papei, a comentat această intenție: „Societățile noastre, cu ritmul lor de viață și tehnologiile lor din ce în ce mai rapide, favorizează depresia și sindromul de epuizare și stres cunoscut sub numele de burnout. Pandemia a sporit suferința multor oameni. Papa Francisc ne cere să ne rugăm și să fim aproape de cei care suferă de epuizare mentală, emoțională și fizică extremă. Este nevoie de acompaniament psihologic; cu toate acestea, el ne amintește că și cuvintele lui Isus ajută, oferind mângâiere și grijă: «Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă». Acesta este și sfatul lui Evagrius Ponticus, Părintele deșertului din secolul al IV-lea, numit „scrutatorul sufletului”, care a identificat opt boli ale sufletului și a propus căi ale vieții, meditând la Cuvântul lui Dumnezeu”.

Transcrierea videoclipului:

Volumul mare de muncă și stresul fac în așa fel încât multe persoane simt o epuizare extremă, o epuizare mentală, emotivă, afectivă și fizică. Tristețea, apatia, oboseala spirituală sfârșesc prin a lua în stăpânire viața persoanelor, care se simt depășite de ritmul vieții actuale.

Să încercăm să fim alături de cel epuizat, de cel descurajat, fără speranță, deseori ascultându-l pur și simplu în tăcere, pentru că nu putem să mergem și să-i spunem unei persoane: „Nu, viața nu e așa, ascultă-mă, îți dau eu rețeta”. Nu există o rețetă.

Apoi, să nu uităm, că alături de o necesară însoțire psihologică, utilă și eficace, ajută și cuvintele lui Isus. Îmi vine în minte și în inimă fraza: ”Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă!”.

Să ne rugăm pentru ca persoanele care suferă de depresie sau de „burn-out” să afle în toți susținerea și lumina care să le deschidă la viață ( traducere Vatican News).

Videoclipul poate fi vizionat aici cu subtitrarea în limba română realizată de Vatican News.

Sursa: popesprayer.va
Foto: Captură videoclip

Hits: 2205

/ Știri / Tags:

Share the Post