1-2 noiembrie: Celebrările liturgice de la Catedrala Sf. Iosif și Cimitirul Bellu Catolic

252824561_4991246370886456_1372238234578429995_n

1-2 noiembrie: Celebrările liturgice de la Catedrala Sf. Iosif și Cimitirul Bellu Catolic

Luni, 1 noiembrie 2021, în Solemnitatea Tuturor Sfinților, Sfânta Liturghie solemnă de la Catedrala Sf. Iosif a fost prezidată de PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București.

În cadrul predicii, PS Cornel Damian a subliniat că în această zi ne amintim nu doar de sfinții canonizați, ridicați la cinstea altarelor, „ci și de toți creștinii care au fost fideli harului primiți la botez, l-au urmat cu fidelitate pe Cristos, iar acum sunt în gloria și bucuria cerească”. Explicând de ce îi cinstim pe sfinți, PS Cornel Damian a subliniat că „Dumnezeu îl face pe om părtaș la viața lui, iar sfinții nu-i fac concurență lui Dumnezeu, așa cum un fiu adevărat nu va fi niciodată un rival al tatălui său”. „Sfinții nu sunt niște privilegiați, pentru că noi toți suntem chemați la sfințenie, și fiecare om a fost creat pentru sfințenie”.

screenshot-2021-11-03-at-19-23-09

„Sfințenia nu este o evadare din lume, nu presupune închiderea într-o mănăstire. Fiecare are locul lui, vocația proprie, și toate drumurile duc la același scop, aceeași chemare, aceea de a fi sfinți. Sfințenia nu are locuri rezervate, nu le este rezervată exclusiv preoților, călugărilor, călugărițelor. Sfințenia este fidelitatea eroică față de credință în situația particulară a fiecăruia, fidelitatea la propria vocație”, a subliniat Episcopul Auxiliar de București. „Biserica se împodobește continuu cu noi Fericiți și Sfinți. În societatea noastră secularizată nu trăiesc doar creștini de rutină și indiferenți. Sunt mulți creștini care iau în serios chemarea lui Isus și îl urmează pe drumul crucii, cu bucuria și curajul Evangheliei. De cele mai multe ori sunt oameni simpli, care își pun întreaga viață în mâinile lui Dumnezeu și în aceasta constă sfințenia: un om asaltat de ispite sau căzut în păcat, dar care, conștient de mizeria sa înaintea lui Dumnezeu, se străduiește să iasă la lumină, acela poate să fie un sfânt. Sfinții ne arată, prin pilda vieții lor, că sfințenia este posibilă, că sfințenia nu constă neapărat în fenomene extraordinare, nici în fuga de situațiile normale ale vieții, ci în a face voința lui Dumnezeu, în orice împrejurare” a concluzionat PS Cornel Damian.

Marți, 2 noiembrie, la Cimitirul Bellu Catolic, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a prezidat celebrarea solemnă a Recviemului, amintind în cuvântul său despre importanța rugăciunii și a Sfintei Liturghii oferite pentru sufletele celor răposați. Preoții și credincioșii din București au înălțat împreună rugăciuni pentru odihna veșnică a credincioșilor răposați. Celebrarea Recviemului a avut loc în seara aceleiași zile și la Catedrala Sf. Iosif, înainte de Sf. Liturghie prezidată de Păstorul Arhidiecezei de București, la care au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, și preoții Catedralei.

253073344_4488873627815124_507579394334360609_n

ÎPS Aurel Percă a reluat și în cadrul predicii necesitatea de a ne ruga pentru răposații familiei, pentru cei pentru care nu se mai roagă nimeni, dar și pentru păstorii Arhidiecezei, episcopi, călugări, preoți, persoane consacrate care au slujit aici Biserica în diferite moduri, explicând că Pomenirea credincioșilor răposați vine ca o continuare firească a solemnității Tuturor Sfinților. „Putem fi siguri că, rugându-ne pentru răposații noștri care se află în Purgatoriu, ei, la rândul lor, se roagă pentru noi”, a subliniat ÎPS Aurel Percă. Rugăciunile trebuie, de asemenea, însoțite de fapte bune și Sfinte Liturghii oferite pentru cei răposați. „În mod special, liturgia de astăzi este un imn de bucurie și de speranță, pentru că totul se ancorează în Învierea lui Cristos, și, privind la învierea lui Cristos, nu ne oprim la Vinerea Sfântă, la moartea pe cruce, ci la momentul învierii. Textele liturgice ne asigură că noi trăim pe acest pământ cu o perspectivă, nu suntem limitați la orizontul acestei lumi, avem un orizont strălucitor, extraordinar, viața cu Dumnezeu”, a spus Păstorul Arhidiecezei. „Pomenirea credincioșilor răposați este un îndemn să ne însuflețim credința că după călătoria acestei vieți ne așteaptă aceste realități minunate”, a afirmat ÎPS Aurel Percă, explicând că este o eroare folosirea expresiei „a trece în neființă”, vehiculată foarte mult în mijloacele de comunicare, deoarece viața noastră nu se încheie cu călătoria pământească. La final, Arhiepiscopul de București a avut un gând special pentru cei care au murit din cauza pandemiei de coronavirus, îndemnând la rugăciune și la oferirea Sfintei Liturghii pentru ei.

screenshot-2021-11-03-at-18-21-30

 

Sfintele Liturghii au fost transmise în direct de Angelus TV:
1 noiembrie: Solemnitatea Tuturor Sfinților
2 noiembrie: Pomenirea tuturor credincioșilor răposați

Foto copertă și album Cimitirul Bellu Catolic: Ruxandra Cristescu

Hits: 997

/ Știri / Tags: , ,

Share the Post