Sinodul Episcopilor 2023: Inițierea primei etape pregătitoare în Arhidieceza de București

cover sinod

Sinodul Episcopilor 2023: Inițierea primei etape pregătitoare în Arhidieceza de București

În ziua de 21 octombrie 2021 a avut loc la sediul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București o reuniune menită să lanseze faza sinodală diecezană, prima etapă de pregătire a Sinodului Episcopilor programat să aibă loc în toamna anului 2023.

Tema acestui Sinod este una aparte: sinodalitatea. Biserica își propune să recupereze și să reactiveze pentru viața ei acele aspecte care trebuie să o caracterizeze: comuniunea mai strânsă între membrii ei, participare mai activă a fiecărui membru, atât la reflecția cât și la luarea deciziilor legate de viața creștină, misiunea ce îi revine fiecăruia, în funcție de vocația primită. Doar în acest fel ajung toți membrii Bisericii „să meargă împreună” – expresie care traduce de fapt termenul grecesc de syn-odos. Tocmai de aceea, Papa Francisc a ales ca titlu al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor ce va avea loc la Vatican în toamna anului 2023: Pentru o Biserică sinodală: comuniune – participare – misiune.

Reuniunea de la sediul Arhiepiscopiei a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, avându-l alături pe PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, vicarul său general. Au fost invitați mai mulți membri ai Consiliului Pastoral al Arhidiecezei, precum și reprezentanți ai ordinelor și congregațiilor religioase, ai învățământului preuniversitar și universitar catolic, ai mișcărilor și asociațiilor de tineri și de laici.

La începutul reuniunii, ÎPS Aurel Percă a prezentat cele două documente de lucru, elaborate special pentru pregătirea Sinodului:

  1. Sinod 2021/2023, „Pentru o Biserică sinodală: comuniune – participare – misiune” – Document pregătitor al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor;
  2. Vademecum, Sinodul despre sinodalitate – Ghid oficial pentru ascultare și discernământ în Bisericile locale: Prima etapă (octombrie 2021 – aprilie 2022) în diecezele și în Conferințele Episcopale, premergătoare adunării episcopilor în sinod în octombrie 2023.

După prezentarea acestor documente, ÎPS Aurel Percă i-a invitat pe participanți să-și exprime opiniile referitoare la modul în care ar trebui organizată prima etapă de pregătire a Sinodului, aceea de consultare a Poporului lui Dumnezeu în Arhidieceza de București. Din cele câteva intervenții s-a putut schița o strategie a procesului de consultare și a etapelor lui.

Reuniunea s-a încheiat cu recitarea Orei Medii a Liturgiei Orelor și cu o agapă frățească.

Pr. Tarciziu Șerban
Purtător de cuvânt al ARCB

Hits: 621

Share the Post