Deschiderea parcursului sinodal în Arhidieceza de București

WhatsApp Image 2021-10-18 at 19.34.44

Deschiderea parcursului sinodal în Arhidieceza de București

Duminică, 17 octombrie 2021, în Arhidieceza de București s-a deschis prima etapă a procesului sinodal dedicat sinodalității Bisericii, eveniment marcat printr-o Sfântă Liturghie solemnă în Catedrala Sfântul Iosif. Sfânta Liturghie a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București; au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București și preoții Catedralei.

Parcursul sinodal de 3 ani intitulat „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune” va culmina cu Sinodul Episcopilor ce se va desfășura la Roma în octombrie 2023, cu participarea episcopilor din întreaga lume catolică. Pe 17 octombrie s-a deschis etapa diecezană a procesului sinodal, care se va încheia în aprilie 2022. Cu această ocazie, ÎPS Aurel Percă a transmis un Mesaj pastoral către Arhidieceza de București.

La începutul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a explicat semnificația acestui eveniment: „Toate diecezele din lume astăzi pornesc la un drum – sinod – care înseamnă a merge împreună, pentru a ne asculta și pentru a-i asculta pe credincioși, pe cei care fac parte și care nu fac parte din Biserică, cu privire la imaginea Bisericii pe care trebuie să o avem astăzi”. „Celebrăm într-o formă solemnă și punem sub patronajul Sfintei Familii acest drum”  – a spus Arhiepiscopul de București, referindu-se la icoana Sfintei Familii, care poposește în parohiile din Arhidieceză cu prilejul Anului Familia Amoris Laetitia, aflată în prezent în Catedrală – , „dar și sub patronajul Sfântului Iosif, patronul Catedralei noastre și patronul Bisericii Universale”. „Cu toții suntem chemați să înțelegem ce este slujirea în Biserică și cum o putem face”.

screenshot-2021-10-18-at-19-26-56

Pornind de la lecturile liturgice, Arhiepiscopul de București a detaliat în cadrul predicii semnificația drumului sinodal și necesitatea de a ne îndeplini misiunea, fiecare acolo unde se află în Biserică. Drumul sinodal reprezintă o perioadă de doi ani de pregătire pentru celebrarea Sinodului Episcopilor din octombrie 2023. ÎPS Aurel Percă a explicat ce înseamnă faza diecezană: „spre deosebire de alte sinoade, unde se consultau episcopii cu privire la temele abordate, Sfântul Părinte vrea să asculte tot poporul lui Dumnezeu”. Păstorul Arhidiecezei a subliniat că „Papa vrea să îi asculte pe toți, începând de la cei care sunt în Biserică, dar și cei care sunt în afara Bisericii – pentru a vedea ce înseamnă a fi creștin în mileniul al treilea. Până în aprilie 2022 vom asculta toate categoriile de credincioși, preoți, persoane consacrate, persoane implicate în diverse asociații. Toate concluziile vor fi adunate pe țară, la nivelul conferinței episcopale, pentru a face o sinteză, care va ajunge la Secretariatul Sinodului din Vatican”.

infografic-sinod-2021

ÎPS Aurel Percă a citat cuvintele Papei Francisc de la deschiderea drumului sinodal: „acest sinod nu este un parlament… protagonistul Sinodului este Duhul Sfânt”. „Trebuie să auzim ce spune Duhul Sfânt Bisericilor: ce vorbește Duhul Sfânt astăzi Arhidiecezei de București, fiecărei parohii sau grup în parte”, a  subliniat Arhiepiscopul de București. Importantă este „participarea tuturor credincioșilor la opera de evanghelizare și la opera misionară – aducerea unei contribuții din partea fiecăruia pentru ca fața Bisericii să se schimbe și să arătăm ce înseamnă forța credinței în timpurile noastre”. „Papa ne spune că trebuie să mergem împreună, iar Biserica ia deciziile și îi ascultă pe toți, pentru a merge în direcția corectă”, a concluzionat Arhiepiscopul de București, îndemnându-i pe toți cei prezenți să își asume rolul de protagoniști ai drumului sinodal și să se lase inspirați de Duhul Sfânt, pentru a putea contribui pe deplin la viața Bisericii.

Sfânta Liturghie solemnă a fost transmisă live de Angelus TV și poate fi urmărită aici.

 

Hits: 590

Share the Post