Actualitatea creștină: nr. 10/2021, disponibil din 3 octombrie

AC OCT

Actualitatea creștină: nr. 10/2021, disponibil din 3 octombrie

De duminică, 3 octombrie 2021, noul număr al Actualității creștine este disponibil în parohii. În primele pagini veți găsi editorialul ÎPS Aurel Percă, în care ne prezintă care va începe în primă fază luna aceasta: Sinodul asupra sinodalității. Întrucât acest eveniment caută și dorește implicarea fiecărui membru al Bisericii Catolice, vă recomandăm să citiți mesajul Păstorului nostru despre acest demers.

La pagina dedicată ziarului Osservatore Romano, veți găsi o prezentare a istoriei puțin cunoscute a reputatului spital Gemelli din Roma. În paginile 8-9, Pr. Gabriel Anghel dedică ultimul articol despre liturgie din acest an pastoral unei explorări a cultului marian din tradiția romană.

În luna septembrie, Papa Francisc a realizat două vizite apostolice: una la Budapesta, în cadrul evenimentului de încheiere al celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional și cealaltă în Slovacia. Astfel, la paginile 10-11 veți găsi o prezentare a vizitei Papei din Slovacia, iar la paginile 28-31 veți găsi o prezentare amănunțită a Congresului Euharistic Internațional care a avut loc între 5 și 12 septembrie în capitala Ungariei.

La rubrica „Biserică și societate” revenim asupra Sinodului despre sinodalitate; ne sunt prezentate structura și metoda de desfășurare a primei etape (etapa locală) a Sinodului. Sesiunea Conferinței Episcopilor din România, desfășurată la Mănăstirea carmelitană de la Ciofliceni în perioada 20-22 septembrie a avut în centrul discuțiilor pregătirea parcursului sinodal în România.

La rubrica „Doctrină socială”, Pr Daniel Gheorghiță Benchea, culegând din învățăturile Sf. Benedict și ale mai multor papi, oferă într-o manieră succintă viziunea Bisericii Catolice asupra muncii.

Pr. Marian Blaj deschide paginile „Suflet tânăr” cu un salut voios la începutul noului an pastoral și o prezentare a viziunii pentru acest nou an, pornind de la versetul propus de Papa Francisc („Maria a pornit și s-a dus în grabă” – Lc 1,39). Găsiți, de asemenea, și răspunsul la întrebarea „Mindfulness este pentru creștini?”, continuarea prezentării Exortației Apostolice Christus vivit și o reflecție interesantă asupra frumosului, semnată de Rafael Ropotă.

La pagina 22, Pr. Fabian Măriuț continuă prezentarea Exortației Apostolice Amoris laetitia cu cel de-al cincilea capitol, ce se concentrează asupra rodniciei iubirii în căsătorie. La pagina următoare veți găsi continuarea catehezelor Papei Francisc asupra Faptelor Apostolilor, luna aceasta avându-l în centru pe apostolul Filip și întâlnirea sa cu funcționarul etiopian. Iar la rubrica „Sfânta Scriptură – Psalmii”, Pr. Tarciziu Șerban oferă o explicație-meditație asupra Psalmului 82, în care psalmistul admonestează legiuitorii „nelegiuiți”. La rubrica „Minuni și sfinți” luna aceasta revin în centrul atenției noastre Sfinții Îngeri Păzitori.

Luna octombrie este luna Sfântului Rozariu, dar și luna misiunilor. La rubrica „Biserica misionară”, Pr. Ștefan Lenghen lansează o invitație – „invitația Domnului” – la trăirea chemării misionare pe care a primit-o fiecare dintre noi la Botez.

La „Pagina Ghika” întâlnim un alt personaj interesant din cercul de cunoștințe al Fericitului Vladimir Ghika: renumitul scriitor Aldous Huxley (1894- 1963), autorul englez al cunoscutului roman „Minunata lume nouă”.

La paginile de „Cultură, artă și istorie”, Mons Ieronim Iacob își continuă prezentarea „Episcopiilor catolice din România [de] acum o sută de ani” văzute prin ochii Nunțiului F. Marmaggi. În această lună descoperim Episcopia de Iași de la 1921.

Iar în încheierea revistei, Pr. Andrei Dumitrescu ne prezintă tabloul „Sfânta Tereza a lui Isus” realizat de Fratele Juan de la Miseria, singurul portret al Sf. Tereza de Ávila realizat în timpul vieții ei.

În paginile revistei se mai găsesc știri din țară, de la Vatican și din lume, anunțuri, idei pentru timpul liber. Lectură plăcută!

Francesca Gehl

Hits: 61

/ Știri / Tags:

Share the Post