Sfânta Liturghie solemnă cu episcopii CER la Catedrala Sf. Iosif

86 CER II (Catedrala Sf. Iosif) 20210921

Sfânta Liturghie solemnă cu episcopii CER la Catedrala Sf. Iosif

Cu ocazia sesiunii plenare a Conferinței Episcopilor din România (CER), ce a avut loc între 20-22 septembrie 2021, la Mănăstirea Carmelitană de la Ciofliceni, marți, 21 septembrie, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, Președintele CER, a prezidat o Sfântă Liturghie solemnă în Catedrala Sf. Iosif.

La începutul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a subliniat că este prima întâlnire CER de la începutul pandemiei, salutând prezența episcopilor:

ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București; PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București; PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași; PS László Kerekes, Episcop Auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia; PS József Csaba Pál, Episcop de Timișoara; PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași; PS Vasile Bizău, Episcop de Maramureș; PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București; PS Călin Ioan Bot, Episcop Auxiliar de Lugoj; PS Cristian Dumitru Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș; PS Claudiu Lucian Pop, Episcop de Cluj-Gherla. Au fost prezenți și PS Anton Coșa, Episcop de Chișinău, și Arhiepiscopul Giampietro Dal Toso, Președinte al Operelor Misionare Pontificale, invitatul special pentru prima zi a sesiunii CER.

În cadrul predicii, ÎPS Aurel Percă a subliniat rolul special al episcopilor, urmașii Apostolilor, care formează Colegiul episcopilor, în frunte cu Sfântul Părinte Papa. „Toți suntem asociați la aceeași muncă de a vesti Evanghelia și de a căuta modalitățile prin care Cuvântul Domnului să ajungă la cât mai multe suflete”, a spus ÎPS Aurel Percă, explicând că acesta este scopul final și al acestor întâlniri ale Conferinței Episcopale din România, în care se regăsesc episcopi romano-catolici și greco-catolici. „Cu toții avem același scop, de a urmări binele și creșterea Bisericii și mai ales modul în care suntem chemați să punem în practică îndemnurile Sfântului Părinte”. Arhiepiscopul de București a prezentat începutul acestui drum sinodal convocat de Papa Francisc pentru 2021-2023. La acest parcurs sinodal sunt chemați spre consultare și credincioșii laici, membrii congregațiilor și ai asociațiilor religioase, iar întregul Popor al lui Dumnezeu este chemat „să se roage pentru păstori, pentru episcopi, pentru preoți”, a spus ÎPS Aurel Percă, subliniind necesitatea convertirii, după exemplul Sfântului Apostol Matei, celebrat de liturgia zilei.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, a luat cuvântul Arhiepiscopul Giampietro Dal Toso, Președinte al Operelor Misionare Pontificale: „Sunt recunoscător Domnului și episcopilor din România că m-au invitat să prezint Operele Misionare Pontificale în cadrul Conferinței”. După o scurtă prezentare a  Operelor Misionare Pontificale, o mare rețea răspândită în întreaga lume, cu aproape 120 de filiale naționale,  instrument prin care Papa susține activitatea misionară, prin rugăciune și caritate, invitatul special a subliniat că, după cum spune Sfântul Părinte Papa, „Biserica este misionară prin natura ei”, iar „toți cei botezați participă la această natură misionară”. Adresându-se reprezentanților Copiilor Misionari, membrilor Uniunii Misionare Pontificale și tinerilor din grupul Belong prezenți la Sfânta Liturghie, Mons. Dal Toso i-a îndemnat ca, prin mărturie, rugăciune și prin ofertele pentru misiuni, să le amintească tuturor creștinilor că sunt misionari în virtutea botezului lor. „Să-l rugăm pe Domnul să ne dea tuturor o credință misionară, deschisă pentru Biserica Universală”, a concluzionat Arhiepiscopul Giampietro Dal Toso.

ÎPS Aurel Percă i-a mulțumit Arhiepiscopului Giampietro Dal Toso pentru îndemnul de a cultiva spiritul misionar, adresând salutări tuturor credincioșilor prezenți și celor care au urmărit Sfânta Liturghie transmisă live de Angelus TV și Maria TV.

 

Hits: 617

/ Știri

Share the Post