Sf. Augustin, celebrat de Augustinienele Contemplative ale Sfintei Rita (Câmpina)
Pentru Augustinienele Contemplative ale Sfintei Rita (OSA) de la Mănăstirea Sfânta Rita din Câmpina, sâmbătă, 28 august 2021, a fost o zi specială: sărbătoarea Patronului lor, Sfântul Augustin.
Sfânta Liturghie solemnă a început la ora 10:00, fiind prezidată de Pr. Lucian Dîncă, din congregația Augustinienilor Asumpționiști. Au concelebrat Mons. Martin Cabalaș, Pr. Anton Ghiuzan și Pr. Ciprian Andrei.
La începutul Sfintei Liturghii, Pr. Lucian Dîncă a dorit să împărtășească celor prezenți bucuria de a fi și în acest an alături de mica comunitate de călugărițe în această zi solemnă. În continuare, predicatorul a facut referire la viața Sfântului Augustin, explicându-le celor prezenți de ce statuia ni-l înfățișează pe acest sfânt cu flăcări care îi ies din inimă.
Este vorba de alegoria iubirii. Iubirea a fost cea care l-a însuflețit în munca pastorală. Sfântul Augustin spunea că este posibil să se considere iubirea ca fiind cea mai elementară dintre toate manifestările vieții umane: nu este nimeni care să nu caute fericirea lui. Pentru Augustin acest lucru era sinonim cu afirmația că nu există nimeni care să nu iubească și că o persoană „este” ceea ce iubește. De asemenea, Sfântul Augustin susţinea că cel mai înalt bine, Binele Suprem este Dumnezeu Însuși și că toate celelalte bunuri sunt bunuri mai mici – daruri care decurg din bunătatea Lui şi sunt menite să ne ducă înapoi la El.
Puținii credincioși prezenți la acest frumos eveniment al surorilor de clauzură din Câmpina au participat în mod activ la celebrarea liturgică. Aceștia s-au implicat citind lecturile zilei, rugăciunea credincioșilor, iar un mic grup de copii au purtat darurile la altar la momentul Ofertoriului.
Înainte de binecuvântarea finală, Pr. Lucian Dîncă a subliniat că ar trebui să cunoaștem mai multe despre viața Sfântului Augustin, episcop și învățător al Bisericii.
Mănăstirea Surorilor Augustiniene Contemplative ale Sfintei Rita de la Câmpina este singura mănăstire de clauzură de pe teritoriul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti. Prezente în România din 1998, surorile se dedică îndeosebi rugăciunii şi contemplaţiei.
Simona Banu
Hits: 568