Noutate la Editura Pauline: Ghid în trăirea vieții sacramentale (Pr. Lucian Dîncă)

ghid cover

Noutate la Editura Pauline: Ghid în trăirea vieții sacramentale (Pr. Lucian Dîncă)

În cartea sa, „Ghid în trăirea vieții sacramentale”, Pr. Lucian Dîncă ne amintește că scopul sacramentelor în viața Bisericii este de a-l conduce pe om, încă de pe acest pământ, la comuniunea cu Dumnezeu, Creatorul său. De aceea, sacramentele nu sunt doar noțiuni sau rituri, ci evenimente de trăit.

Sacramentele pot fi considerate drept legăminte de iubire în care inițiativa și fidelitatea îi aparțin lui Dumnezeu. În istoria biblică, observăm că Dumnezeu își reînnoiește legământul și intră în relație cu omul folosindu-se de elemente aflate la îndemâna omului. Trăirea sacramentelor în Biserică este construită pe același principiu. Semnele văzute, specifice fiecărui sacrament în parte, sunt elemente de bază din lumea noastră materială: apa pentru Botez, crismă pentru Mir, impunerea mâinilor pentru Reconciliere, pâine și vin pentru Euharistie, inelele pentru Căsătorie, uleiul sfințit pentru Maslu, stola-patena-potirul pentru Preoție. Prin aceste semne vizibile, creștinii primesc harurile nevăzute specifice fiecărui sacrament în parte: fii ai lui Dumnezeu la Botez, temple ale Duhului Sfânt la Mir, reînnoiți sufletește prin Reconciliere, întăriți trupește și sufletește în fața suferinței prin Maslu, hrăniți cu pâinea dătătoare de viață veșnică în Euharistie, uniți într-un singur trup prin Căsătorie, făptuitori in persona Christi (în persoana lui Cristos) prin Preoție. Toate aceste trăiri îl au în centru pe Cristos, cel care a instituit și care continuă să celebreze sacramentele în Biserică, Trupul său Mistic.

59922095_673468139779287_9017407116398297088_n

Reflecțiile din această carte doresc să ne ajute să implementăm o trăire mai profundă, mai spirituală a sacramentelor în Biserică, îmbrăcați fiind în Cristos din momentul Botezului, trăind în Cristos de-a lungul vieții creștine și având ca scop ultim al vieții comuniunea desăvârșită cu Cristos.

Pr. Lucian Dîncă ne ajută să reflectăm despre fiecare sacrament în parte, despre simbolurile, riturile și semnele specifice sacramentelor. Catehezele propuse aici, sub formă de învățături spirituale, sunt structurate în trei părți pentru fiecare sacrament: fundamente biblice, mărturii patristice și meditații spirituale pentru a trăi astăzi ca discipoli ai lui Cristos.

Aceste reflecții se doresc a fi ca un îndrumător în trăirea vieții sacramentale în Biserică pentru a ne bucura de roadele spirituale, de folos sufletului și trupului, în urmarea lui Cristos.

Sr. Paula Burcă FSP

 

Hits: 79

/ Știri / Tags:

Share the Post