Expoziția „Artă și credință” in memoriam Liviu Lăzărescu, la Catedrala Sf. Iosif

WhatsApp Image 2021-08-25 at 13.51.27

Expoziția „Artă și credință” in memoriam Liviu Lăzărescu, la Catedrala Sf. Iosif

Până la sfârșitul lunii septembrie 2021 poate fi admirată în Catedrala Sf. Iosif expoziția „Artă și credință” a renumitului pictor Liviu Lăzărescu (1 aprilie 1934 – 25 martie 2021).

Născut la 1 aprilie 1934, la Mărtinești, [sat greco-catolic transilvan], într-o familie de țărani. Studiază la Liceul „Decebal“ din Deva (1945-1953), ca apoi să fie student al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“, București, la clasa profesorului Corneliu Baba (1956-1963).  Asistent universitar la Catedra de pictură din 1963, apoi lector (1968), conferenţiar (1991) şi profesor (1992). Îşi încheie cariera cu titlul onorific de profesor honoris causa. Iniţiază şi predă cursurile de cromatologie, tehnici artistice şi restaurare. A publicat volumele Pictura în ulei (1994), Mărtineşti, vechiul meu sat transilvan (2006), Maestrul meu, Corneliu Baba (2007), Tehnica picturii in ulei (2009), Culoarea în artă (2009). A colaborat la realizarea Dicţionarului de artă (1995, 1998), la emisiuni radiofonice şi în presă. A realizat icoane şi alte lucrări cu caracter religios, pentru biserici şi particulari. (Observator Cultural)

picture-1-3

Foto: Observator Cultural

„Încă din timpul studiilor liceale, a fost prigonit de către comuniști, datorită faptului că tatăl său organizase o celulă de rezistență anticomunistă și era încarcerat la Aiud. Astfel, s-a văzut nevoit să lucreze la Combinatul Siderurgic Hunedoara, până în anul 1956, când era admis la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, în clasa marelui Profesor Corneliu Baba, căruia i-a și devenit discipol, asistent și prieten de o viață”. (Dorin Petresc, istoric)

tempimagefghddm

„O hermeneutică bogată şi atentă relevă originalitatea pictorului, care face apel la hieratismul bizantin, dar, în funcţie de subiect, şi la curentele moderne. Umblînd mult prin lume, pictorul nu îşi uită satul natal, Mărtineşti, „prin cele mai fine fibre sufleteşti ale sale“, căci acolo s-a născut, a crescut şi a participat la toate solicitările naturii şi la truda compatrioţilor săi. Pictorul a scris o monografie a satului său, casă de casă, familie de familie, o strădanie de cercetător şi iubitor de origini, în cuvinte meşteşugite şi viziuni picturale, nemurindu-şi satul de obîrşie…Nu în ultimul rînd, în volum [Zoltan Terner, O aventură picturală] este subliniată spiritualitatea pictorului, acel homo religiosus. Dar acesta nu face artă bisericească, ci pictură religioasă… O poziţie specială o ocupă seria de imagini cristice. Aici, El apare În ceas grav, în Fiul omului şi în Ecce HomoPe cruceRăstignireUitîndu-se în gol (alcătuit din cîteva linii, ca o hieroglifă), pătruns de mister şi gravitate, uman şi divin, totodată” (Țicu Goldstein, Observator Cultural)

Cu ocazia vizitei Papei Francisc la București pe 31 mai 2019, pictorul Liviu Lăzărescu i-a oferit Papei Francisc portretul pe care i l-a realizat. Întâlnirea a avut loc în cadrul unei audiențe private, la Palatul Nunțiaturii din București.

papa

Foto: Cotidianul.ro

 

 

 

Hits: 290

/ Știri / Tags:

Share the Post