Arhidieceza de București în sărbătoare: Sf. Liturghie de mulțumire pentru viața și slujirea ÎPS Aurel Percă

DSC_0275

Arhidieceza de București în sărbătoare: Sf. Liturghie de mulțumire pentru viața și slujirea ÎPS Aurel Percă

Solemnitatea Adormirii Maicii Domnului (15 august) coincide cu ziua de naștere a ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, care anul acesta a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani. Pentru a marca această aniversare deosebită, luni, 16 august 2021, la ora 10.30, în Catedrala Sfântul Iosif, ÎPS Aurel Percă a prezidat o Sfântă Liturghie solemnă de mulțumire pentru anii de viață și slujire. Au concelebrat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, Excelența Sa, Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași, PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, preoți din Arhidieceză, preoți invitați, printre care colegii de promoție ai ÎPS Aurel Percă, sfințiți în 1979. La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși și persoane consacrate, atât din Arhidieceza de București, cât și din Dieceza de Iași, care s-au unit în rugăciune pentru Păstorul Arhidiecezei Romano-Catolice de București.

La începutul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă și-a exprimat bucuria de a fi alături de cei prezenți, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darul vieții și pentru toate darurile pe care Dumnezeu le revarsă asupra noastră.

„Pentru biserica noastră locală, ziua de astăzi este cu adevărat istorică”, și-a început predica PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, vorbind despre aniversarea jubiliară a Arhiepiscopului Mitropolit de București. Citându-l pe Papa emerit Benedict al XVI-lea, PS Cornel Damian a explicat că aniversarea unui episcop este „o sărbătoare pentru biserică”, întrucât, „cu această ocazie, el actualizează misiunea de păstor primită din partea lui Cristos, Domnul”.

În cei 42 de ani de preoție și aproape 22 de episcopat, ÎPS Aurel Percă și-a dedicat deplin viața Bisericii: „exemplu de prudență, înțelepciune și caritate, venind în întâmpinarea nu numai a credincioșilor, ci și a oricărui om de bunăvoință”. Vorbind despre pericopa evanghelică propusă de Biserică în liturgia Solemnității Adormirii Maicii Domnului, PS Cornel Damian a subliniat cum Maria a devenit model de recunoștință pentru tot ce a lucrat Dumnezeu în viața ei, iar aceste cuvinte pot fi aplicate și la viața ÎPS Aurel Percă în acest ceas aniversar.

Episcopul Auxiliar de București a evocat momentele semnificative ale vieții ÎPS Aurel Percă, aflate sub semnul Sfintei Fecioare Maria. Explicând semnificația stemei Arhiepiscopului de București, PS Cornel Damian a vorbit despre devoțiunea mariană prezentă mereu în viața ÎPS Aurel Percă, încheind cu urarea, adresată în numele tuturor celor prezenți, de „a păstra mereu vie această legătura cu Maria, Maica Bisericii și Maica lui Cristos”.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Cornel Damian a prezentat pe scurt volumul omagial pe care l-a coordonat, Rămâneți înrădăcinați și întemeiați în iubire! Studii și articole în onoarea ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, cu ocazia aniversării a 70 de ani de viață, apărut chiar în aceste zile la Editura ARCB. „Dorim să vă înmânăm un cadou, alături de rugăciunile, dragostea și prețuirea pe care vi le purtăm. Pentru realizarea acestui volum, m-am bucurat de colaborarea și susținerea unor personalități ilustre ale Bisericii Catolice din România, un grup de preoți și intelectuali din diecezele de Iași, București și Chișinău”, a spus PS Cornel Damian, subliniind că titlul volumului este chiar motoul arhiepiscopal – „in caritate radicati et fundati” („înrădăcinaţi şi întemeiaţi în iubire”) din Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Efeseni 3,17.

În continuare, Mons. Ieronim Iacob a prezentat cartea Figuri ilustre din istoria Arhidiecezei Romano-Catolice de București, dedicată Arhiepiscopului Mitropolit de București de către colectivul de autori: dr. Dănuț Doboș, Iulia Cojocariu și Luc Verly. Volumul, apărut recent la Editura ARCB, se bucură de o prefață semnată de ÎPS Aurel Percă și prezintă personalitățile laice și religioase care au avut o influență majoră în istoria Arhidiecezei de București, evidențiindu-se prin activitatea lor în viața Bisericii, a comunităților parohiale și a diverselor instituții și organizații bisericești din care au făcut parte. Mons. Ieronim Iacob a subliniat importanța celor 172 de personalități evocate, printre care se numără Regii României, Martha Bibescu și alte figuri de seamă care au jucat un rol nu numai în istoria Arhidiecezei de București, ci și în istoria României moderne. Completată de fotografii inedite din arhiva Arhidiecezei, cartea este un îndrumar util pentru cunoașterea istoriei catolice din această regiune.

După prezentarea cărților, a luat cuvântul ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București. „Mai mult decât pe succesorul meu, îl consider pe Arhiepiscopul Aurel Percă precum un apropiat al meu, un apropiat al preoților și persoanelor consacrate, al tuturor credincioșilor și oamenilor de bunăvoință din Arhidieceza de București. Mă bucur că Dumnezeu l-a adus ca Păstor printre noi, în Arhidieceza de București, iar acum, la împlinirea a 70 de ani, îl însoțesc în continuare cu tot gândul cel bun și cu toată rugăciunea mea, ca niciodată să nu i se împuțineze seninătatea și entuziasmul, în ciuda tuturor greutăților știute și neștiute de noi” a spus ÎPS Ioan Robu. De asemenea, PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași, a evocat legăturile strânse dintre Arhidieceza de București și Dieceza de Iași, al căror exponent este, în mod special, ÎPS Aurel Percă.

La finalul celebrării, corul Catedralei a intonat „Mulți ani trăiască!”, iar ÎPS Aurel Percă și-a exprimat recunoștința față de toți cei care au participat la această Sfânta Liturghie, expresia cea mai înaltă a mulțumirii față de Dumnezeu.

Celebrarea a fost transmisă live de Angelus TV și poate fi vizionată aici.

Foto: Cristian Dumitrache

Hits: 1431

/ Știri / Tags:

Share the Post