Exercițiile Spirituale ignațiene organizate de Școala la iezuiți (Ciofliceni, 5-8 august 2021)

cover

Exercițiile Spirituale ignațiene organizate de Școala la iezuiți (Ciofliceni, 5-8 august 2021)

Treizeci și patru de participanți însoțiți de o echipă de patru îndrumători spirituali au participat timp de patru zile la o Introducere în Exercițiile Spirituale ignațiene organizate de Școala la iezuiți între 5-8 august la Mănăstirea Carmelitanilor din Ciofliceni. Acestea sunt pe scurt datele și cifrele, însă ceea ce contează nu întotdeauna se contabilizează.

whatsapp-image-2021-08-09-at-12-53-36

Mai întâi, motivația participanților, dorința lor de înfrumusețare sau de a fi „în formă” prin Exercițiile oferite. Pornind de la itinerarul propus de Sfântul Ignațiu de Loyola, însă reducându-l la esențe, exercitanții au parcurs în fiecare zi câte o etapă corespunzătoare săptămânii respective a Exercițiilor Spirituale: reformarea sau îndreptarea celor deformate (prin examinarea conștiinței și spovadă); conformarea celor reformate prin adoptarea unui stil de viață creștin (nu doar spiritual, ci integral, trupește și sufletește); confirmarea sau întărirea celor conformate prin meditarea și asumarea Pătimirii Mântuitorului în propriile suferințe; pentru a trăi în cele din urmă bucuria transformatoare a Învierii la Frângerea duminicală a Pâinii, prin Împărtășanie și împărtășire comunitară.

whatsapp-image-2021-08-09-at-12-53-41

De notat apoi implicarea activă a tuturora, de la gazde și organizatori până la exercitanți, fapt care ne-a permis să ne simțim acolo de trei ori… „aici”: laici, maici (surori consacrate) și taici (preoți), din diferite colțuri ale țării, din diferite congregații și chiar de diferite confesiuni religioase, dar insuflați de același Duh, imagine a Bisericii de la începuturi, dar și a celei care se configurează tot mai mult în actualitate.

Însă cel mai semnificativ este felul cum lucrează Duhul Sfânt, fără de care Exercițiile Spirituale nu ar fi decât niște discursuri motivaționale ori tehnici de dezvoltare personală. Prezent în cuvânt și în tăcere, în mănăstire și în natură, în persoană și în grup, ne inspiră cu fidelitate pe toți și pe toate: spre mai marea Mărire a lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor.

whatsapp-image-2021-08-09-at-12-52-22

Vii mulțumiri tuturor celor care au făcut posibile aceste Exerciții Spirituale, de la Echipa Școlii la iezuiți și până la Comunitatea atât de primitoare a Mănăstirii Carmelitane: datorită lor, visul acestor zile de vară poate prinde acum trup și suflet de la Duh, în viața de zi cu zi. Pentru că Exercițiile în Duhul Sfânt pot fi începute oricând și de oricine, dar nu se termină niciodată, cât trăim.

Pr. Marius Taloș SJ

Hits: 1183

/ Știri / Tags: ,

Share the Post