Papa Francisc: „Dumnezeu dorește să trăiască cu noi o relație de iubire” (Angelus, 1 august 2021)

Screenshot 2021-08-02 at 00.15.10

Papa Francisc: „Dumnezeu dorește să trăiască cu noi o relație de iubire” (Angelus, 1 august 2021)

Duminică, 1 august 2021, la ora 12.00, Sfântul Părinte Papa Francisc a apărut la fereastra biroului din Palatul Apostolic Vatican pentru a recita rugăciunea „Îngerul Domnului” cu credincioșii și pelerinii adunați în Piața Sf. Petru.

Scena de deschidere a Evangheliei, în Liturghia de astăzi (cf. In 6, 24-35), ne prezintă câteva bărci care se îndreaptă spre Capernaum: mulțimea îl căuta pe Isus. Am putea să credem că este un lucru foarte bun; totuși, Evanghelia ne învață că nu este suficient să-l căutăm pe Dumnezeu, trebuie să ne întrebăm și de ce îl căutăm pe El. De fapt, Isus afirmă: „Mă căutaţi nu pentru că aţi văzut semne, ci pentru că aţi mâncat din pâini şi v-aţi săturat” (v. 26). De fapt, oamenii au asistat la minunea înmulțirii pâinilor, dar nu au înțeles semnificația acelui gest: s-au oprit la miracolul exterior, s-au oprit la pâinea materială: doar acolo, fără a merge mai departe, la sensul acestui lucru.

Iată ,deci, o primă întrebare pe care ne-o putem pune noi toți: de ce îl căutăm pe Domnul? De ce îl caut pe Domnul? Care sunt motivele credinței mele, ale credinței noastre? Trebuie să discernem acest lucru, deoarece printre multele ispite pe care le avem în viață, printre multele ispite există una pe care am putea-o numi ispită idolatră. Este ceea ce ne determină să-L căutăm pe Dumnezeu pentru propriul nostru folos și consum, să rezolvăm probleme, să avem, datorită lui, ceea ce nu putem obține singuri, din interes. Dar în acest fel, credința rămâne superficială și, de asemenea – îmi permit cuvântul – credința rămâne centrată pe miracole: îl căutăm pe Dumnezeu să ne hrănească și apoi uităm de el când suntem sătui. În centrul acestei credințe imature nu există Dumnezeu, există nevoile noastre. Mă gândesc la interesele noastre, la multe lucruri … Este corect să ne prezentăm nevoile inimii lui Dumnezeu, dar Domnul, care acționează mult dincolo de așteptările noastre, dorește să trăiască cu noi, mai presus de orice, o relație de iubire. Și iubirea adevărată este altruistă, este gratuită: nu iubești pentru a primi o favoare în schimb! Acesta este interesul; și de multe ori în viață noi acționăm din interes.

O a doua întrebare ne poate ajuta, cea pe care mulțimea îl întreabă pe Isus: „Ce să facem ca să săvârşim faptele lui Dumnezeu?” (v. 28). Este ca și cum oamenii, provocați de Isus, spun: „Cum putem să purificăm căutarea noastră după Dumnezeu? Cum să trecem de la o credință magică, care se gândește doar la propriile nevoi, la o credință care îi place lui Dumnezeu?”. Iar Isus arată calea: el răspunde că lucrarea lui Dumnezeu este să-l primească pe Cel pe care Tatăl l-a trimis, adică să-l întâmpine pe Isus. Nu să adăugăm practici religioase sau să urmăm precepte speciale: înseamnă a-l primi pe Isus, a-l primi în viață, a trăi o poveste de iubire cu Isus. El va purifica credința noastră. Singuri nu putem. Dar Domnul dorește o relație de iubire cu noi: înaintea lucrurilor pe care le primim și le facem, El trebuie să fie iubit. Există o relație cu el care depășește logica interesului și a calculului.

Acest lucru este adevărat cu privire la Dumnezeu, dar este valabil și în relațiile noastre umane și sociale: atunci când căutăm mai presus de toate satisfacerea nevoilor noastre, riscăm să folosim persoanele și să exploatăm situațiile în scopurile noastre. De câte ori am auzit de la cineva: „Dar acesta se folosește de oameni și apoi uită”. A se folosi de oameni pentru propriul profit: este rău. Și o societate care pune în centru interesele în loc de persoane este o societate care nu generează viață. Invitația Evangheliei este următoarea: în loc să ne preocupăm doar de pâinea materială care ne hrănește, să-l primim pe Isus ca pâinea vieții și, pornind de la prietenia noastră cu el, învățăm să ne iubim unii pe alții. Gratuit și fără calcule. Iubire liberă și fără calcule, fără a se folosi de oameni, cu gratuitate, cu generozitate, cu mărinimie.

Să ne rugăm acum Sfintei Fecioare, Ea care a trăit cea mai frumoasă poveste de iubire cu Dumnezeu, să ne acorde harul de a ne deschide la o întâlnire cu Fiul ei.

 

Sursa: press.vatican.va
Foto: Vatican Media

Hits: 338

/ Știri / Tags: ,

Share the Post