9 august: Turneul Internațional Stradivarius 2021, la Catedrala Sf. Iosif

alexandru tomescu

9 august: Turneul Internațional Stradivarius 2021, la Catedrala Sf. Iosif

Luni, 9 august, la ora 19.30, în Catedrala Sf. Iosif va avea loc concertul „Odă Bucuriei” susținut de violonistul Alexandru Tomescu pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, împreună cu pianistul spaniol Josu de Solaun, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Turneului Internațional Stradivarius, la care Arhiepiscopia Romano-Catolică de București participă în calitate de co-organizator.

În 2021, Turneul Internațional Stradivarius prezintă Simfonia a IX-a „Oda bucuriei”, compusă de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian de Hans Sitt, în perioada 25 iulie – 11 august 2021, într-o serie de 13 concerte în catedrale și spații inovative din România.

„Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, trebuia să ajungă la cât mai mulți spectatori, adevărații proprietari ai instrumentului, declara violonistul Alexandru Tomescu. Astăzi, acest proiect este un adevărat experiment cultural, care continuă, an de an, și spune poveștile muzicii clasice, adevărate, pentru că avem încredere în puterea lor de a sprijini comunitatea să înțeleagă, să empatizeze, să descopere muzica și să participe”, se menționează în comunicatul transmis de către organizatori.

„Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni își asumă întreaga încărcătură emoțională și muzicală a Simfoniei a 9-a de Ludwig van Beethoven. Transcripția încredințează viorii și pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenți, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru soliști, dirijorul…Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar și dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poți fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanțare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă și celestă. Vă mulțumim că iubiți muzica și vă așteptăm la concerte cu tot dragul, pentru a sărbători bucuria și prietenia” este mesajul pentru public al renumitului violinist Alexandru Tomescu.

Turneul Internațional Stradivarius 2021 este dedicat și în acest an unei cauze de interes public: se lansează Bursa „Adrian Tomescu” (reputat pianist, tatăl violonistului Alexandru Tomescu) și va fi acordată unui tânăr muzician activ al Fundației Culturale „Remember Enescu”, în urma deciziei unui juriu.

Intrarea la concerte se va face pe baza de invitație/rezervare/bilet, în limita locurilor disponibile, cu rezervare pe mail la anca.gheorghe@brandyou-up.ro

Accesul publicului se va face în limita locurilor disponibile, conform legislatiei de prevenire a răspândirii Covid-19, în vigoare la data evenimentului. Publicul participant la concerte va purta masca pe tot parcursul evenimentului. Se va păstra distanțarea fizică de minimum 2 metri. Toți participanții vor respecta condițiile de dezinfectare și verificare a temperaturii.

Angelus TV, partener media al evenimentului, va transmite live concertul din Catedrala Sf. Iosif.

Programul complet al tuturor concertelor din țară și mai multe detalii despre eveniment pot fi accesate aici.

Foto: Alexandru Tomescu official

Hits: 648

/ Știri / Tags:

Share the Post