ÎPS Ioan Robu, la hramul Capelei Sfânta Maică a Libertății (Predeal)

218393632_4746953192038902_477147577012616454_n

ÎPS Ioan Robu, la hramul Capelei Sfânta Maică a Libertății (Predeal)

Sâmbătă, 17 iulie 2021, comunitatea romano-catolică din Predeal a sărbătorit hramul Capelei de pe Cioplea, închinată Sfintei Maici a Libertății, hram dorit de Fericitul Monsenior Vladimir Ghika în anii de grea persecuție a Bisericii Catolice din partea regimului ateu comunist. Sfânta Liturghie a hramului a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București, care a ținut și cuvântul de învățătură pentru cei prezenți.

Alături de Excelența Sa, au răspuns invitației Părintelui paroh Alois Arcana: Părintele paroh de Sinaia, Petru Cojocaru, Părintele superior al comunității franciscane de la Pârâul Rece, Ioan Butacu și Părintele salezian Andrei Munteanu, care se afla într-o perioadă de odihnă, primind o nouă misiune la Roma, după cea încheiată în Republica Moldova.

218143491_4746953198705568_8790117660365855141_n

La predică, Arhiepiscopul emerit a asemănat locul Capelei cu un loc sfânt, un pământ sfânt, ca cel prezentat în Vechiul Testament lui Moise de către Dumnezeu și pe care acesta trebuia să calce desculț. Înalt Preasfințitul a explicat această sfințenie a locului prin evocarea a trei mari personalități care au contribuit la această încărcătură spirituală. Prima este Fericitul Monsenior Vladimir Ghika, care a construit și consacrat Capela Sfintei Maici a Libertății în timpurile grele de prigoană comunistă. Apoi, figura Monseniorului Ieronim Menghes, care pentru o perioadă de timp s-a aflat la conducerea Arhiepiscopiei de București, reușind să își achite obligațiile din acel loc unde se afla cu domiciliul forțat , impus de conducerea țării de la acea vreme. Ultima personalitate evocată de Excelența Sa a fost Dr. Eugenia Mihalovici, care a pus la dispoziția Monseniorului Ghika casa familiei ei și terenul dimprejur unde s-a și construit Capela, mai întâi pentru folosința maicilor coordonate de Monseniorul Ghika, apoi intrând în circuitul public al comunității catolice din Predeal. Pentru credința ei și ajutorul oferit Bisericii Catolice și reprezentanților ei de la acea vreme, Dr. Mihalovici a fost condamnată la zece ani de închisoare; după ce a ieșit din detenție, a plecat în Elveția, de unde a continuat să susțină Biserica Catolică din România chiar și în timpul greu după Revoluția din 1989.

După emoționanta celebrare, credincioșii s-au putut bucura alături de ÎPS Ioan și de preoții prezenți de o mică agapă oferită de Părintele paroh, cu contribuția binefăcătorilor.

Daniel Marius Filip

Hits: 657

/ Știri / Tags: ,

Share the Post