Deschiderea Anului Pastoral „Familia Amoris Laetitia” în Arhidieceza de București

WhatsApp Image 2021-07-19 at 15.52.13

Deschiderea Anului Pastoral „Familia Amoris Laetitia” în Arhidieceza de București

Sâmbătă, 17 iulie 2021, la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți de la Ciofliceni a avut loc deschiderea Anului Pastoral „Familia Amoris Laetitia” în Arhidieceza de București. Anul Pastoral „Familia Amoris Laetitia” a fost proclamat de Sfântul Părinte Papa Francisc pe 27 decembrie 2021, în Solemnitatea Sfintei Familii de la Nazaret, pentru perioada 19 martie 2021 – 26 iunie 2022.

Programul întâlnirii a debutat cu Sfânta Liturghie solemnă, prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. Au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, Pr. Fabian Măriuț, Responsabil al Oficiului pentru Pastorația Familiei al ARCB, împreună cu alţi preoți din Arhidieceză. A participat un număr reprezentativ de familii din parohiile aparţinând decanatelor de Bucureşti şi Ploieşti, cărora li s-a alăturat alte familii prin intermediul Angelus TV şi Maria TV.

„Este o zi deosebită pentru Arhidieceza noastră, pentru că marcăm un început, punem în centrul atenției noastre chemarea Sfântului Părinte Papa de a scoate în evidență frumusețea familiei creștine, valorile acesteia”, a spus la predică ÎPS Aurel Percă. „Avem în centrul întâlnirii celebrarea Sfintei Liturghii, pentru că de aici primim tot curajul și cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru familiile noastre”.

ÎPS Aurel Percă a subliniat că ultimii papi au accentuat prin învățăturile lor rolul familiei în societate, avertizând, totodată, asupra atacurilor care se îndreaptă împotriva acestei celule fundamentale a Bisericii și al societății. „Toți suntem chemați să apărăm familia și să le propunem tinerilor frumusețea familiei, iar Iubirea lui Dumnezeu trebuie să alimenteze mereu viața familiei.

img_5242

Răbdarea, iubirea, blândețea trebuie să caracterizeze raporturile dintre membrii familiei, a remarcat Arhiepiscopul de București cu privire la relațiile familiale. Legământul dintre soți în fața lui Dumnezeu este pentru toată viața, „iubirea trebuie să dăinuiască, nu este pentru o lună, pentru un an”, iar tinerii au nevoie să conștientizeze încă de dinainte de căsătorie importanța angajamentului pe care și-l vor asuma.

Participarea la Sfânta Liturghie și rugăciunea sunt arme importante pentru a rezista atacurilor asupra familiei. „Fără rugăciune, o familie nu poate rezista mult timp”, a spus ÎPS Aurel Percă, dând exemplul unor familii care se roagă împreună Rozariul, sau fac împreună o oră de adorație. „Părinții trebuie să favorizeze creșterea copiilor în spiritul credinței în Dumnezeu”, a spus Păstorul Arhidiecezei, subliniind importanța educației care trebuie să existe în sânul familiei, în contextul expunerii lor la o multitudine de modele, care nu sunt conforme cu valorile creștine. „Vrem să cultivăm frumusețea familiei, o familie sănătoasă, o familie care într-adevăr își pune temelia în Dumnezeu și trăiește în Dumnezeu”, a concluzionat Arhiepiscopul de București.

Tot la predică, ÎPS Aurel Percă a prezentat icoana pelerină a Sfintei Familii: o reproducere după tabloul pictorului spaniol Bartolomé Esteban Murillo. Întrucât Familia Sfântă de la Nazaret este exemplul de urmat pentru fiecare familie, această icoană va circula în toată Arhidieceza de București, după un plan care urmează a fi stabilit. Această icoană „va fi un semn al comuniunii dintre familiile din Arhidieceză, și ea va poposi în toate comunitățile parohiale până la finalul Anului «Familia Amoris Laetitia», pentru a ne învăța că în centrul familiei este Cristos, care ne vorbește și ne întărește”. La sfârşitul Sfintei Liturghii, întreaga adunare liturgică a rostit rugăciunile de consacrare la Preasfânta Inimă a lui Isus și la Inima Neprihănită a Mariei.

img_5632

Îndată după Sfânta Liturghie, Pr. Fabian Măriuț a făcut o scurtă prezentare a Exortației Apostolice „Amoris Laetitia” împreună cu Sorina și Lucian Constantin, care au dat mărturie despre cum trăiesc viața de familie în lumina lui Dumnezeu.

După prânzul luat de la pachet, care a prilejuit alte momente de comuniune, participanții au revenit în biserica mănăstirii pentru a viziona trei din videomesajele pe care Papa Francisc le transmite familiilor cu ocazia Anului „Familia Amoris Laetitia”: „Să mergem împreună”, „Familia la lumina Cuvântului lui Dumnezeu” şi „Vocaţia familiei”. Toate mesajele Sfântului Părinte care pot fi găsite pe site-ul Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă sunt însoţite de mărturii ale familiilor din lumea întreagă. Vizionarea şi ascultarea acestor mesaje a fost urmată la ora 15.00 de recitarea Coroniței Divinei Milostiviri.

Nu au lipsit momentele de destindere, atât pentru adulți, cât și pentru copii, care au fost în grija celor 17 voluntari inimoși ai Centrului Diecezan pentru Pastorația Tineretului (CDPT). Trupa Verita i-a binedispus pe cei prezenți cu un repertoriu de melodii folk. Cristina Farcaș și Bogdan Chenchiu, care au fost totodată și prezentatori ai momentelor întâlnirii, au interpretat câteva îndrăgite melodii populare, care i-au făcut pe participanți să părăsească scaunele și să încingă o horă pe pajiștea mănăstirii.

În timpul momentului recreativ, alte familii au avut ocazia de a da mărturie despre viața lor: familia Andreea și Ioan Robu, care au dat mărturie despre cei 31 de ani de căsătorie, familia Iulia și Dragoș Codreanu, care au dat mărturie despre viața lor de familie cu cei 4 copii, și familia Bogdan și Roxana Moisa au dat mărturie despre cum fetița lor adoptată cu sindrom Down le-a îmbogățit viața spirituală și de cuplu.

La finalul întâlnirii, a avut loc un alt moment de rugăciune, cu Adorația Preasfântului Sacrament și recitarea Sfântului Rozariu. Cei prezenți au venerat icoana Sfintei Familii de la Nazaret, sub semnul căreia va sta Anul „Familia Amoris Laetitia” în Arhidieceza de București.

Întregul program al evenimentului a fost transmis live de echipa Angelus TV. Înregistrarea poate fi vizionată aici.

Hits: 606

Share the Post