Acord FAFCE-CCEE: Asociațiile de familii în slujba Bisericii și a binelui comun

fafce ccee

Acord FAFCE-CCEE: Asociațiile de familii în slujba Bisericii și a binelui comun

Acord între Federația Asociațiilor Familiei Catolice din Europa (FAFCE) și Consiliul Conferințelor Episcopilor Europeni (CCEE)

Cu semnătura cardinalului Angelo Bagnasco, președintele Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) și a Av. Vincenzo Bassi, președintele Federației Asociațiilor Familiei Catolice din Europa (FAFCE), a fost încheiat un Memorandum de înțelegere între cele două organizații, pentru a oficializa cooperarea deja existentă.

„Păstorii și familiile sunt chemați să fie împreună” – a afirmat Card. Bagnasco – „pentru noua evanghelizare a Europei: unitatea este ceea ce atrage oamenii către Dumnezeu. Și acesta este un semn de unitate. În fața provocărilor secularizării și scăderii natalității, este urgent să evităm defetismul; dimpotrivă, trebuie să ne suflecăm mânecile și să lucrăm împreună ”.

Acest Memorandum de înțelegere face parte din misiunea CCEE de a încuraja o comunicare și o cooperare mai strânse între Episcopi și Conferințele Episcopale din Europa, respectând în același timp funcția și competența fiecăruia, pentru a promova și inspira noua evanghelizare în contextul european.

Av. Bassi, exprimându-și recunoștința față de CCEE, notează că „Așa cum a subliniat Papa Francisc la Statele Generale asupra Natalității din 14 mai, Europa «devine vechiul continent nu numai din cauza istoriei sale glorioase, ci din cauza vârstei sale avansate»” . Confruntați cu pandemia singurătății, suntem chemați să fim martorii responsabilității bucuroase a familiilor și să dezvoltăm rețele de familii peste tot. Pentru aceasta, ne plasăm în slujba Bisericii din Europa și a comunităților noastre, o familie de familii”.

Misiunea FAFCE, la rândul său, este dublă: pe de o parte, reprezintă familiile la nivel european ca „protagoniști” ai vieții publice cu „responsabilitatea lor specifică pentru transformarea societății” (Sfântul Ioan Paul al II-lea, Exortația apostolică Familiaris Consortio, 1981, nr. 44); în plus, are și sarcina de a inspira asociațiile familiale și de a promova rețelele familiale, într-un spirit de colaborare cu Biserica Catolică din diferite țări și cu Scaunul Apostolic. Și în acest spirit are loc această cooperare cu CCEE.

Așa cum este definit în Memorandumul de înțelegere, FAFCE participă la reuniunile Comisiei CCEE pentru Familie și Viață, sub președinția Excelenței Sale Mons. Leo Cushley, Arhiepiscopul Arhidiecezei de St Andrews și Edinburgh (Scoția), pentru a-și oferi expertiza și susținerea. Colaborarea care a fost stabilită după Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Dublin din august 2018 a continuat la reuniunea online a Directorilor Naționali pentru Familie și Viață, la care au participat 50 de directori și delegați naționali din 28 de Conferințe Episcopale din Europa și se intensifică și extinde prin acest acord.

FAFCE contribuie și la alte organisme ale Bisericii Catolice din Europa; printre acestea, Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), cu sediul tot la Bruxelles, are un loc special datorită rolului său în instituțiile comunitare.

Acest Memorandum a fost adoptat ad experimentum și va fi supus unei evaluări comune după trei ani.


Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) a fost înființat în 1971 și este în prezent format din treizeci și nouă de membri: treizeci și trei sunt Conferințe Episcopale la care se adaugă Arhiepiscopii din Luxemburg, Principatul Monaco, Arhiepiscopul maronit al Ciprului și Episcopii din Chișinău (Moldova), Eparhia de Mukachevo (Ucraina) și Administrația Apostolică din Estonia. Împreună, ei reprezintă Biserica Catolică din 45 de țări ale continentului european. Din 1995, membrii CCEE au fost Conferințele Episcopale din Europa, reprezentate de drept de către președinții lor respectivi. Secretariatul General are sediul în St. Gallen (Elveția).

 Federația Asociațiilor de Familii Catolice din Europa (FAFCE) este compusă din 18 asociații, plus 5 membri observatori și 4 organizații asociate, din 17 țări europene. Fondată în 1997 ca asociație de drept local în Alsacia-Mosela, deține statut de participare la Consiliul Europei din 2001. Orice asociație care dorește să devină membru al FAFCE trebuie să prezinte o aprobare din partea autorităților ecleziastice pentru a depune o cerere de membru. FAFCE este membru al Forumului ONG-urilor Internaționale Catolice și este, de asemenea, înregistrată în Registrul de Transparență al Instituțiilor Uniunii Europene. Secretariatul său general este situat la Bruxelles (Belgia).

 

Sursa:  ccee.eu

Hits: 154

/ Știri / Tags:

Share the Post