Papa Francisc: „Ochii deschiși la surprizele lui Dumnezeu” (Angelus, 4 iulie 2021)

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844

Papa Francisc: „Ochii deschiși la surprizele lui Dumnezeu” (Angelus, 4 iulie 2021)

Duminică, 4 iulie 2021 la ora 12.00, Sfântul Părinte Papa Francisc a apărut la fereastra biroului din Palatul Apostolic Vatican pentru a recita rugăciunea „Îngerul Domnului” cu credincioșii și pelerinii adunați în Piața Sf. Petru.

Evanghelia acestei Duminici (Mc 6, 1-6) ne vorbește despre incredulitatea semenilor lui Isus. După ce a predicat în alte sate din Galileea, el se întoarce la Nazaret, unde crescuse cu Maria și Iosif; și, într-o sâmbătă, începe să învețe în sinagogă. Mulți, ascultându-l, se întreabă: „De unde îi vine toată această înțelepciune? Dar nu este el fiul lemnarului și al Mariei, adică al vecinilor noștri pe care îi cunoaștem bine? ” (cf. vv. 1-3). Confruntat cu această reacție, Isus afirmă un adevăr care a devenit, de asemenea, o parte a înțelepciunii populare: „Un profet nu este disprețuit decât în ​​patria sa, printre rudele sale și în casa lui” (v. 4). Spunem asta de multe ori.

Să ne oprim asupra atitudinii semenilor lui Isus. Am putea spune că ei îl cunosc pe Isus, dar nu îl recunosc. Există o diferență între a cunoaște și a recunoaște. De fapt, această diferență ne face să înțelegem că putem cunoaște diverse lucruri despre o persoană, să ne facem o idee, să ne bazăm pe ceea ce spun alții, poate să le întâlnim ocazional în cartier, dar toate acestea nu sunt suficiente. Este o cunoaștere, aș putea spune, obișnuită, superficială, care nu recunoaște unicitatea acelei persoane. Este un risc pe care îl trăim cu toții: credem că știm multe despre o persoană și cel mai rău este că le etichetăm și le închidem în prejudecățile noastre. În mod similar, concitadinii lui Isus îl cunosc de treizeci de ani și cred că știu totul! „Dar nu este acesta băiatul pe care l-am văzut crescând, fiul lemnarului și al Mariei? Dar de unde îi vin aceste lucruri? ”. Neîncredere. În realitate, ei nu au realizat niciodată cine este cu adevărat Isus. Se opresc la exterior și resping noutatea lui Isus.

Și aici intrăm chiar în miezul problemei: atunci când facem să prevaleze comoditatea obișnuinței și dictatura prejudecăților, este dificil să ne deschidem către noutate și să fim uimiți. Controlăm cu obișnuința, cu prejudecățile. Se ajunge la faptul că, de multe ori, din viață, din experiențe și chiar din partea oamenilor, căutăm doar confirmarea ideilor și a schemelor noastre, pentru a nu trebui să facem niciodată efortul de a ne schimba. Și acest lucru se poate întâmpla și cu Dumnezeu, tocmai pentru noi, credincioșii, pentru noi care credem că Îl cunoaștem pe Isus, că știm deja atât de multe despre el și că este suficient pentru noi să repetăm ​​lucrurile dintotdeauna. Și acest lucru nu este suficient, cu Dumnezeu. Dar fără deschidere către noutate și mai presus de toate – ascultați cu atenție – deschidere spre surprizele lui Dumnezeu, fără uimire, credința devine o litanie obosită care se stinge încet și devine un obicei, un obicei social. Am spus un cuvânt: uimire. Ce este uimirea? Uimirea este exact atunci când se întâmplă întâlnirea cu Dumnezeu: „L-am întâlnit pe Domnul”. Citim Evanghelia: de multe ori, oamenii care îl întâlnesc pe Isus și îl recunosc simt uimirea. Și noi, odată cu întâlnirea cu Dumnezeu, trebuie să mergem pe această cale: să simțim uimirea. Este ca și certificatul de garanție că acea întâlnire este adevărată, nu este de rutină.

În cele din urmă, de ce semenii lui Isus nu-l recunosc și nu cred în el? De ce? Care este motivul? Putem spune, pe scurt, că nu acceptă scandalul Întrupării. Ei nu cunosc acest mister al Întrupării, dar nu acceptă misterul. Ei nu știu, dar motivul nu este conștient și simt că este scandalos ca imensitatea lui Dumnezeu să fie revelată în micimea trupului nostru, că Fiul lui Dumnezeu să fie fiul lemnarului, ca dumnezeirea să fie ascunsă în umanitate, ca Dumnezeu să locuiască în fața, în cuvinte, în gesturile unui om simplu. Iată scandalul: întruparea lui Dumnezeu, concretețea lui, „cotidianeitatea” sa. Și Dumnezeu s-a făcut concret într-un om, Isus din Nazaret, a devenit un companion de drum, s-a făcut unul dintre noi. „Ești unul dintre noi”: a-i spune asta lui Isus este o rugăciune frumoasă! Și pentru că este unul dintre noi, ne înțelege, ne însoțește, ne iartă, ne iubește atât de mult. În realitate, un Dumnezeu abstract și îndepărtat este mai confortabil, care nu se implică în situații și care acceptă o credință care este departe de viață, de probleme, de societate. Sau ne place să credem într-un Dumnezeu cu „efecte speciale”, care face doar lucruri excepționale și dă mereu emoții mari. În schimb, dragi frați și surori, Dumnezeu s-a întrupat: Dumnezeu este umil, Dumnezeu este tandru, Dumnezeu este ascuns, El se apropie de noi locuind în normalitatea vieții noastre de zi cu zi. Și apoi, ni se întâmplă nouă ca și semenilor lui Isus, riscăm ca, atunci când va trece, să nu-l recunoaștem. Revin la a spune acea frumoasă frază a Sfântului Augustin: „Mi-e frică de Dumnezeu, de Domnul, când va trece”. Dar, Augustin, de ce ți-e frică? „Mă tem că nu-l voi recunoaște. Mă tem de Domnul când. Timeo Dominum transeuntem ”.

Nu îl recunoaștem, suntem scandalizați de el. Să ne gândim la modul în care este inima noastră în raport cu această realitate.

Acum, în rugăciune, îi cerem Maicii Domnului, care a salutat misterul lui Dumnezeu în viața de zi cu zi din Nazaret, să avem ochi și inimi libere de prejudecăți și să avem ochii deschiși spre uimire: „Doamne, să te întâlnesc!”. Și când îl întâlnim pe Domnul, există această uimire. Îl întâlnim în normalitate: ochii deschiși la surprizele lui Dumnezeu, la prezența Sa umilă și ascunsă în viața de zi cu zi.

După „Îngerul Domnului”, Papa a cerut celor prezenți să se roage pentru situația tensionată din Eswatini (Swaziland). Sfântul Părinte a confirmat vizita apostolică pe care o va face în Slovacia (12-15 septembrie 2021), precum și celebrarea Sfintei Liturghii de încheiere a Congresului Euharistic Internaţional din Budapesta (12 septembrie 2021).

 

Sursa: press.vatican.va

Foto: Vatican Media

Hits: 90

/ Știri / Tags: ,

Share the Post