L’Osservatore Romano împlinește 160 de ani

osservatore

L’Osservatore Romano împlinește 160 de ani

„Îl citesc în fiecare zi, iar când nu apare duminica, îmi lipsește ceva”, spune Papa Francisc cu privire la ziarul L’Osservatore Romano, care împlinește 160 de ani pe 1 iulie 2021. Un comunicat al Biroului de Presă al Sfântului Scaun, publicat cu această ocazie, citează cuvintele Papei Francisc cu privire la cunoscutul jurnal: „Chiar și în Argentina am citit ediția săptămânală în limba spaniolă în totalitate, pentru că știu că este o legătură cu Sfântul Scaun, cu Magisteriul și cu viața Bisericii, cu istoria Bisericii”. El le spusese deja jurnaliștilor pe 2 iunie 2019, întorcându-se cu avionul din România: „este un ziar care oferă chei interpretative și ceea ce gândesc se regăsește acolo, în acele pagini”.

Acest „ziar foarte unic” (așa cum l-a definit Cardinalul Montini în centenarul 1961), care a trăit ca protagonist evenimentele mici și mari ale istoriei umane, are ca misiune documentarea gândurilor, cuvintelor, lucrărilor Papei și ale Sfântului Scaun și oferă cititorului chei interpretative ale realității istorice și spirituale a catolicismului și a timpului care ne este dat să-l trăim, un timp citit, „observat”, de la Roma, cu ochii Bisericii.

Pentru a sărbători cei 160 de ani de la apariție, L’Osservatore Romano de la 1 la 5 iulie apare cu cinci suplimente „speciale” care inaugurează o serie de inițiative programate pe tot parcursul anului acestei aniversări, cu ediții și evenimente speciale. Pentru a marca deschiderea către contemporaneitate, redacția a adresat două întrebări-cheie directorilor diferitelor ziare italiene și internaționale, printre care El Pais și Le Monde, Avvenire, Corriere della Sera, La Repubblica, La Semaine Africaine și Scarp de ‘tenis: „Dacă este adevărat că experimentăm o «schimbare de epocă», cum se schimbă jurnalismul și cum dorim să se schimbe? Poate enciclica Fratelli tutti să fie o indicație pentru calea unui «jurnalism al fraternității» ca răspuns la criza pe care erupția pandemiei a readus-o într-un mod dramatic și inevitabil?”

L’Osservatore Romano își continuă programul de dezvoltare, marcat de integrarea dintre ediția tipărită și cea digitală, care se deschide către noi proiecte viitoare. Un efort de modernizare care s-a accelerat în ultimii doi ani odată cu lansarea, pe 4 octombrie trecut, cu ocazia lansării enciclicii Fratelli tutti, a ziarului reconceput, reînnoit în conținut, format și grafică.

Tot de la data de 1 iulie, pentru prima dată, cinci femei, experte în Biblie și spiritualitate, dintre care unele sunt deja colaboratoare ale suplimentului lunar Donne Chiesa Mondo, vor semna rubrica de pe prima pagină, Veste bună, o meditație săptămânală despre Evanghelia duminicală.

L’Osservatore Romano poate fi accesat online aici.

Mesajul video al Papei Francisc la aniversarea celor 160 ani ai L’Osservatore Romano poate fi vizionat aici.

 

Hits: 94

/ Știri / Tags:

Share the Post