Retrospectiva Festivalului de Orgă Cantus Ecclesiae, Catedrala Sf. Iosif, 23-30 mai 2021

193454472_144713521031784_181682285957453800_n

Retrospectiva Festivalului de Orgă Cantus Ecclesiae, Catedrala Sf. Iosif, 23-30 mai 2021

În perioada 23-30 mai 2021, în  Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din București a avut loc prima ediție a Festivalului de Orgă Cantus Ecclesiae. Festivalul a fost organizat de Oficiul pentru Bunuri Culturale Ecleziastice și Patrimoniu din cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de București, împreună cu Asociația Culturală Enarmonia, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București și Asociaţia Culturală Pro Contemporania.

Festivalul de Orgă Cantus Ecclesiae a fost o premieră pentru spațiul cultural bucureștean, de aceea este potrivit să subliniem unicitatea conceptului festivalului, actualitatea și chiar necesitatea acestei muzici care oferă stabilitate și coerență într-o societate care care este înclinată mai degrabă spre entertaiment decât spre cultură. Așadar, unul din scopurile festivalului a fost și acela de a arăta că muzica gregoriană, trecută prin filtrul literaturii organistice, rezonează și în omul modern.

Totodată, festivalul a avut ca scop motivarea tinerilor organiști, studenți ai instituțiilor de profil din țară, să-și însușească în repertoriul propriu lucrări de inspirație gregoriană și, de asemenea, încurajarea acestora de a promova această muzică și în alte concerte.

Festivalul de Orgă Cantus Ecclesiae a prezentat publicului larg frumusețea muzicii de orgă izvorâtă din imaginația diverșilor compozitori ce au avut ca sursă de inspirație teme ale muzicii gregoriene. Cu unele excepţii, numele celor care au scris pentru orgă sunt mai puţin cunoscute, ceea ce nu face ca muzica lor să fie mai puţin impresionantă. În România, orga clasică cu tuburi este, în general, prea puţin cunoscută, iar în contextul unei culturi muzicale organistice destul de fragile, o astfel de iniţiativă, deschisă unui public potenţial numeros îşi propune tocmai popularizarea muzicii pentru acest instrument.

Evenimentul a avut în centru repertoriul organistic inspirat din muzica gregoriană, structura festivalului fiind fundamentată pe doi piloni principali: pe de o parte concertele, iar de cealaltă parte conferințele. Astfel, programul festivalului a propus, în cele opt zile de evenimente, cinci concerte și trei conferințe, prezentate alternativ.

Soliştii concertelor au fost profesori și studenți ai claselor de orgă din instituțiile muzicale de învățământ superior din țară: Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și Universitatea Transilvania din Brașov. Pe lângă aceștia au mai concertat Eduard Antal, organistul Catedralei Sf. Iosif, care a dat tonul festivalului, și Alexandru Catău, invitatul special din Paris, care a încheiat seria evenimentelor. Conferențiarii au fost profesori specializaţi în interpretare muzicală și muzică sacră.

Festivalul de Orgă Cantus Ecclesiae a debutat pe 23 mai 2021, în solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt, iar concertul de deschidere, susținut de Eduard Antal, a stat sub genericul Veni, Creator Spiritus. De aceea, în cheie simbolică, a fost propus un program construit în jurul a trei teme gregoriene ce au inspirat 7 compozitori din perioade și stiluri muzicale diferite. Pe 25 mai, concertul de orgă a fost susținut de clasa conf. univ. dr. Erich Türk, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca. Au interpretat: lect.univ.dr. Amalia Erdős, conf.univ.dr. Erich Türk, Szintia Kulcsár – anul I, Cosmina Barna – anul II, Sámuel Sógor – anul II, Róland Réman – anul IV, Szilvia Szabo – master I. Pe 27 mai 2021, concertul a fost oferit de clasa prof. dr. Steffen Schlandt, Universitatea Transilvania din Brașov. Au interpretat: Steffen Schalndt (profesor), Iulia Reitu (anul IV), Geanina Sălăgean (master II), Török Orsolya (mezzo-soprană). Pe 30 mai, concertul a fost oferit de clasa conf. univ. dr. Dan Racoveanu, Universitatea Națională de Muzică din București. Au interpretat: conf. univ. dr. Dan Racoveanu (profesor), Maria Luisa Andrici (anul III), Daniel Ciobanu (anul I). Festivalul s-a încheiat cu regalul muzical oferit de Alexandru Catău, pe 30 mai, prin concertul de orgă Hommage à Marcel Dupré – 50 de ani de la moarte. Anul acesta, lumea muzicală organistică internațională îl omagiază pe cel care a fost interpretul, improvizatorul, compozitorul și pedagogul Marcel Dupré, iar peste tot în lume se organizează diverse evenimente ce au în centru imaginea acestui organist de geniu, al cărui portret a fost creionat muzical de Alexandru Catău.

În cele cinci concerte ale Festivalului de orgă Cantus Ecclesiae a putut fi ascultată muzică de Daniel Croner (1656-1740), Matthias Weckmann (1616-1674), Louis Marchand (1669-1732), Nicolas de Grigny (1672-1703), Dieterich Buxtehude (1637-1680), Johann Sebastian Bach (1685-1750), Max Reger (1873-1916), Edward Elgar (1857-1934), Gabriel Pierné (1863-1937), Louis Vierne (1870-1937), Marcel Dupré (1886-1971), Jeanne Denisseux (1921-1968), Charles Tournemire (1870-1939), Jehan Alein (1911-1940),  Maurice Duruflé (1902-1986), Jean Langlais (1907-1991), Olivier Messiaen (1908-1992), Hans Peter Türk (1940*), Thierry Escaich (1965*).

Pe lângă tematica repertorială de care s-a amintit, festivalul a particularizat relația maestru-discipol, desăvârșind parteneriatul artistic dintre profesor și studenți. Studenții au nevoie de contexte în care să se poată maturiza muzical, iar această încredere de sine, atât de necesară acestei vocații de a fi artist, crește și în această formulă de parteneriat, în care maestrul și discipolul împart aceeași scenă.  Studenții au avut privilegiul de a cânta alături de mentorii lor, aceaastă șansă conducând la o responsabilitate artistică individuală, care a garantat un înalt nivel profesional.

Pentru a putea înțelege mai bine piesele interpretate în concertele festivalului, s-a avut în vedere și dimensiunea teoretică a cântului gregorian, având posibilitatea de a învăța de la oamenii cei mai bine pregătiți în domeniul muzicii gregoriene. Astfel că prima conferință, Cântul gregorian: forța expresivă a Cuvântului Sacru, a fost sustinută de părintele Matteo Ferraldeschi, profesor de muzică gregoriană la Institutul Pontifical de Muzică Sacră din Roma, care a atins punctele istorice si teoretice ale cântului gregorian, exemplificând aspecte particulare ale acestei muzici. În a doua conferință, Capela muzicală a Bazilicii Sf. Francisc de Assisi: spiritualitate, tradiție și cultură, părintele Giuseppe Magrino a prezentat, din propria experiență, aplicabilitatea acestui tip de muzică în cadrul Capelei Muzicale a Bazilicii Papale Sfântul Francisc din Assisi, un lăcaș cu o tradiție muzicală de peste 700 de ani. Moderatorul acestor două conferințe a fost părintele Emanuel Chiricheș, organistul principal al Bazicilicii Sfântul Francisc din Assisi. Iar în ultima conferință, mai bine spus o masă rotundă cu tema Muzica sacră acum și aici, am descoperit realitatea muzicii sacre de la noi din țară. De aceea, invitații au fost patru membri ai comisiei de muzică sacră a Episcopiei Romano-Catolice de Iași: Părintele Ciprian Antălucă, Părintele Cristian Dumea, Părintele Eduard Soare și Părintele Robert Râtan, moderatorul acestei întâlniri fiind Alin Costea, care a apărut în cadrul festivalului în dublă ipostază – atât de moderator, cât și de solist vocal, el fiind cel care a intonat temele gregoriene ce au stat la baza pieselor din programul concertelor.

La finalul primei ediții a Festivalului de Orgă Cantus Ecclesiae, aducem mulțumiri organizatorilor: Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, prin Oficiul pentru Bunuri Culturale Ecleziastice și Patrimoniu, Asociația Enarmonia; partenerilor: Universitatea Națională de Muzică București, Asociația Pro Contemporania; sponsorului Centrul Sfinții Petru și Andrei și tuturor binefăcătorilor care au contribuit la susținerea acestui festival.

Mulțumim Excelenței Sale, Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, pentru binecuvântare, susținere și încurajare; Părintelui Eugen Răchiteanu, doamnei Rector Diana Moș și Consiliului de Administrație al Universității Naționale de Muzică din București pentru implicare, iar doamnei Oltea Șerban Pârâu îi mulțumim pentru promovare.

Cu siguranță, festivalul nu ar fi avut aceeași căldură și candoare dacă nu ar fi existat gazda concertelor, carismaticul prezentator Bogdan Chenciu, căruia îi mulțumim pe această cale. Mulțumim părintelui Ioan Ciobanu, parohul Catedralei Sf. Iosif din București, pentru că ne-a găzduit pentru cele cinci concerte.

Mulțumim conferențiarilor: Pr. Matteo Feraldeschi, OFM – Roma, Pr. Giuseppe Magrino, OFMconv – Assisi, Pr. Ciprian Antălucă, Pr. Cristian Dumea, Pr. Robert Râtan, Pr. Eduard Soare; mulțumim moderatorilor: Pr. Emanuel Chiricheș, OFMconv – Assisi, Alin Costea – Iași; le mulțumim traducătorilor conferințelor: Teofil Cernică, Alexandru Duma SJ și Eduard Mărtinaș SJ care ne-au ajutat să înțelegem conținutul discuțiilor.

Mulțumim profesorilor: lect.univ.dr. Amalia Erdős, conf.univ.dr. Erich Türk, conf. univ. dr. Dan Racoveanu,  dr. Steffen Markus Schlandt și invitatului de la Paris, Alexandru Catău.

Mulțumim studenților Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca: Szintia Kulcsár – anul I, Cosmina Barna – anul II, Sámuel Sógor – anul II, Róland Réman – anul IV, Szilvia Szabo – master I; studenților Universității Naționale de Muzică din București: Maria Luisa Andrici – anul III, Daniel Ciobanu – anul I; studenților Universității Transilvania din Brașov: Iulia Reitu – anul IV, Geanina Sălăgean – master II.

Mulțumim artiștilor lirici: Török Orsolya – mezzo soprană și Alin Costea – bariton.

Mulțumim registranților: Maria Luisa Andrici și Ioan Paul Păuleț

Mulțumirile și aprecierile  noastre se îndreaptă și către partenerii media: Signis România și casa de producție Symphonie 9 Production. Mulțumim de asemenea membrilor echipelor tehnice: Adriana Răcășan, Maria Pușcaș, Pr. Francisc Ungureanu, Toni Stoian, Narcis Cozmiuc, Cristian Panaitescu.

Timpul nu va reuși să aștearnă uitarea peste aceste clipe minunate petrecute împreună, deoarece fotograful Zvasile Adrian a reușit să surprindă în fotografiile sale esență frumuseții festivalului. Îți mulțumim Zvasile Adrian!

Primirea călduroasă a invitaților este meritul responsabilei de protocol, Doina Florescu, căreia îi mulțumim pentru ospitalitate.

Mulțumim voluntarilor: Georgiana Nechita, Larisa Zelenin, Ilinca Banciu; ele au vegheat la buna desfășurare a concertelor.

Mulțumim doamnei Cristina Stoica de la Radio România pentru interviurile pe care le-a realizat cu artiștii Erich Türk și Steffen Markus Schlandt.

Nu în ultimul rând, vă mulțumim dumneavoastră, publicul nostru drag, care ați fost alături de noi în aceste zile intense pline de activități culturale.

Au fost opt zile intense, pline de conținut cultural. Ne-am putut bucura împreună de muzica celor cinci concerte și ne-am îmbogățit cunoștințele cu ajutorul celor trei conferințe.

Nu suntem perfecți, ne recunoaștem limitele, învățăm și creștem împreună și ne cerem scuze dacă au fost și momente sincopate când nu am răspuns așteptărilor dumneavoastră.

Festivalul de Orgă Cantus Ecclesiae continuă, rămâneți aproape, pregătim ediția a II-a.

 

Eduard Antal
Manager de proiect

Festivalul în cifre

  • 8 zile de evenimente
  • 5 concerte
  • 3 conferințe
  • 18 artiști instrumentiști
  • 2 artiști lirici
  • 24 compozitori
  • 40 lucrări pentru orgă solo
  • 18 antifone gregoriene
  • 500 spectatori în sală

Albume foto

Hits: 234

/ Știri / Tags: ,

Share the Post