20-22 mai: Simpozion Național online pentru copii și adolescenți și Ziua Națională a Copilăriei Misionare Pontificale

Untitled design

20-22 mai: Simpozion Național online pentru copii și adolescenți și Ziua Națională a Copilăriei Misionare Pontificale

În data de 22 mai 2021, copiii și adolescenții misionari din România vor celebra cea de-a doua aniversare a Zilei Naționale a Operei Copilăria Misionară Pontificală (CMP), una din cele patru Opere ale Sfântului Părinte Papa. Datorită restricțiilor actuale, celebrarea se va desfășura la nivel local, în parohiile care au îmbrățișat deja familia Copilăriei Misionare. În vederea unei celebrări fructuoase, micii membri misionari s-au pregătit intens, cu ajutorul animatorilor, participând la întâlniri de formare misionară, momente de rugăciune și diferite activități, conform carismei lor misionare.

Tema propusă anul acesta Toți suntem frați și avem aceeași casă – este una cu totul actuală, fiind inspirată din enciclicele Sfântului Părinte Papa Francisc, Laudato si’ și Fratelli tutti, documente care ne ajută să înțelegem mai bine evenimentele pe care le trăim în această perioadă și să găsim soluții eficiente, în vederea împlinirii chemării noastre misionare.

Totodată, tema îmbrățișează ideea centrală – Mărturia –  ca parte fundamentală a carismei Operelor Misionare Pontificale (OMP), pe care Sr. Roberta Tremarelli, Secretar General CMP, a propus-o Direcțiilor Naționale, astfel încurajându-i pe micii misionari să continue misiunea lui Isus, fiind martori autentici prin exemplul vieții lor.

Doar să menționăm unele activități care s-au propus la nivel național: întâlnirile de formare misionară pentru copii și adolescenți de la Traian (Casa de Reculegere – Gaudium ed Spes) și Timișu de Sus (Congregatio Jesu); sesiunile săptămânale care au loc prin intermediul platformei Zoom; propunerile naționale care s-au concretizat în activitățile copiilor și adolescenților la nivel de grup / parohie; momentele comune de rugăciune cu ceilalți membri misionari (Tineri Belong și Uniunea Misionară pentru Adulți); implicarea micilor misionari în realizarea materialelor de promovare etc.

În această perioadă a lunii mai, copiii și adolescenții sunt angajați în rugăciunea Rozariului Viu, devoțiune în cinste Sfintei Fecioare Maria, inițiată de Venerabila Pauline Marie Jaricot, fondatoarea Operei Răspândirea Credinței, după intenția Sfântului Părinte Papa.

Actualitatea temei Zilei Naționale a Operei Copilăria Misionară Pontificală și dorința de unitate a micilor misionari au generat ideea de a organiza un simpozion la nivel național, lansat ca o provocare adresată tuturor copiilor și adolescenților din România, atât celor care fac parte din grupările existente în sânul Bisericii, cum ar fi Acțiunea Catolică, Scout, Mișcarea Kolping, Armata Albă, Armata Maicii Domnului etc., cât și celor care doresc să cunoască carisma CMP sau a altor grupări.

Operele Misionare Pontificale (OMP), fiind gazda Simpozionului Național pentru Copii și Adolescenți – Toți suntem frați și avem aceeași casă – își propune să aducă în vedere importanța fraternității, care se poate realiza doar atunci când suntem în slujire unii față de alții. Totodată, membrii diferitelor grupări vor avea posibilitatea să-și prezinte carisma lor, să împărtășească idei, să dea mărturii și împreună să găsească soluții pentru a trăi în slujire în unitate, conform mesajului evanghelic pe care ni-l transmite Isus, Misionarul Tatălui Ceresc.

Oficiul OMP își exprimă recunoștința față de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, care a îmbrățișat ideea de a implementa Copilăria Misionară Pontificală în întreaga Arhidieceză de București, astfel încât, copiii și adolescenții să aibă oportunitatea de a dezvolta în ei spiritul misionar încă de la o vârstă fragedă, contribuind prin rugăciunile și faptele lor de caritate la evanghelizarea altor copii, conform sloganului – Copiii sprijină copiii, ales de fondatorul Sfintei Copilării, Ep. Charles de Forbin Janson.

Programul Simpozionului Național pentru Copii și Adolescenți:

 20 mai  (19:30 – 21:00)

19:30 Rugăciunea și cuvântul de salut

19:40 Trecere în revistă a CMP și a celorlalte mișcări

20:10 A fi o misiune pe pământ

20:30 Mărturii și întrebări

21:00 Rugăciunea de încheiere

 21 mai (19:30-21:00)

19:30 Rugăciunea și cuvânntul de salut

19:40 Tema ecologiei din Enc. Laudato si’

20:00 Mărturii și întrebări

20:20 Tema fraternității din Enc. Fratelli tutti

20:40 Propuneri și concluzii

21:00 Rugăciunea de încheiere

22 maiCelebrarea Zilei Naționale a Copilăriei Misionare la nivel parohial.

Sfintele Liturghii cu adeziunea copiilor și adolescenților din parohiile Somușca (ora 9:00), Valea Mare ora 18:00) și Valea Mică (ora 19:00), jud. Bacău.

În speranța că vor dori cât mai mulți copii și adolescenți să ia parte la această inițiativă, lăsăm mai jos link-ul prin care se va putea participa la întâlniri, cu rugămintea ca responsabilii de grupuri / parohii (preoți, animatori, cateheți etc.) să ia legătura cu biroul național al Operelor Misionare Pontificale la adresa de mail: ompromania@icloud.com sau apelând unul din numerele afișate mai jos: (0755) 854 225 (Pr. Eugen Blaj); (0773) 739 474 (Pr. Ștefan Lenghen); (0748) 952 797 (Matilda Andrici).

 Link: https://us02web.zoom.us/j/2738490071

Meeting ID: 273 849 0071

 

Pr. Eugen Blaj
Director național OMP

Hits: 235

Share the Post