Consacrarea episcopală a Mons. Benoni Ambăruș, cu ÎPS Aurel Percă în calitate de episcop co-consacrator

181560585_4206087002774964_361885395147063970_n

Consacrarea episcopală a Mons. Benoni Ambăruș, cu ÎPS Aurel Percă în calitate de episcop co-consacrator

Duminică, 2 mai 2021, ora 17.30 (ora Romei), în Bazilica San Giovanni in Laterano din Roma, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a participat în calitate de episcop co-consacrator la consacrarea episcopală a Monseniorului Benoni Ambăruș, noul Episcop Auxiliar al Diecezei de Roma, numit de Papa Francisc pe 20 martie 2021.

Celebrarea a fost prezidată de Cardinalul vicar Angelo De Donatis; episcopi co-consacratori au fost Cardinalul Enrico Feroci, predecesorul Monseniorului Ambăruș la conducerea Caritasului diecezan din Roma, și ÎPS Aurel Percă. Au concelebrat Cardinalul Konrad Krajevski, elemosiner pontifical, Mauro Gambetti, arhiparoh al Basilicii San Pietro și vicar general al Papei pentru Statul Cetatea Vaticanului, episcopii auxiliari de Roma și alți episcopi. La celebrare au participat și reprezentanți ai beneficiarilor centrelor Caritas din Roma, care în ultimii ani au avut ocazia să îl cunoască îndeaproape pe Mons. Ambăruș.

„Perseverează, dragă Don Ben, în grija paternă și maternă față de cei mici pe care istoria ți-o va încredința. Amintește-ți că Biserica Romei prezidează în caritate dacă iubește în fapte, nu în cuvinte. Continuă să iubești Biserica și să te îngrijești de ea, chiar dacă se întâmplă să te simți neînțeles; uneori, mama în vârstă se străduiește să înțeleagă entuziasmul fiului ei! Cultivă arta ascultării atente și utile. Amintește-ți de milostivirea pe care Domnul o arată față de tine pentru a o lua ca măsură față de alții. Amintește-ți că a fi discipol al lui Isus nu este un rol sau o poziție socială, ci alegerea unui mod de viață. Dragă Don Ben, rămâi în Viță, pune la dispoziție cele cinci pâini de orz și doi pești și nu te teme, pentru că Domnul este cu tine!” a fost îndemnul Cardinalului Vicar Angelo de Donatis în omilia de la Sfânta Liturghie a consacrării.

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul vieții mele: creștin, preot și acum episcop. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru iubirea sa, pentru răbdarea sa și pentru bunătatea sa față de mine… Mulțumesc lui Dumnezeu pentru Dieceza de Iași, care m-a născut la a doua viață și care m-a condus în tot acest drum de creștere culturală și spirituală: profesori, învățători, călăuze spirituale, frați și surori în credință”, a spus PS Benoni Ambăruș în cuvântul final de mulțumire, referindu-se la ÎPS Aurel Percă, la PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași, la Pr. Alois Bulai și la rolul important pe care aceștia l-au avut în formarea sa spirituală în România și în timpul studiilor sale la Roma.

Despre rolul important al rădăcinilor sale spirituale românești, Mons. Benoni Ambăruș a vorbit și în cadrul unui interviu acordat Redacției Române Radio Vatican – Vatican News, cu câteva zile înainte de consacrare:

„Eu, personal, mă mândresc, dacă pot să folosesc acest termen, cu faptul că simt că aparțin în mod egal la două culturi. Glia pământească – unde m-am născut, am crescut, unde am fost botezat, unde am făcut și Seminarul de la Iași șase ani – este o bază și o temelie la care, încetul cu încetul, viața și Domnul au adăugat celelalte lucruri. Este un bagaj, o identitate la care nu aș putea renunța niciodată, care, mărturisesc, m-a ajutat și mă ajută în continuare în fiecare situație de a vedea lucrurile din două perspective. Acest lucru este pentru mine o bogăție enormă.”

„Nu știu dacă Mons. Benoni s-a gândit atunci când a fixat data consacrării episcopale că în aceeași zi va fi sărbătoarea Paștelui pentru Bisericile orientale, ortodocși și greco-catolici. Este cu siguranță o coincidență fericită care exprimă actualitatea Învierii. Învierea Domnului nu se circumscrie la o singură zi sau la ritul care o sărbătorește, dar exprimă realitatea permanentă a Bisericii care învie la o viață nouă, aduce acea prospețime și primăvară. Nu întâmplător, această consacrare, având loc în ziua sărbătorii Învierii pentru Biserica orientală, este pentru el un moment deosebit. Ne bucurăm pentru că în această zi, am putea spune, cerul ne face un cadou, un cadou făcut Bisericii. Un preot care vine dintr-o țară majoritar ortodoxă din estul Europei, el este catolic, bineînțeles, dar este un cadou făcut Bisericii din Roma, din Italia, unde majoritatea sunt catolici”, a declarat ÎPS Aurel Percă într-un interviu acordat Redacției Române Radio Vatican – Vatican News.

Despre cum s-a pregătit pentru a participa la consacrarea episcopală a Monseniorului Benoni Ambăruş, ÎPS Aurel Percă a relatat într-un interviu acordat pe 28 aprilie postului de radio ERCIS FM.

Celebrarea consacrării episcopale a  Mons. Benoni Ambăruș a fost retransmisă în premieră pe pagina Facebook a noului ANGELUS TV,  în cadrul unui program al contributorului Signis Romania: ediţia specială #ORACAtOLICĂ a emisiunii ÎNAPOI LA OILE NOASTRE, dedicată special acestui eveniment, comentat din studioul OREI CAtOLICE de realizatorii Claudia Stan şi Pr. Francisc Ungureanu, care au explicat etapele celebrării.

Foto: Diocesi de Roma

Hits: 2377

/ Știri / Tags: ,

Share the Post