25 aprilie: Cateheze despre valoarea Sfintei Liturghii în Biserica Bărăției din București

Cateheza Baratie

25 aprilie: Cateheze despre valoarea Sfintei Liturghii în Biserica Bărăției din București

Cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Vocații, în Duminica Bunului Păstor, Pr. prof. Emil Moraru a ținut două noi cateheze pe marginea Sfintei Liturghii în Biserica „Sfânta Maria a Harurilor” – Bărăția, dimineața la orele 9.00 și 11.00.

Tot cu această ocazie, credincioșii s-au bucurat de prezentarea cărții „Sfânta Liturghie. Catehezele Papei Francisc”, apărută recent la Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București și care poate fi procurată de la Librăria Sfântul Iosif.

În meditația propusă despre Sfânta Liturghie, Părintele Emil Moraru, responsabilul Oficiului Pastoral pentru Cateheză, a afirmat: „Atunci când noi participăm la Sfânta Liturghie medităm, de fapt, la pătimirea, moartea și învierea lui Isus. În cadrul Sfintei Liturghii nu se repetă jertfa de pe Calvar, ci se actualizează, se face prezentă; iar, noi suntem prezenți pe Calvar unde Isus a murit; suntem contemporani cu Isus.”

Amintind în meditația sa catehetică despre importanța Liturghiei în viața fiecărui creștin și chemarea la rugăciune pentru vocații, Părintele profesor Moraru s-a oprit la figura unui sfânt catolic, născut în Franța la Lyon, Sfântul Ioan Maria Vianney. Preot fiind, Sfântul Vianney a primit ca misiune o mică parohie la Ars, unde a găsit un mic sat în care oamenii preferau să meargă la munca câmpului și birtul satului, iar de sărbători, la bal, în loc să meargă la Sfânta Liturghie duminicală. Ca tânăr preot, Ioan Maria Vianney și-a petrecut timpul căutând și înțelegând sufletul și nevoile credincioșilor săi, spunând că: „lumea ar deveni sălbatică” fără celebrarea Sfintei Liturghii, iar dacă s-ar lăsa „o parohie 20 de ani fără preot, fără cel care celebrează Sfânta Liturghie, oamenii se vor închina la animale”.

De aceea, dacă „noi participăm cu vrednicie la Liturghie, ne întoarcem acasă încărcați cu bogățiile cerului”, afirma părintele Moraru în cateheza sa. „Iar dacă pierdem din vedere inima Liturghiei, taina dumnezeiască în care se săvârșește jertfa, prezența lui Cristos și lucrarea sa de mântuire, atunci Liturghia rămâne doar un ambalaj fără conținut, ceremonii și cântece frumoase, un simplu spectacol care ne poate provoca niște emoții estetice.”

„Pentru a avea un folos real de participarea la Sfânta Liturghie, este necesar să descoperim prezența lui Cristos, să realizăm o întâlnire conștientă și personală cu El, să ne confruntăm cu Cuvântul său, pe care-l ascultăm în Liturghia Cuvântului, ca mai apoi, în cea de-a doua parte, noi, cei prezenți, să ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Cristos, să ne lăsăm transformați de El.”, amintea spre finalul meditației părintele profesor Moraru.

„Veniți la Sfânta Liturghie ca să ne întâlnim cu Domnul, să ne hrănim sufletul, să ne întâlnim cu Isus cel Viu!”: cu acest îndemn cei prezenți au plecat de la catehezele ținute cu prilejul „Anului Pastoral: Liturgia, celebrare divină, viață creștină”.

 

Hits: 229

Share the Post


Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/engine.typo/core.typo.php:117 Stack trace: #0 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/engine.typo/core.typo.php(20): cloudfw_fontface_render() #1 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/engine.typo/core.typo.php(9): cloudfw_font_engine_render() #2 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/framework/core.init.php(229): cloudfw_font_engine() #3 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-includes/class-wp-hook.php(308): cloudfw_admin_footer_init('') #4 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #5 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-includes/general-template.php(3059): do_action('wp_footer') #7 /home/r58715arcb/pub in /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/engine.typo/core.typo.php on line 117