Apariție nouă la Editura ARCB: Sfânta Liturghie – Catehezele Papei Francisc

Pink Personal Profile Facebook Cover-2

Apariție nouă la Editura ARCB: Sfânta Liturghie – Catehezele Papei Francisc

În perioada 8 noiembrie 2017 – 4 aprilie 2018, în cadrul audiențelor generale de miercuri, Papa Francisc a prezentat credincioșilor 15 cateheze despre Sfânta Liturghie. Preocuparea pastorală l-a determinat să prezinte întrebările simple pe care fiecare dintre noi și le pune cu privire la celebrarea euharistică. Într-adevăr, sunt mulți cei care – fie botezați, fie catecumeni – caută sau vor să înțeleagă mai bine sensul cuvintelor și gesturilor folosite în liturgia euharistică. Catehezele sunt precedate de o scurtă prezentare care punctează accentele specifice și provoacă la o lectură aprofundată. Ca ecou la această lectură, fiecare învăţătură este urmată de un pasaj din Sfânta Scriptură, de o citare sau două din Institutio generalis Missalis romani (IGMR), de câteva întrebări și de o rugăciune, pentru a ne invita să trăim într-o manieră reînnoită participarea la Sfânta Liturghie.

Oferindu-le cititorilor aceste cateheze ale Sfântului Părinte,  Oficiul Pastoral pentru Cateheză al ARCB dorește să le pună la dispoziție o resursă valoroasă de aprofundare a Sfintei Liturghii, în Anul Pastoral „Liturgia, celebrare divină, viață creștină” al Arhidiecezei de București.

Să ne punem câteva întrebări simple. De exemplu, de ce se face semnul crucii la începutul Liturghiei? Aşa începe Liturghia, aşa începe viaţa, aşa începe ziua. Asta înseamnă că noi suntem răscumpăraţi prin crucea Domnului. Apoi: de ce la un moment dat preotul spune: „Sus inimile!”? Nu spune: „Sus telefoanele pentru fotografii!” Nu, acesta este un lucru urât! Şi vă spun că mie îmi provoacă atâta tristeţe când celebrez şi văd atâtea telefoane ridicate… Liturghia nu este un spectacol: Liturghia înseamnă a merge la întâlnirea pătimirii şi învierii Domnului. De aceea preotul spune: „Sus inimile!” (Papa Francisc)

Pr. Emil Moraru, coordonator

Hits: 167

/ Știri

Share the Post