5 aprilie: Andrei Stănculescu, dirijorul Corului Catedralei Sf. Iosif, dirijează „Missa Popularis” în primă audiție națională

Andrei Stanculescu

5 aprilie: Andrei Stănculescu, dirijorul Corului Catedralei Sf. Iosif, dirijează „Missa Popularis” în primă audiție națională

Cu ocazia Paștelui romano-catolic, luni, 5 aprilie, la ora 19.00, orchestra și corul Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, sub bagheta dirijorului Andrei Stănculescu, susțin concertul extraordinar online „Luminile Nordului”, înscris în seria „Călătorii muzicale”.

Prima parte a concertului prezintă, în primă audiție națională, Missa Popularis, în interpretarea Corului Euphonia și a Orchestrei de coarde a Filarmonicii „Ion Dumitrescu”, solistă: soprana Cristina Fieraru. Missa Popularis, o lucrare scrisă de Mårten Jansson, pe melodii populare suedeze, este structurată în cinci părți: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei. Despre creațiile sale, compozitorul suedez afirmă: „Compozițiile mele sunt aproape toate sacre, exprimă credința mea aprecierea și respectul pentru textele care au rămas neschimbate de a lungul secolelor”.

Partea a doua a concertului „Luminile Nordului” conține trei lucrări în primă audiție ale compozitorului norvegian Ola Gjeilo: Ubi Caritas cu improvizație pianistică, Ecce Novum și Ave Generosa – ultima, în aranjamentul lui Flavian Chitic, interpretate de Corul Eufonia, sub bagheta dirijorului Andrei Stănculescu; solistă – Cristina Fieraru; la pian –  Galina Nemțanu. Ola Gjeilo este unul din cei mai interpretați compozitori contemporani. Fiind și un foarte bun pianist, este renumit pentru improvizațiile pianistice pe care le include în compozițiile sale corale.

Andrei Stănculescu, dirijorul Corului Catedralei Sfântul Iosif, a fost cel mai tânăr dirijor al ediției trecute în cadrul Festivalului George Enescu; a îndeplinit rolul de dirijor asistent al Corului Preludiu; a fost dirijorul Corului Regal alături de care a susținut turneul „Capitalele Unirii”; a fost decorat cu Crucea Arhiepiscopală la venirea Papei Francisc în București și este bursier al Fundației Royaumont din Franța.

Foto de Nicu Enescu, portofoliu Andrei Stănculescu

Hits: 793

/ Știri

Share the Post