Vigilia pascală și Sfânta Liturghie din noaptea de Paște la Catedrala Sf. Iosif

168956910_3851443234891503_4752248604293009587_n

Vigilia pascală și Sfânta Liturghie din noaptea de Paște la Catedrala Sf. Iosif

Conform tradiției, sâmbătă, 3 aprilie 2021, Vigilia pascală la Catedrala Sfântul Iosif a început la ora 23.00, fiind urmată de Sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. Au concelebrat: ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, preoții Catedralei.

A fost prima celebrare pascală cu popor de la declanșarea pandemiei de coronavirus, după ce în 2020, din cauza restricțiilor stării de urgență, credincioșii nu au putut fi prezenți în Catedrală de Paște. Referindu-se la acel moment, ÎPS Aurel Percă a spus: „Învierea Domnului este speranța noastră că nu totul se termină pe acest pământ. Sărbătorim Paștele cu restricțiile de rigoare, dar amintindu-ne că anul trecut am fost privați de această bucurie”.  Cu privire la lecturile prescrise de Biserică în această celebrare, Arhiepiscopul de București a explicat că prin ele „am parcurs întreaga istorie a mântuirii”, „firul roșu” care leagă lecturile fiind „fidelitatea lui Dumnezeu față de promisiunea sa de a relua legătura cu omul”.

ÎPS Aurel Percă a oferit exemplul femeilor amintite în Evanghelia pascală, care au trecut peste durere și nu au ezitat să cumpere ceea ce este necesar pentru a îndeplini tradiția de înmormântare și a-și arăta devotamentul pentru iubitul Învățător: „Suntem invitați, astfel să învățăm de la cele trei femei să trăim în pierdere, adică să privim la cruce ca la măsura acelei iubiri care ne-a răscumpărat. Privim la mormântul gol ca la proclamarea unei vești bune: viața veșnică începe chiar aici, chiar acum, odată cu Învierea lui Isus”. Biserica este chemată să vestească „această nebunie a iubirii care poate schimba cu adevărat viața lumii”, iar Isus cel înviat „merge mereu înaintea noastră și ne încurajează, spunându-ne fiecăruia: «Curaj! Eu am învins lumea!»”.

La finalul Sfintei Liturghii, în numele episcopilor și al preoților prezenți la altar, ÎPS Aurel Percă le-a urat credincioșilor „Sărbători binecuvântate și pline de darul lui Cristos cel Înviat”, având un gând special pentru cei bolnavi. „Să avem o credință puternică, pace, bucurie, sănătate și speranța de a reveni la normalitate”, a fost îndemnul final al Arhiepiscopului de București.

 

Hits: 323

/ Știri

Share the Post