Reprezentanții Arhidiecezei de București, la întâlnirea Comisiei pentru Familie a Conferinței Episcopilor din România (16-17 martie 2021)

161740402_1817278418448234_6152856275473824605_n-e1616006801804

Reprezentanții Arhidiecezei de București, la întâlnirea Comisiei pentru Familie a Conferinței Episcopilor din România (16-17 martie 2021)

Programată pentru zilele de 16-17 martie 2021, întâlnirea reprezentaților oficiilor pentru pastorația familiei din diecezele și eparhiile din România s-a desfășurat de această dată în format online, folosindu-se platforma Zoom, anunță un comunicat transmis pe 25 martie de Comisia pentru Familie a Conferinței Episcopilor din România (CER).

Din partea Arhidiecezei Romano-Catolice de București au participat: Pr. Fabian Măriuț, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Familiei al ARCB; Pr. Dan Suciu csj; familiile Elisabeta și Ciprian Scarlat, Iuliana și Dragoș Codreanu, Sorina și Lucian Constantin, Felicia și Ovidiu Barbănouă; Asociația Familiilor Catolice Vladimir Ghika i-a avut ca reprezentanți pe Ștefania și Iulian Oanță, Andreea și Ioan Robu, Beti și Cornel Bărbuț.

Întâlnirea s-a deschis cu salutul PS Iosif-Csaba Pál din Timișoara, președinte al Comisiei pentru Familie, din cadrul CER, adresat atât episcopilor prezenți (PS Böcskei László – Oradea, PS Cristian Dumitru Crișan – Blaj), cât și reprezentanților pentru pastorația familiei din diferite dieceze și eparhii.

Întâlnirea din acest an a adus în centrul atenției însoțirea familiilor în primii ani de căsnicie. Astfel, Pr. Felician Tiba (Dieceza Romano-Catolică de Iași) a vorbit, în intervenția sa, despre nevoia de însoțire, ce face și ce poate să facă Biserica în acest sens, pornind din documentul Amoris Laetitia, cu aplicare la realitatea însoțirii familiei în România. Pr. Călin Sechelea, împreună cu familia Fernea (Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla), precum și Pr. Balla Imre (Arhiepiscopia de Alba Iulia) au prezentat două experiențe de însoțire a familiilor tinere, ambele parcursuri fiind născute din întâlnirea cu două mișcări ecleziale, Echipele Notre Dame,respectiv Întâlnirea Matrimonială.

Din partea Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, Dr. Leonardo Nepi a oferit o importantă intervenție în cadrul programului acestor zile, urmată de un moment fructuos de dialog. Aducând salutul perfectului Dicasterului, Cardinalul Kevin Farrell, al secretarului și al sub-secretarei Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, Dr. Nepi a subliniat faptul că pastorația prematrimonială și pastorația matrimonială trebuie să fie o pastorație a legăturii (cf AL 211), unde prezența lui Cristos în familie, prin harul sacramentului căsătoriei, este în același timp fundamentul fidelității în interiorul cuplului, a familiei, cât și forță propulsoare în deschiderea spre nevoile din jur, spre relațiile sociale, spre a-l duce pe Dumnezeu în lume. În cadrul momentului de dialog s-a subliniat faptul că pastorația familiei reprezintă o realitate transversală, e nevoie să fie bazată pe apropiere și realizată în sinergie de către preoți, persoane consacrate și familii angajate în această misiune.

Prelegerile, alternate cu momente de prezentare a inițiativelor concrete din fiecare dieceză/eparhie, au fost urmate de o după-amiază de muncă în trei ateliere (Formarea formatorilor, Mărturie-Mediatizare, Anul Amoris Laetitia), unde s-au conturat pașii de întreprins, strategiile de viitor la nivel local, regional și național.

În ce privește aspectul formării, pasul considerat necesar este a pune în comun atât experiența acumulată în mișcările din care provin operatorii pastorali, precum și parcursurile de formare realizate în diferite dieceze/eparhii (de ex. Academia Familiilor – dieceza de Timișoara; Cursul de Familii Formatoare – eparhia de Cluj-Gherla).

Atelierul Mărturie-Mediatizare a explorat noi posibilități tehnice care ne sunt la îndemână în ziua de astăzi – podcast-uri; aplicații precum Spotify și ClubHouse; participarea cu mărturii la emisiunea „Familia – trup și suflet” pe Signis Romania. Se are în vedere și reactivarea site-ului profamilia, precum și folosirea mai eficientă a platformelor existente, unde să fie inițiate rubrici pentru familii, publicate materiale de formare/spiritualitate, precum și identificarea și folosirea resurselor umane pentru realizarea de materiale audio-vizuale.

S-a născut și o serie de inițiative pentru acest An Amoris Laetitia: de la lectura din AL, susținută de mărturia câte unei familii în întâlniri regionale, parohiale sau interparohiale, la un șir de cateheze, unde baza de dialog să o constituie clipurile și catehezele sosite de la Roma (în acest sens s-au prezentat și câteva persoane ce pot lucra pentru traducerea în română a acestor materiale), inițiative sociale (în folosul nevoiașilor, al persoanelor singure, văduve), crearea de grupuri de familii decanale, iar, unde e posibil,  crearea de către familii a unor mici grupuri de însoțire pentru familiile tinere.

Reprezentanții din fiecare dintre cele trei regiuni (Pr. Călin Sechelea – eparhiile greco-catolice, Pr Szénégető István – diecezele din vestul țării, cu credincioși majoritar maghiari, Pr. Fabian Măriuț – diecezele București și Iași) vor coordona, dacă se doresc, întâlniri regionale. Următoarea întâlnire națională a fost programată pentru Postul Mare 2022.

Pr. Fabian Măriuț, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Familiei al ARCB, a concluzionat: „Ne bucurăm că am putut să avem această întâlnire rodnică și interesantă. Sugestiile primite în aceste zile de lucru sunt foarte utile; am convenit să facem cunoscută Amoris Laetitia prin distribuire în parohii și de acolo, către familii, astfel încât documentul să fie citit, meditat și să devină o hrană spirituală pentru toți. Pe 17 iulie 2021, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom avea deschiderea Anului Familia Amoris Laetitia în ARCB, la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți de la Snagov, Ciofliceni, cu ocazia hramului Sfânta Fecioară Maria de pe Muntele Carmel, când ÎPS Aurel Percă va da binecuvântarea familiilor. Această dată a fost stabilită pentru a putea organiza o întâlnire în aer liber, în condiții de siguranță sanitară, în curtea spațioasă a Mănăstirii.”

Foto: Gerhardus.ro

 

Hits: 127

/ Știri / Tags:

Share the Post