Belong și Uniunea Misionară Pontificală, două mișcări misionare prezente în ARCB

thumbnail-4

Belong și Uniunea Misionară Pontificală, două mișcări misionare prezente în ARCB

Belong este o rețea mondială de rugăciune, care a fost creată de un grup de tineri din Australia, cu scopul de a-i implica pe toți tinerii creștini în pregătirea Lunii Misionare Extraordinare (LME), care a avut loc în octombrie 2019. Dorind să marcheze centenarul Scrisorii Apostolice „Maximum Illud”, promulgată de Papa Benedict al XV-lea, Papa Francisc a propus LME, sub egida Operelor Misionare Pontificale (OMP), mai precis, a Răspândirii Credinței (OPRC), ca o necesitate a reînnoirii spiritului misionar în întreaga Biserică Universală.

Ven. Pauline Marie Jaricot (1799- 1862), fondatoarea Operei pentru Răspândirea Credinței, este modelul misionar prin excelență al tinerilor care doresc să aparțină comunității Belong. Pauline este prima femeie din istoria Bisericii care, la o vârstă fragedă (16 ani) a revoluționat spiritul misionar în întreaga lume, reușind să implice milioane de oameni la cooperare misionară prin rugăciune și caritate.

După exemplul ei, calitatea de membru în comunitatea Belong se face printr-o reînnoire a spiritului misionar, având ca reper cele patru dimensiuni subliniate de Papa Francisc – întâlnire, mărturie, formare și acțiune.

În centrul rugăciunilor comunității Belong se află vestirea adevărurilor de credință: Dumnezeu iubește, Cristos mântuiește și este viu. Doar aceste adevăruri sunt un răspuns concret la chemarea de a fi discipol misionar.

Apartenența la comunitatea Belong se face prin întâlnire, rugăciune și dăruire, pași care presupun o reînnoire misionară și care pot fi parcurși cu ajutorul a opt sesiuni, prin care tinerii învață ce înseamnă să aparții Bisericii, să crezi în Cristos și să devii discipol misionar.

Într-un timp foarte scurt, rețeaua Belong s-a extins în peste 110 țări, astfel ajungând să sprijine viziunea misionară a Operelor Misionare Pontificale. În România, comunitatea Belong și-a făcut intrarea printr-un grup de tineri care au îmbrățișat ideea tinerilor din Australia, exprimându-și dorința de a susține misiunile Sf. Părinte. Facem apel către toți tinerii cu vârstele cuprinde între 16 și 30 de ani, care doresc să susțină misionarii și misiunile. Aceștia pot lua parte la întâlnirile de formare misionară organizate online.


Uniunea Misionară Pontificală și se adresează tuturor credincioșilor care au împlinit deja vârsta de 30 de ani. Această rețea mondială a adulților are ca obiectiv formarea și informarea misionară a tuturor categoriilor de persoane implicate în slujirea pastorală al Bisericii. În România, aceasta s-a născut sub egida Operei Misionare Pontificale a Uniunii Misionare (UMP), una din cele patru Opere Misionare Pontificale (POM), înființată de Fer. Paolo Manna (1872-1952).

UMP se adresează tuturor celor care sunt chemați să acționeze, pentru ca Poporul lui Dumnezeu să fie animat de spiritul misionar și de o mare sensibilitate pentru cooperarea misionară. De vitalitatea Uniunii Misionare Pontificale depinde, în mare parte, succesul celorlalte Opere, aceasta fiind „sufletul celorlalte Opere Misionare Pontificale”.

Formarea misionară a acestor categorii de credincioși se face, în prezent, online. Cei care doresc să cunoască mai îndeaproape carisma OMP, sunt invitați să scrie la adresa ompromania@icloud.com.

 

Pr. Eugen Blaj

Director național al Operelor Misionare Pontificale din România și Republica Moldova

Hits: 100

/ Știri

Share the Post