Carte-interviu cu Papa Francisc la Editura ARCB: „Crezul. O reflecţie inedită asupra rădăcinilor credinţei noastre”

WhatsApp Image 2021-03-10 at 10.48.58

Carte-interviu cu Papa Francisc la Editura ARCB: „Crezul. O reflecţie inedită asupra rădăcinilor credinţei noastre”

În traducerea doamnei Mihaela Voicu, Editura ARCB propune o nouă carte-interviu, Crezul. O reflecţie inedită asupra rădăcinilor credinţei noastre, interlocutorii fiind Papa Francisc și preotul jurnalist Marco Pozza. Continuare a volumelor precedente dedicate rugăciunilor Tatăl nostru  şi Ave Maria, prezentul dialog este dedicat Crezului, ca rezumat al esenței credinței noastre. Dacă până acum am recitat această rugăciune poate mecanic, duminica, la Sfânta Liturghie, cartea Sfântului Părinte ne va ajuta să privim altfel acest „Simbol al credinţei” care, până la urmă, ne definește.

Asemenea celorlalte lucrări din serie, și acest volum se compune din întrebări și răspunsuri punctuale, care poate vor aduce lumină și asupra unor diverse întrebări din sufletul nostru. Volumul se încheie cu un text inedit al părintelui Pozza: pornind de la textul Crezului, autorul ne povesteşte cum trăiesc condamnaţii pe viaţă, de Paşti, bucuria Învierii.

***

 Fratele meu şi cu mine ne-am născut în anii ’80. Nouă, generaţiei noastre, ni s-a propus să trăim cu întrebarea: serveşte la ceva să crezi în Dumnezeu? În decurs de o sută de ani, la noi în casă s-a trecut de la atârnarea icoanei lui Isus până şi în grajduri, în semn de protecţie, la punerea lui Dumnezeu între ghilimele: cred, nu cred, de ce ar trebui să cred? Cum vedeţi, Sfinte Părinte, această situaţie: suntem oare sortiţi să fim ultimii creştini? (Marco Pozza)

De-a lungul istoriei această întrebare s-a pus adesea. Întrebarea revenea când se afirma o nouă propunere culturală. Creştinismul s-a aflat dintotdeauna pe banca acuzării. Dorinţa asta – de a-l nimici – se naşte din faptul că pentru mulţi creştinismul reprezintă o ameninţare: ameninţarea plămadei pentru făină, pentru pâinea care doreşte să rămână nedospită. Însă noi, când recităm Crezul, îl mărturisim pe Dumnezeu în adevărul Său, şi în acelaşi timp vorbim şi despre noi, recunoaştem ceea ce a făcut Domnul din fiecare dintre noi şi din noi toţi: în timp ce ne proclamăm credinţa, redescoperim că suntem priviţi cu iubire şi mântuiţi, scoşi din izolarea şi din risipirea noastră şi conduşi la unitatea Trupului lui Cristos în Maica noastră Biserica. (Papa Francisc)”

Marco Pozza (n. 1979, Italia) este preot, jurnalist şi realizator TV. Este autorul a trei cărţi-interviu cu Papa Francisc, devenite bestseller. Din 2011 este capelanul închisorii de maximă securitate Due Palazzi din Padova.

 

                                                                        Francesca Gehl

 

 

 

 

 

 

 

Hits: 113

/ Știri

Share the Post