Papa Francisc la Angelus: „Trei cuvinte care indică stilul lui Dumnezeu: apropiere, compasiune, tandrețe”
Duminică, 14 februarie, Sfântul Părinte Francisc a apărut la fereastra biroului din Palatul Apostolic Vatican pentru a recita rugăciunea „Îngerul Domnului” cu credincioșii și pelerinii adunați în Piața Sf. Petru.
„Evanghelia de astăzi (cf. Mc 1,40-45) prezintă întâlnirea dintre Isus și un om bolnav de lepră. Lepra era considerată impură și, conform prescripțiilor legii, trebuia să rămână în afara centrului locuit. Au fost excluși din orice relație umană, socială și religioasă: de exemplu, nu puteau intra în sinagogă, nu puteau intra în templu, nici măcar religios. Isus, pe de altă parte, se lasă abordat de acel om, este mișcat, chiar întinde mâna și îl atinge. Acest lucru era de neconceput la acea vreme. Astfel, își dă seama de Vestea Bună pe care o anunță: Dumnezeu s-a apropiat de viața noastră, are compasiune pentru soarta umanității rănite și vine să dărâme fiecare barieră care ne împiedică să trăim o relație cu el, cu ceilalți și cu noi înșiși. S-a apropiat … Apropiere. Amintiți-vă bine acest cuvânt, apropiere. Compasiune: Evanghelia spune că Isus văzând leprosul, a simțit compasiune pentru el. Și tandrețe. Trei cuvinte care indică stilul lui Dumnezeu: apropiere, compasiune, tandrețe”, a subliniat Sfântul Părinte, îndemnând ca cei prezenți să-i aplaude, în semn de apreciere, pe acei confesori „care nu sunt cu biciul în mână, ci doar gata pentru a primi, a asculta și a spune că Dumnezeu este bun și că Dumnezeu iartă mereu, că Dumnezeu nu obosește niciodată să ierte”.
Papa Francisc a insistat în special asupra gestului lui Isus: „El nu se limitează la cuvinte, ci îl atinge. Și atingerea cu dragoste înseamnă stabilirea unei relații, intrarea în comuniune, implicarea în viața celuilalt până la punctul de a-și împărți rănile. Cu acest gest, Isus arată că Dumnezeu care nu este indiferent, nu se ține la o «distanță sigură»; într-adevăr, se apropie cu compasiune și ne atinge viața pentru a o remodela cu înțelepciune”. Asemenea lui Isus, suntem invitați să renunțăm la prejudecățile cu privire la ceilalți și să le fim aproape: „Fiecare dintre noi se poate întâmpla să experimenteze răni, eșecuri, suferințe, egoism care ne închid față de Dumnezeu și de ceilalți, pentru că păcatul ne închide în noi înșine, din rușine, din umilință, dar Dumnezeu vrea să ne deschidă inimile”.
În sărbătoarea Sfinților Ciril și Metodiu, evanghelizatorii popoarelor slave, Sfântul Părinte a salutat „toate comunitățile care trăiesc în teritoriile evanghelizate de Sfinții Frați. Mijlocirea lor să ne ajute la găsirea unor noi modalități de comunicare a Evangheliei. Acești doi nu s-au temut să găsească noi modalități de a comunica Evanghelia. Fie ca mijlocirea lor să facă să crească în Bisericile creștine dorința de a merge spre deplina unitate, respectând diferențele”. Și pentru că în aceeași zi este și memoria Sfântului Valentin, Papa Francisc a avut și un gând pentru logodnici și pentru cei îndrăgostiți: „îi însoțesc cu rugăciunea mea și îi binecuvântez”.
„Miercurea viitoare vom începe Postul Mare. Va fi un moment favorabil pentru a da un sentiment de credință și speranță crizei pe care o trăim”, a încheiat Sfântul Părinte, ca un ecou al Mesajului pentru Postul Mare pe care l-a transmis cu două zile în urmă.
Sursa: press.vatican.va
Foto: Vatican Media
Hits: 65