Papa Francisc declară un An Jubiliar al Sfântului Iosif: 8 decembrie 2020 – 8 decembrie 2021

Iosif_vitraliu_detaliu

Papa Francisc declară un An Jubiliar al Sfântului Iosif: 8 decembrie 2020 – 8 decembrie 2021

Papa Francisc a declarat celebrarea unui An Jubiliar al Sfântului Iosif, care începe pe 8 decembrie 2020, în Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, până la data de 8 decembrie 2021. Anul Jubiliar al Sfântului Iosif marchează a 150-a aniversare a proclamării Sfântului Iosif ca Patron al Bisericii Universale de către Papa Pius al IX-lea (1870).

Cu această ocazie, Papa Francisc a publicat Scrisoarea Apostolică „Patris corde” (Cu inimă de tată). Titlul este constituit din primele cuvinte ale textului Scrisorii Apostolice:  „Cu inimă de tată: așa l-a iubit Iosif pe Isus, care este numit în toate cele patru Evanghelii «fiul lui Iosif»”.

Sfântul Părinte a scris „Patris corde”, pe fundalul pandemiei de coronavirus, pentru a ne ajuta să vedem importanța oamenilor „obișnuiți” care, fără a fi în lumina reflectoarelor, își exercită răbdarea și le oferă zi de zi speranță celorlalți, asemănându-se, astfel, Sfântului Iosif, care, deși a avut o prezență ascunsă, a jucat „un rol incomparabil în istoria mântuirii”.

Scrisoarea Apostolică „Patris corde” ni-l prezintă pe Sfântul Iosif ca pe un tată iubitor și blând, ascultător, care acceptă, care este curajos în mod creativ, care muncește; un tată aflat în umbră.

Pentru a celebra Anul Jubiliar al Sfântului Iosif și pentru a perpetua încredințarea întregii Biserici sub protecția puternică a Ocrotitorului lui Isus, Penitențieria Apostolică a emis un decret prin care se acordă indulgențe plenare pentru acest An Jubiliar, decret care urmează să fie tradus în limba română.

Pentru Arhidieceza Romano-Catolică de București, Sfântul Iosif are o importanță deosebită, fiind patronul Catedralei, biserica-mamă a tuturor bisericilor romano-catolice din Arhidieceza de București. Papa Pius al IX-lea l-a proclamat pe Sfântul Iosif Patron al Bisericii Universale la 8 decembrie 1870, cu puţin înainte de aşezarea pietrei de temelie a Catedralei Sf. Iosif (1875). Episcopul Ignazio Paoli, care a început lucrările de construcție a Catedralei, l-a ales pe Sfântul Iosif patron al noului lăcaş de cult de la Bucureşti, socotind că era cel mai potrivit pentru o catedrală situată la extremitatea răsăriteană a lumii catolice, în mijlocul unui popor majoritar ortodox.

Informații preluate de pe Vatican News

Hits: 59

/ Știri

Share the Post