Vizita pastorală a ÎPS Aurel Percă în Parohia Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (Cernavodă)

Vizita pastorală a ÎPS Aurel Percă în Parohia Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (Cernavodă)

Duminică, 15 noiembrie, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a celebrat Sfânta Liturghie în Parohia Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (Cernavodă). Au concelebrat Pr. Gabriel Popa, secretar arhidiecezan, și Pr. paroh Laurențiu Ghența. La Sfânta Liturghie din Duminica a 33-a de peste an au participat numeroși credincioși, cu păstrarea distanțării fizice și a regulilor impuse de pandemie.

Alături de mesajul de bun venit în mijlocul comunității din Cernavodă, transmis de Pr. paroh Laurențiu Ghența, a fost prezentată și o scurtă istorie a comunității și parohiei din Cernavodă, începând cu 1890, până în prezent. În cadrul acesteia, a fost reiterată o informație inedită referitoare la numele original al parohiei, descoperit în documente interbelice din arhiva Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București în mai 2020, „Parrocchia Cattolica di San Michele Arcangelo Cernavoda”Parohia catolică Sf. Arhanghel Mihail – Cernavodă, un posibil al doilea hram al bisericii.

parohia-cernavoda

Acest prim nume al parohiei a fost stabilit de comunitatea formată majoritar din familii de italieni, veniți cu ocazia construcției Podului „Carol I” de la Cernavodă, dar și datorită dezvoltării industriale antebelice a zonei; ei au constituit parohia și au construit prima capelă, în anul 1908.

Au fost amintite contribuțiile deosebite ale parohilor care au călăuzit de-a lungul timpului comunitatea locală:  Pr. Francisc Keil, primul paroh stabil al comunității, care a scris prima cronică a parohiei în anul 1940 și Pr. Ioan Solomon, ctitorul actualei biserici, sfințită la 25 iunie 2005.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a fost salutat de membrii comunității, care i-au dăruit flori și o replică a statuii Gânditorului de la Hamangia, descoperit aici in 1956, simbol al orașului, ales de UNESCO între acele 10 artefacte din istoria omenirii ce nu ar trebui să dispară niciodată.

B. Mărculescu, membru în comitetul parohial

 

 

/ Știri

Share the Post

About the Author